Éreztél már bűntudatot a semmittevés miatt?

Néha kifejezetten jót tesz az agynak, és egyáltalán nem időpocsékolás, ha semmilyen „feladatot” nem kell végeznie.

Általánosságban elmondható, hogy minél több dolgot teszünk vagy minél aktívabbak vagyunk egy nap, annál hasznosabbnak érezzük magunkat. Ellenben, ha becsúszik néha egy kis üresjárat, akkor azt nem tudjuk hova tenni, sőt talán még bűntudatot is érzünk az elvesztegetett idő miatt.

Pedig ez nem feltétlenül van így jól! Az agynak ugyanis szüksége van néha egy kis szünetre, és a semmittevést kifejezetten jól tolerálja. Gondold csak végig! Ébredéskor már kattogsz azon, hogy mi az első teendőd, milyen határidős feladataid vannak, vagy, hogy mit kell majd vásárolnod a vacsorához. Sőt, sokan még éjjel sem tudnak nyugodtan aludni, és csökkentett üzemmódban ugyan, de jár az agyuk a teendők tömkelegén. Vagyis az agy szinte folyamatosan aktív, mert gyakran esélyt sem hagyunk neki a kikapcsolódásra. Teljesen logikus tehát, hogy jót teszel neki, és magadnak is, egy kis lazítással.

Agy kikapcs

Ha egy kicsit is belegondolunk, minden külső ingerrel kapcsolatban élünk, és közben elszakadunk alapvető ösztöneinktől. Olyan világban élünk, amikor maga a társadalom sem akarja, hogy megálljunk, szinte kiszolgáltatottá tesz bennünket. Gyakran észre sem vesszük, hogy nincs megállás, folyamatosan mozgásban vagyunk. Dolgozni járunk, vásárolunk, főzünk, háztartást vezetünk, próbálunk mindenütt helytállni, és ha a napi rutinunkban bekövetkezik valamilyen nem várt változás, már „eldurran” az agyunk.

Hányszor mondjuk azt életünk során, amikor valami nem úgy történik, ahogy azt elképzeltük, vagy ahogy nekünk jó lenne, hogy az agyamat eldobom? Ez már önmagában egy negatív töltettel bíró gondolat, pedig néha nem is kellene nagy erőfeszítés ahhoz, hogy kicsit spontánabbak legyünk, és ne akarjunk minden egyes pillanatnak urai lenni. Ha ugyanis nincs bennünk egy alapvető rugalmasság és megengedőkészség saját magunkkal szemben, akkor a váratlan helyzetekből adódó változásokat kudarcként vagy bűntudatként fogjuk megélni.

szorongás
Fotó: Tara Moore/Getty Images

A bűntudat egy olyan érzelem, amely akkor keletkezik, amikor valaki azt hiszi, hogy hibát követett el, vagy megsértette saját etikai vagy erkölcsi normáit. Evolúciós szinten az a funkciója, hogy elősegítse az együttműködő szociális viselkedést, és javítsa az emberi kapcsolatokat azáltal, hogy elkerüljük a másokkal szembeni káros cselekedeteket, ezzel motiválva a megbékélést. Hiszen ha hibázok és bűntudatot érzek, nagyobb valószínűséggel bánom meg, és legközelebb óvatosabb leszek” – mondja Unai Aso pszichológus.

Folyamatosan bombáznak bennünket az információkkal, amelyek arra ösztönöznek, hogy jobban megismerjük önmagunkat és vigyázzunk a mentális egészségünkre, legyünk sikeresek, költsünk sokat, éljünk jól, legyünk boldogok. Vagyis mintha csak az számítana, ami időben és pénzben mérhető.

Nincs elvesztegetett idő

A hiperproduktivitás tehát egyfajta válasz a technológiai fejlődésre és az állandó nyomásra, hogy mindig hatékonyak legyünk. De ennek az óriási nyomásnak ellenpólusa is van, mert az irreális elvárások, a folyamatos megfelelési kényszer óhatatlanul is kimerültséghez és stresszhez vezethet. A munka, és a gazdasági növekedés nagyon sokszor háttérbe szorítja az énképet, az öngondoskodást, és ettől alakulhat ki a bűntudat, hogy ha nem csinálunk éppen semmit, akkor haszontalannak, feleslegesnek érezzük magunkat”.

Változtassunk tehát a nézőpontunkon, és ne érezzük magunkat rosszul, ha éppen ahhoz van kedvünk, hogy bámuljuk a plafont. Az ilyen elmerengős pillanatokban ugyanis remek ötletek is születhetnek. Több tanulmány is foglalkozott már azzal, hogy az unalom nemcsak szükséges, hanem hasznos is, mivel ebben a pihenőidőben az agy számára a kreativitás, a problémamegoldás és a tervezés ösztönözve van. Ugyanakkor segíthet abban is, hogy jobban megszilárdítsuk emlékeinket. „Ha nem biztosítjuk ezeket a lelki pihenéseket magunknak, akkor nagyobb valószínűséggel fogunk mindenen aggódni vagy szorongani, sokszor teljesen feleslegesen, vagyis egyértelműen magunk ellen dolgozunk.

Forrás: business.vogue.es

Nyitókép: ilona titova/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: