Mit szólnál, ha a klasszikus lekváros és az amerikai változat helyett legközelebb az olasz sós palacsinta, azaz a farinata kerülne a menüre? Ehhez csak néhány hozzávalóra lesz szükséged!
A legenda szerint a farinata receptjét egy tengeri viharnak köszönhetjük: egy olasz tengerész hajóján kiömlött a csicseriborsóliszt, ami aztán összekeveredett a sós tengervízzel. Az ebből összeállt masszát a legénység egyik tagja megkóstolta és annyira ízlett neki, hogy megsüttette. De állítólag a csicseriborsó alapú palacsinta már az ókori Rómában is közkedvelt étel volt: a katonák rendszeresen sütöttek belőle a pajzsukon a déli napsugarak segítségével. A hagyományos olasz konyhában azóta is gyakran feltűnik ez a fogás, Liguriában nemzeti ételnek számít. Magában, stracchino sajttal vagy pestóval ízesítve is fogyasztják, az éttermek étlapjain előételként szerepel, de az utcai street food árusok kínálatában is megtalálható. A nálunk ismert palacsintánál egy kicsit vastagabb a tésztája, Olaszország néhány területén kifejezetten vastag, lepényszerű formában készítik. A farinatával együtt érdemes néhány idényzöldséget is bedobni a sütőbe és ha elkészült, ezzel együtt tálalni a finomságot.
Farinata recept
- 250 g csicseriborsóliszt
- 750 ml víz
- 120 ml olívaolaj
- só, bors
- 1-2 ág friss rozmaring vagy más friss fűszerek (opcionális)
Elkészítés
- A csicseriborsólisztet keverd össze a vízzel és hagyd állni minimum 4 órát, de akár 12 is lehet. 2 óránként kevergesd meg és a tetején lévő habot kanalazd le róla.
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Egy magasabb falú tűzálló serpenyőt vagy egy tortaformát néhány percre tégy a sütőbe (fontos, hogy amikor a tésztát beleöntöd, addigra már meleg legyen az edény). Amíg melegszik ízesítsd a tésztát sóval, borssal és friss fűszernövényekkel.
- Először az olívaolajat öntsd a serpenyőbe, ezután jöhet a tészta is. Süsd nagyjából 25-30 percig, amíg aranybarna lesz a teteje.
- Tálald pestóval, sült zöldségekkel vagy reszelt parmezán sajttal megszórva.
Nyitókép: bonchan/Getty Images