„És akkor éreztem, hogy valami folyik a lábamon“ – Jessica Biel is csak egy nő közülünk

Az amerikai színésznő és filmproducer, Jessica Biel missziójának tekinti, hogy normalizálja a beszélgetést a menstruációról, még akár a saját, cikis sztorijain keresztül is.

Aznap, amikor megláttam Jessica Biel videóját, épp menstruációs görcsöktől fetrengve próbáltam összeszedni magam a kanapéról. Maradjunk annyiban, elég messze jártam a komfortérzetemtől, és csak azon járt az agyam, hogyan lehetne megoldani, hogy munka helyett inkább visszabújjak a takaró alá és ki se másszak onnan addig, amíg túl nem leszek ezen a kritikus két napon. És akkor a TikTokot böngészve elém ugrott ez a csodálatos nő, egy híresség, egy celeb, aki épp arról beszélt, hogyan öntötte el a vér egy impozáns gála kellős közepén. 

Hoppá.

„A negyedik vagy az ötödik napomon lehetett, amikor elmentem egy rendezvényre. Tudjátok, úgy voltam vele, hogy ez már lájtos nap lesz, és egyszerűen elfelejtettem tampont vinni magammal. Nem volt nálam semmi, egy hülye kis baki volt az egész, de úgy voltam vele, sebaj, már lassan a végén járok, minden rendben lesz“ – kezdett bele történetébe Jessica Biel.

„Odaértem a rendezvényre és elkezdtem érezni, hogy valami folyik a lábamon. Én egyébként híresen izzadós típus vagyok, főleg az ilyen nyilvános eseményeken, amik azért elég stresszesek tudnak lenni. Szóval úgy voltam vele, á, biztosan csak izzadok. Később jött csak a felismerés, hogy ez lehet, nem is izzadtság, lehet, hogy el kellene szaladnom a mosdóba.“

Ennél a pontnál már tudtam, hogyan folytatódik tovább a történet. Tudtam, mert én is voltam már Jessica Biel – na jó, csak képletesen, nyilván, engem nem készít fel stylistok sokasága, amikor el kell mennem reggel dolgozni, és vélhetően meglepődnék, ha felhívnának hajnalban a rendőrségről, hogy szedjem össze az ittas Justin Timbarlake-t. Mégis, jártam már az ő cipőjében (abban a tocsogós cipőben, amiről a folytatásban szó is esik). Csak sosem gondoltam, hogy egyszer majd beszélünk róla. 

De miért is nem beszélünk róla?

A minap házi pszichológusunkkal, Bettyvel ültünk egy étterem teraszán és épp arról beszélgettünk, miért nem merjük felvállalni, sokszor még egymás között sem azokat a ciki vagy inkább traumatikus élményeket, amik hozzá tartoznak az életünkhöz. Miért nem merjük megosztani a történeteinket, amivel segíthetnénk, nemcsak saját lelkünkön, de másokon is. Akárcsak annyiban, hogy tudassuk, nem vagyunk egyedül ezen a világon a problémáinkkal. Talán én mondtam ki végül, hogy attól tartok, a többi ember nem tud majd megbirkózni az általam elszenvedett traumával. Na, és akkor jön ez a csodálatos nő és mindenféle filter nélkül beszél nekünk arról, amiről azt gondoltuk, hogy szégyellni való dolog.

*Vigyázat, felkavaró tartalom következik.

„Vagy húsz percbe telt, mire találtam egy mosdót. Még mindig éreztem a nedvességet a combomon, szóval felemeltem a ruhámat… és akkor döbbentem rá, hogy csupa vér az egész lábam. Nem hazudok, a térdemtől a lábujjamig, minden véres volt, csak úgy csöpögött ki a nyitott orrú cipőmből. Életem legrosszabb, legsokkolóbb, legtraumatikusabb élménye volt. És akkor még most jön a csavar: senkinek nem volt egy tampon sem a táskájában. És a szervezők sem voltak felkészülve erre a helyzetre, nem volt egy tampon, egy betét, de egyáltalán semmilyen női higiéniai termék a mosdóban.“

@jessbielEveryone has that one traumatizing period story… here is mine. A big shoutout to the kind event worker who found me a tampon… THANK YOU!♬ original sound – Jessica Biel

Explicit, tudom, és talán ezekre a részletekre nem is volt feltétlenül szükségünk (úgyis ismerjük mind). Mégis rendkívül fontos üzenetre hívta fel a figyelmet általa a színésznő: társadalmilag még mindig nem vagyunk felkészülve a női ciklus kihívásaira. És igen, mondhatjuk, hogy „minekmentoda“, mindenki vegye meg a saját tamponját, gondoskodjon a saját higiéniájáról. Ugyanakkor mind tudjuk azt, hogy az ilyen bakik bárkivel megtörténhetnek. Velem épp a covid-oltás után esett meg hasonló (csak a történelmi hűség kedvéért, nyilván semmi köze nem lehetett hozzá az esetnek). Az volt a szerencsém, hogy még épp csak tavaszodott, így a kabátomat magam köré tekerve szaladgálhattam mosdót keresve egy idegen városban, így a világ szeme előtt rejtve maradt a kínom. 

„Nem is eshetett volna meg jobbkor ez a történet. Mert így folytathatjuk a párbeszédet arról, hogy milyen fontos lenne biztosítani egy biztonságos környezetet a nők számára a menstruációjukhoz – mondta a színésznő, aki egyébként évek óta elkötelezett nagykövete a menstruációról való párbeszédnek. Még egy gyerekkönyvet is kiadott, hogy a szülőknek könnyebb legyen bevezetni lányaikat és fiaikat a női ciklus rejtelmeibe. – Tudd, hogy ha veled is megtörtént már ilyen, nem vagy egyedül. Látjátok, a női test milyen misztikus, és nem mindig lehetünk urai.“

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jessica Biel (@jessicabiel) által megosztott bejegyzés

Beszéljünk a menstruációs szegénységről!

Ráadásul amíg mi, Jessica Biel és én, csupán némi figyelmetlenség vagy a testünk furcsa humora által kerültünk ilyen kínos helyzetbe, fontos beszélnünk arról is, hogy nők milliói élnek menstruációs szegénységben világszerte, igen, Magyarországon is. Számukra az alapvető – és valljuk be, tényleg borzasztóan drága – női higiéniai termékek megvásárlása is óriási teher. Ez pedig elképzelhetetlen kihívások elé állítja őket mindennapjaikban.

„Olyan társadalomban akarok élni, amelyben az emberek inkább segítik, mintsem kinevetik a másikat, ha ilyen történik – jelentette ki videója végén Jessica Biel. – Beszéljünk ezekről a történetekről, mert ez a valóság. A női menstruáció sokszor nagyon nehéz dolog, és olykor igenis szükségünk van segítségre.“

Te is segítenél azokon, akik a menstruációs szegénység következtében nem engedhetik meg maguknak a női higiéniai termékek megvásárlását? Megteheted például a Mátrix Közhasznú Alapítvány vagy a TündérPakk közhasznú alapítvány támogatásával is.

Nyitókép: Jemal Countess/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: