Erről se feledkezz meg a karácsonyi hajrá alatt: 10 mód, hogy kapcsolódj a pároddal

Decemberben minden a szeretetről és annak kifejezéséről szól, mégis a nagy rohanás és a külsőségek eltúlzása pont a lényegről veszi el a figyelmet. Idén tehetsz róla, hogy ne így legyen, és a meghitt kapcsolódás is az ünnep része lehessen.

A szeretet ünnepévé kikiáltott karácsonyról sokunknak inkább a frász jut eszébe, mintsem a béke és nyugalom. A hitelre vásárolt ajándékok, az embert próbáló családi összejövetelek, a végső energiákkal kitakarított ház és az utolsó idegszálunkat tépkedő, elrontott bejgli éppen elegendő feszültséget kelt ahhoz, hogy az év során felhalmozott, kezeletlen párkapcsolati konfliktusok robbanjanak. Párkapcsolati szempontból ez az egyik legsebezhetőbb időszak az évben. A statisztikák is ezt mutatják, ugyanis ilyenkor történik a legtöbb súrlódás és szakítás a párok között. Azonban egy kis odafigyeléssel tehetünk róla, hogy az adventi időszak ne a kihűlt párkapcsolatok katalizátora, hanem egy intim, bensőséges kapcsolódás időszaka legyen. Mutatjuk a karácsonyi hajrá alatt is könnyen beilleszthető tippeinket a minőségi idő és kapcsolódás jegyében.

1. Fektessetek nagyobb hangsúlyt az apró érintésekre

Gyakran leértékeljük a nem szexuális érintések jelentőségét a hosszú távú kapcsolatokban. Viszont ezek az apró gesztusok, mint amilyen a kézen fogva sétálás, a jó éjt puszi vagy éppen egy-egy kósza simogatás a nap folyamán, anélkül fejezik ki a kölcsönös kötődést, hogy egy szót is kiejtenénk a szánkon.

2. Ne csak privátban, hanem nyilvánosan is fejezzétek ki az érzéseiteket

Minden szerelmi gesztus elsöprőbb erővel bír, ha nem mindig csak a zárt ajtók mögött történik. Ez nem azt jelenti, hogy ki kellene teregetni a hálószobai titkokat mások előtt, hanem sokkal inkább arról, hogy nyilvánosan is kifejezzük, mennyire fontos számunkra a másik. Ez lehet mondjuk egy bók a barátaitok társaságában, amit a párodnak szánsz vagy egy belsős vicc, ami csak kettőtökről szól.

3. Légy nyitott a párod érdeklődési köreire

Ha olyan téma kerül terítékre, ami téged hidegen hagy, de a párodnak fontos, ne ess abba a hibába, hogy csak részleges figyelemmel bólogatsz, hanem tényleg szánd rá az időt és vonódj be a beszélgetésbe. Nagyon lelombozó tud lenni, ha mi valami miatt lelkesedünk, a szerelmünk viszont unott fejjel néz vissza ránk. Nem érdekel a foci? Minimális erőfeszítést igényel néhány játékos nevének megjegyzése, vagy egy-két meccs megnézése közösen, a párkapcsolat szempontjából viszont döntő szerepe lehet.

4. Igyekezz ebben az időszakban is valami apróságot tenni, ami megkönnyíti a társad életét

Lehet ez csak annyi, hogy készítesz a párodnak egy kávét reggel, vagy megtankolod te az autót a nagy ajándék beszerzési túra előtt. Olyan apróságok, amik azt fejezik ki, hogy csapatjátékosok vagytok és mindketten azon dolgoztok, hogy kölcsönösen jobb és könnyebb legyen az életetek. És persze ne felejtsétek kifejezni a köszönetet se érte.

5. Vedd észre az erőfeszítéseit

Elsősorban vedd észre, ha a párod épp igyekszik valamivel felkelteni a figyelmed és, ha csak egy pillanatra is, de hagyj fel azzal, amit éppen csinálsz és mutasd ki, hogy érdekel az, amit mondani szeretne. Sokszor esünk abba a csapdába, hogy fel se figyelünk arra, ha a másik beszélgetést kezdeményezne, mert annyira belemerülünk a saját világunkba. A jelenlét az egyik legnehezebb feladat a mai világban, de többszörösen kifizetődő, ha megajándékozzuk vele a szeretteinket.

6. Hanyagoljátok az igen-nemmel megválaszolható kérdéseket

Egy idő után a párkapcsolatok eljutnak oda, hogy a hétköznapi kommunikáció megakad az igen-nem válaszok szintjén. „Vettél kenyeret? Igen.” vagy „ Átmegyünk karácsony másnapján a papáékhoz? Nem.” Próbáljatok meg mélyebb beszélgetéseket is becsempészni a napjaitokba. Beszéljetek érzésekről, sebezhetőségről és vágyakról, mert ezek lendítik előre a kapcsolatot.

7. Dicséret a hosszú kapcsolatok aduásza

Bókokból sosem elég, mégis sajnos ez kopik ki a leghamarabb a kapcsolatokból. Ha pedig még néha-néha el is hagyja a szánkat egy dicséret, az is elég sablonos szokott lenni. Az igazán jó bók az egyediségéről ismeretes. Hogy nem azt mondod a társadnak, hogy „milyen jóképű vagy” hanem azt, hogy „miközben a legszebb, legcsillogóbb karácsonyi csecsebecsék versengtek a figyelmemért, én mégsem tudtam levenni a szemem az arcodról.”

8. Ne spórolj a kedvességgel

Rendkívül alábecsüljük a kedvességet. Pedig a legtöbbünknek elég néhány kedves szó, hogy olvadozni kezdjen a szívünk. Lehet, hogy hozzátok nem áll közel a nyájas stílus, sokkal inkább a szarkazmus, de még ilyenkor is fontos néha pontosan kifejezni az érzéseket. Kacagni egymáson és kifigurázni egymás esendőségét olykor klassz dolog, de legalább ennyire fontos megnyílni és őszintén azt mondani: „Igazán jó társam vagy és szeretlek.”

9. Alakítsatok ki közös hagyományokat, ami kettőtökről szól

Az ünnephez kapcsolódó „kell”-ek és „muszáj”-ok azok, amik megölik a hangulatot. Ha felnőtt párkapcsolatban éltek, megvan a jogotok arra, hogy úgy töltsétek a karácsonyt és az azt megelőző időszakot, ahogy kedvetek tartja. Amennyiben azt érzed, semmi kedved a felszínes bájcsevegésekhez és az ajándékok utáni hajszához, akkor szólhat a karácsony a romantikáról és kettőtökről is. Van romantikusabb, mint a szentestét kettesben, meghitten tölteni egy kunyhóban, távol a város zajától?

10. Őrizzétek a különleges pillanatokat

Vannak olyan pillanatok minden párkapcsolatban, amiket szívünk szerint megállítanánk és konzerválnánk. Olyan mozzanatok, amik vissza-vissza repítenek, ahhoz az ismerős érzéshez, amikor még felhőtlenek és igazán szerelmesek voltatok. Emlékeztetnek arra, hogy miért is szerettél bele ebbe az emberbe. Keressétek tudatosan és teremtsétek meg ezeket az élményeket. Őrizzétek és mondjátok is ki hangosan, ha ez az a bizonyos pillanat: „Tudod, ahogy néztem, amint a gyerekekkel játszol, rájöttem újra, hogy tényleg te vagy az én emberem.”

Nyitókép: Crystal Sing / EyeEm / Getty Images
Forrás: Fatherly

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: