Esküvő utáni to-do list: ennyi feladat vár rád a nagy nap után

Teendők a boldogító igen után

Az esküvői ceremóniával kapcsolatos szervezési feladatokra a legtöbben csak a boldogító igen kimondásáig gondolnak. De eszedbe jutott már az, hogy mennyi elintéznivaló vár rád életed egyik legfontosabb napját követően? Készítettünk egy listát róla!

Nem számít, hogy a hagyományok híve vagy, esetleg egy modern, minimalista esküvő mellett döntesz, életed egyik legemlékezetesebb napja előtt rengeteg mindent el kell intézned. A meghívók, a helyszín, a ruha, a vacsora és a szórakoztatás csak néhány pont a végeláthatatlan listából. A hosszadalmas, bonyolult előkészületek és a kisebb-nagyobb szervezéssel járó idegbajok után végre elérkezik a nagy nap és minden kifizetődik. Elhangzik a boldogító igen, összegyűlnek a családtagok és a barátok, majd kezdetét veszi a mulatság. A lakodalom végeztével viszont még nem kezdődik el a pihenés.

Ha közvetlenül az esküvő után szervezitek meg a mézesheteket, akkor használd ki minden pillanatát, hiszen utána otthon rengeteg tennivaló vár majd rád. Nem is gondolnád, mennyi apróságot kell még elintézned, amikhez valljuk be, nem biztos, hogy túl sok kedved lesz.

Mi lesz a ruhákkal és a kiegészítőkkel?

A menyasszonyi ruha általában nem kölcsönzött darab, de a vőlegény öltönyére ez már nem biztos, hogy igaz. Amennyiben csak bérlitek az öltönyszettet, akkor valószínűleg az esküvő után néhány napon belül vissza is kell vinnetek a ruhaszalonba. Ezért ez az egyik első teendő a listán. Ha az öltönyt nem is, de a nyakkendőt sokan meg szokták tartani emlékként. Ehhez szükség lesz egy kis tárolódobozra, amit akár dekorációként is használhatsz a lakásban.

Ha te nem kölcsönözted, hanem megvásároltad az esküvői ruhádat akkor sem úszod meg azzal, hogy csak bedobod a szekrénybe. Lehetetlen, hogy a ruha tisztán megúszta az egész napos ünneplést, ezért az első dolgod a tisztítás lesz. Ezután pedig érdemes úgy elcsomagolnod, hogy mindenféle szennyeződéstől megóvd.

Azok a fránya pénzügyek

A vendégektől kapott nászajándékok többsége valószínűleg egy-egy boríték lesz, amiben egy kedves üzenet és kisebb-nagyobb pénzösszeg rejlik (hacsak másra nem kértétek a vendégséget). A hirtelen befolyt nagy mennyiségű összeggel érdemes ilyenkor a bank felé venni az irányt. Előtte viszont még egy döntés vár rátok – külön vagy közös kassza. Hogy hogyan intézitek frissen alakult családotok pénzügyeit az csak a ti döntésetek, hiszen mindkét opció mellett fel tudunk sorolni pro és kontra érveket.

Még több pénzügy

Itt még nem értek véget az anyagiakkal kapcsolatos teendők. A házasságkötés után rengeteg új juttatási és biztosítási lehetőség nyílik meg előttetek, amiket érdemes végigbogarászni. A különböző családi kedvezmények kombinálásával lehet, hogy egy sokkal kedvezőbb nyugdíj- vagy életbiztosítást igényelhettek. Használd ki a házas élettel járó előnyöket, amikbe ez is beletartozik!

Esküvői fotóalbum

Végre egy feladat, ami nemcsak unalmas teendőkből és papírmunkákból áll, hanem egy kicsit a kreativitásod is szabadjára engedheted. Készülj fel, hogy ettől függetlenül nem lesz egyszerű menet. Az esküvői fotós akár 1000-2000 nyers képet is készíthet, amiknek nagyjából a felét juttatja el hozzátok. Neked lehet, hogy 1000 fotót kell végiglapoznod és kiválasztani azokat, amiket nyomtatott formában is szeretnél látni. Ha ezek elkészültek és az albumot is beszerezted, akkor jöhet a képek elrendezése és a ragasztgatás.

Szívből szóló köszönőlevelek

Ha népes vendégsereg jelent meg az esküvőn, akkor ezzel a feladattal sem fogsz pikk-pakk végezni. Akármennyire is modern világban élünk, ahol már szinte mindenkit el tudunk érni online, ne egy chat üzenetben vagy egy e-mailben köszönd meg, hogy megünnepelték veletek a jeles napot. Egy szívből szóló üzenet és egy egyedi kártya nagyobb örömet fog szerezni.

A kártyákat már érdemes az esküvő előtt megrendelni, így akár már az ajándékok kibontása közben meg tudjátok írni őket. Sőt, ilyenkor még az emlékek is frissebbek, szóval érdemes néhány olyan emlékezetes pillanatot is megemlítened a levélben, ami az adott személlyel történt.

Közös álmok és kitűzött célok meghatározása

Talán elsőre nem is gondolnád, ez az apróság milyen fontos. Hiszen az esküvő előtt eszedbe sem jut és időtök sincs azon agyalni, mi lesz veletek a jövőben. Itt az ideje részletesebben megbeszélni a dolgokat. Először is két fontos kérdést kell feltennetek – hol szeretnétek látni magatokat 5 év múlva és ezelőtt mit szeretnétek még elérni. Ha saját álmaitokat és céljaitokat megosztjátok egymással, akkor sokkal egyszerűbb lesz a közös jövőtöket megtervezni.

Időzítsd jól a névváltoztatást!

Természetesen ez csak akkor vonatkozik rád, ha úgy döntesz, búcsút intesz a lánykori nevednek. Az esküvő után nem érdemes azonnal az anyakönyv-vezetőhöz rohanni, főleg ha a nászúttal kapcsolatos teendőket már elintéztétek. Nem lenne szerencsés, ha bármi probléma adódna amiatt, hogy a repülőjegyen és a hivatalos papírjaidon nem egyezik a név. 

Nyitókép: recep-bg/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: