Erre az 5 kapcsolatra figyelj és megtalál a boldogság

Öt kapcsolat van az életünkben, amikben, ha megtaláljuk az egyensúlyt, az javítja az elégedettségünket, a mentális egészségünket és az általános jóllétünket.

Minden, ami körülvesz minket hatással van ránk. Talán attól vagyunk igazán emberek, hogy engedjük, hogy megérintsen a környezetünk és mi is hasonlóan igyekszünk nyomot hagyni magunk után. Az életünk során sokszor tévedünk tévutakra és még többször hisszük azt, hogy fontos valami, amiről később kiderül, hogy egyáltalán nem volt az. Amiben a legtöbbünk egyetért, az az, hogy a kapcsolataink a leglényegesebbek. Azonban nemcsak a más emberekkel való kapcsolódásaink meghatározóak, hanem az önmagunkhoz, tárgyakhoz, lelki dolgokhoz, de még az ételhez fűződő viszonyunk is. Ez az 5 alappillér a lelki és testi egészségünk szempontjából. Ha ezeken a területeken megtaláljuk az egyensúlyt, akkor kezünkben tarthatjuk a „bölcsek kövét”.

1. Kapcsolat önmagaddal

Önismeret. Önelfogadás. Önszeretet. Három kulcsszó, ha a magunkkal való egészséges kapcsolatról van szó. Hiszen, csak azután tudsz másokhoz igazán kötődni, ha megismered, elfogadod, majd megszereted azt, aki vagy. Bármennyire elcsépelt, de tényleg az egyik legfontosabb, hogy magunkkal legyünk békében. Meg kell tanulnunk gondoskodni a saját szükségleteinkről – testben, lélekben és az elme terén is. Ameddig önmagunk ellenségei vagyunk, addig a saját jóllétünket kockáztatjuk. De hogyan váljunk önmagunk támogató társává? Gyógyítsuk be a sérüléseinket, fejlesszük az erősségeinket és bocsássuk meg a hibáinkat.

nő napfény napozik boldog vidám mosoly arcbőr
Fotó: AleksandarNakic/Getty Images

2. Kapcsolat másokkal

A társas kapcsolatok gazdagítanak. A sikerük pedig egyrészt azon múlik, hogy milyen viszonyt ápolunk önmagunkkal, másrészt, hogy mennyi energiát és munkát vagyunk hajlandóak belefektetni. A családi kötelékeink, a munkatársak és barátok az élet szerves részét képezik és egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire boldogulunk a hozzájuk kapcsolódó szerepeinkben. Ha a megfelelési kényszer, az összehasonlítás, vagy éppen a harag az uralkodó a másokkal való viszonyulásunkban, akkor az érzelmi világunk sivársága foszt meg minket a valódi kapcsolódástól. A kutatások szerint nem a kapcsolati hálónk mérete, hanem az azt alkotó kapcsolatok minősége számít igazán. Robert Biswas-Diener, a pozitív pszichológia egyik úttörője és a boldogság elkötelezett kutatója a következő jótanácsot fogalmazta meg: „Fektessünk bele az emberi kapcsolatokba”.

3. Kapcsolat a tárgyakkal

A tárgyak azért vannak, hogy szolgáljanak minket. Azonban sokszor kibillen az egyensúly és egészségtelenné válik a tárgykötődésünk. A minket körülvevő tárgyi világban benne van a személyiségünk, az értékrendünk, esetleg a múltunk egy darabja. Éppen ezért hamar kötődni kezdünk dolgokhoz. Ezzel csak az a probléma, hogy a túlfogyasztó társadalmi légkörben rengeteg tárgy vesz körül minket, amik elárasztanak érzelmileg és fizikailag is. Sőt, kutatások szerint sokszor a tárgyakat saját bizonytalanságunk megerősítésére használjuk. Amikor kontrollvesztettek vagyunk, hajlamosak lehetünk státusznövelő tárgyakkal elhalmozni magunkat, így például drága autót vagy márkás ruhákat vásárolunk. A birtoklási vágy, a semmi nem elég érzet és az, amikor a tárgyak átveszik az emberi kapcsolatok helyét, mind vészjelzők. Itt is érdemes az arany középútra törekedni és olyan mennyiségű és minőségű tárggyal körbevenni magunkat, ami még örömet okoz.

pár eszik vacsora szerelmespár
Fotó: gilaxia/GettyImages

4. Kapcsolat az étellel

A fogyókúrák és diéták özönében elvesztettük a harmonikus kapcsolatot az evéssel és az étellel. A táplálkozás sokkal több, mint kalória, tápanyag vagy makrók halmaza. Örömforrás, öngondoskodás és szociális kapcsolatok fontos mozzanata is. Mégis sokak számára csupán stressz és bűntudat forrása lett az étkezés. Az ételekkel való jó kapcsolat alapja a testünk tisztelete. A tested valódi táplálása és gondozása csakis akkor lehetséges, ha megbecsülöd nemcsak az ételt, amit magadhoz veszel, hanem magadat is. Idő, gyakorlás és sok türelem kell hozzá, akárcsak bármely más kapcsolatunkhoz.

5. Kapcsolat a spiritualitással

Nem kell vallásosnak lennünk ahhoz, hogy belássuk, a lelki és spirituális dolgokkal ápolt viszonyunk igen is fontos szerepet tölt be az életünkben. Megtalálni a hozzánk rendelt célt vagy felismerni a gondolatok teremtő erejét opcionális lehetőség, de mindent megváltoztat, ha nyitottak vagyunk rá. Új szemüveggel nézni a világra segít ráébredni arra, hogy sokkal többre vagyunk hivatottak, mint azt elsőre gondolnánk. Sokszor csak a saját kereteinkből és elképzeléseinkből nem tudunk kilépni. A hit, mint olyan, irányuljon bárki vagy bármi felé, a legnagyobb mozgatórúgónk. Számos kutatás bizonyította már, hogy segít átvészelni a krónikus betegségeket, a depressziót és általánosan boldogabb és elégedettebb élethez vezet.

Nyitókép: Westend61/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: