Egy különleges filmben dolgozzák fel Erőss Zsolt életét, aki 10 éve vesztette életét hegymászás közben

A mozikban már vetítik az Erőss Zsoltról (is) szóló filmet, amely segít megérteni, azt a megszállottságot, ami a hegyekbe hajtja a hegymászókat.

Tudtad, hogy a hegyek a Föld felszínének 22%-át borítják, de a világ édesvizének 60-80%-át is adják? Valamint a világ erdeinek 28%-át és a teljes biodiverzitás negyedét is itt találjuk. Ezek a számok is bizonyítják, hogy a hegyek mennyire fontosak és nélkülözhetetlenek. A hegyekben sokan élnek, rengeteg elszánt embert pedig a hegyek szeretete, a megszállottság visz a csúcsokra. És bármennyire is szupermannek tűnnek, ők is emberek, így töménytelen mennyiségű szemetet hagynak maguk után egy-egy expedíció során.

Legyenek hulladékmentesek a hegyek is!

Han Wang Yon a világon a tizenegyedik ember volt, aki feljutott a Himalája 14 nyolcezer métert meghaladó hegycsúcsára. Ez a teljesítmény amit elsőként a Reinhold Messner vitt véghez már önmagában is rendkívüli, azonban a dél-koreai hegymászó még magasabbra tette a lécet: azt is a fejébe vette, hogy megtisztítja a hegyeket a hosszú évtizedek óta otthagyott szeméttől.

A sikeres koreai hegymászó 2003-ban indította útnak kezdeményezését és ezzel együtt létrehozta a Tiszta Hegyek Napját, amit azóta minden évben szeptember 26-án tartanak. Az alpinista azt is bejelentette, hogy addig nem tekinti sikeresnek egyik mászását sem, amíg a hegyet meg nem tisztítja az előző expedíciók hulladékaitól. A kezdeményezés azóta számos támogatóra talált, amelyek közt jelen van az Alpinista Szövetségek Nemzetközi Uniója is (UIAA).

A hazai hegymászásnak több ismert alakja van, de közülük is a legismertebb minden bizonnyal Erőss Zsolt, aki életét is a szeretett hegycsúcsai között veszítette el. Emlékére készült a napokban bemutatott Magasságok és mélységek című film, amelynek középpontjában Zsolt özvegye, az egykoron szintén hegymászó, Sterczer Hilda áll.

Részlet a Magasságok és mélységek című filmből fotó: Molnár Orsolya

Élet a hegyért

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült film megtörtént eseményeket dolgoz fel: az Erőss Zsolt hegymászó eltűnése utáni időszakot helyezi központjába, és az özvegy, Sterczer Hilda gyászfeldolgozási folyamatára fókuszál. A film a pár hegymászó múltját is megidézi, az ezen visszaemlékezésekhez szükséges jeleneteket Ausztriában forgatta a stáb. Hogy minél hitelesebben tudja ábrázolni a hegymászók világát, a forgatókönyvet is jegyző, elsőfilmes rendező, Csoma Sándor korábban saját tapasztalatokat gyűjtött. A Mount Everest alaptáborába, ötezer-háromszáz méter magasra mászott Nepálban. A színészeknek pedig a forgatás előtt Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat vezetője, tartott egy kimerítő és nagyon izgalmas előadást az Erőss Zsolttal közös sikereikről.

A színészek komoly felkészítést kaptak

Az Erőss Zsolt özvegyét alakító Pál Emőkével többször voltunk falat mászni, ezt követően ő kijárt Erdélybe sziklát mászni, sőt Via Ferratakat is végigcsinált. Sokat edzett az utóbbi időben, hogy fizikailag is felnőjön a feladathoz. Az Erősst megformáló Trill Zsoltot is elvittem egyszer mászni: Sterczer Hilda maga oktatta az alapokra, ráadásul Erőss Zsolt beülőjében próbálkozhatott. Persze végig bennem volt az a félelem, hogy valamelyik színész egy adott ponton feláll, és azt mondja, ez túl veszélyes, nem csinálja tovább. Szerencsére erőn felül teljesítettek mindketten, és nagyon alázatosan tették, amit kértem tőlük” – nyilatkozta a forgatás után Csoma Sándor.

A forgatásokhoz rengeteg pluszt adott, hogy Erőss Zsolt és Sterczer Hilda eredeti himalájai csúcsmászó ruháikat, felszereléseiket viselhették a színészek, ezzel pedig mintha a lelkük is egy kicsit beleköltözött volna Trill Zsoltba és Pál Emőkébe.

„A forgatás a hegyekkel körülölelt Altausseer-tó mellett, illetve a Dachstein gleccseren történt. A hegyek kiemelt fontosságúak voltak Hilda és Zsolt életében. Egy hegyen randevúztak először, együtt mászták meg a legnagyobb csúcsokat, de egy hegy is választotta el őket Zsolt halálakor. Éppen ezért kihagyhatatlan volt a történetből, hogy a hegyek is szerepeljenek benne. A legalkalmasabb helyszínnek pedig Ausztria ezen régióját találtuk, ahol egyszerre tudtuk megjeleníteni az Alpokat, a Magas Tátrát, de még a Himaláját is. A hitelességi kérdésekről pedig végig egyeztettünk hegymászókkal: Hilda mellett Mécs László és Nedeczky Júlia véleményét is kikértem, akik szintén közel álltak Zsolthoz” – mondta a rendező.

Forrás: atr-aircraft.com
Nyitókép: Molnár Orsolya

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: