Erre az 5 fajta kapcsolatra van szükséged van az egészséges és boldog élethez

A kiegyensúlyozott élethez nélkülözhetetlenek az őszinte és valós emberi kapcsolatok.

Az életünk számos területén szükség van az egyensúlyra. Igaz ez az emberi, társas kapcsolatainkra is, hiszen az egészséges és boldog életet a másokkal való viszonyrendszerünk is nagymértékben befolyásolhatja.

Extrovertáltak és introvertáltak

Az ember, mint mindannyian tudjuk, társas lény, vagy ahogy Arisztotelész fogalmazott „társas állat, akit a természet arra teremtett, hogy társaival éljen”. Az embernek tehát természetnél fogva szüksége van társas kapcsolatokra, még akkor is, ha a társasági élet sokaknak komoly problémát okoz. Vannak, akik könnyen kommunikálnak akár teljesen ismeretlen személyekkel is, míg sokak számára a legalapvetőbb kapcsolat még ismerős személlyel is gondot okoz. Több oka is lehet annak, ha valaki a minimálisra korlátozza az embertársaival való interakciót: félénkség, zárkózottság, önbizalomhiány, korábbi negatív tapasztalatok, vagy egyszerűen a bizalmatlanság az ismeretlen személyek irányába. Azonban ez hosszú távon nem vezet jóra, mert a megfelelő szociális kapcsolatok hiánya hatással van az általános jólétre és az egyensúlyra is. Ezért is különösen fontos, hogy akár erőfeszítések árán is, de mindent megtegyünk az embertársainkkal való kapcsolatteremtés érdekében.

fotó: skynesher/Getty Images

Simone Heng párkapcsolati szakértő, író szerint az egyezséges, boldog és kiegyensúlyozott mindennapi élethez 5 fajta alapvető kapcsolatra van szükségünk, amit ráadásul minden nap ápolni is kell. Ezek az alábbiak:

1. Mikro kapcsolatok

randevú beszélgetés pár férfi nő ismerkedés megálló busz barát
Fotó: FatCamera / Getty Images

Köszönés, vagy egy kedves mosoly egy olyan személytől, akit nem ismerünk. Akit gyakran látunk, mert egy utcában lakunk, vagy egy környéken dolgozunk, esetleg ugyanazon a buszon utazunk reggelente. Vagy, ha valaki kinyitja előttünk az ajtót, előre enged a közértben, ugyanabba a liftbe száll… stb. Ezek az ismeretlen személyekkel való interakciók tulajdonképpen a jó modor alapvető szabályai, de a jólétünkhöz nagymértékben hozzájárulnak. „Ezek a pillanatnyi helyzetek valójában szem- vagy verbális érintkezés révén befolyásolják a hangulatot, elősegítve az oxitocin és a dopamin hormont, amelyek végső soron csökkentik a stresszt” – mondja a szakértő. Arról nem is beszélve, hogy egy ártatlan beszélgetésből akár komolyabb barátság is kialakulhat hosszútávon.

2. Az önmagunkkal való jó kapcsolat

Heng ezt úgy határozta meg, mint „az a folyamat, amely az önmagunk értékéhez és teljességéhez való kapcsolódásból áll, függetlenül attól, hogy milyen élményt élünk meg” – ez a második típusú kapcsolat egyedül jön létre. Ahhoz, hogy helyesen kommunikálhassunk másokkal, először meg kell tanulnunk ezt önmagunkkal, hogy könnyebb legyen az önbecsülésünket ápolni és az identitásunkat felfedezni. A saját magunkhoz való kapcsolódásnak többféle módja van: a meditáció, a sport, a légzésszabályozás mind segíthet. De kiváló lehet a naplóírás is ahhoz, hogy jobban megértsük önmagunkat, ennek köszönhetően pedig könnyebben kerüljünk kapcsolatba másokkal.

3. Intim kapcsolat

pár kávé otthon
Fotó: Luis Alvarez/ Getty Images

A létező legszorosabb és legszemélyesebb interakciótípus, amelyet létrehozhatunk. Ez az a kapcsolati forma, ahol az egyén a legsebezhetőbb, de egyben a legkönnyebb is, mert tudja, hogy tökéletlenségei ellenére elfogadják. Természetesen az intim kapcsolat nemcsak férfi-női kapcsolatot jelent, hanem a családi, baráti viszonyokat is, amelyek jóval bensőségesebbek, mint egy kollegiális, vagy haveri kapcsolat.

4. Relációs kapcsolat

A kapcsolati kapcsolat felületesebb, mint az intim: egy személyt többé-kevésbé szorosan körülvevő társadalmi kapcsolódást jelent, ami lehet baráti és családi egyaránt, de mindenképpen lazább kötelék. Ez az a fajta fontos, és sokszor nélkülözhetetlen társadalmi kapcsolat, amelyre szükség esetén támaszkodhatunk, legyen szó a gyerekek óvodából vagy edzésről való elhozásáról, a költözésben való segítségnyújtásról, vagy akár csak egy ismerős által egy könyv kölcsönadásáról.

5. Kollektív kapcsolat

fotó: Paul Bradbury/GettyImages

A kollektív kapcsolat az összetartozásra épül, vagyis közös érdekeken alapszik. Ez lehet munkahelyi, vagy sporthoz, hobbihoz köthető kapcsolat, ahol a munka, vagy a közös érdeklődés, szenvedély alapján alakulnak ki a kötődések.

Forrás: vogue.it

Nyitókép: Morsa Images/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: