Észtországban üdítőitalt állítanak elő a fenyőfákból

Harmadik éve kerül piacra az Estonic Soda, ami nemcsak egy egészséges ital, hanem az újrahasznosítás jegyében készül, és a természet ízesíti minden egyes cseppjét.

Hagyományosan, a tonik különböző egészségmegőrző összetevőkből készült. A kininnel ízesített italt például a gyarmati időkben a malária elleni kezelésben használták, ugyanis a távoli Európából érkező embereknek a szervezete nem volt képes természetes módon védekezni a paraziták ellen. És most itt van az ’Estonic soda’, a fenyővel fűszerezett tonik, ami egy észt szigeten készül.

Fotó: Lahhentagge

Amikor az ünnepek véget érnek, a balti régió néhány karácsonyfája a Saaremaa-ban üzemeltetett szeszfőzdébe kerül, ahol fenyő ízesítésű tonik készül belőlük. Az zöld tűleveleket összeaprítják, kardamommal és citromhéjjal keverik, és a végeredmény egy finom, édes-keserű ital lesz. „A lucfenyőt jól ismerik az északi országokban. Évszázadok óta használják. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, a C- és D-vitamin tartalma pedig kifejezetten magas” – nyilatkozta a Euronews-nak Tarmo Virki, a Lahhentage Distillery alapítója. „És természetesen, ezekben az időkben, amikor mindannyian a járvánnyal küzdünk, megnőtt a kereslet is az üdítőital iránt.”

Egy ital onnan, ahol a nyár meleg a tél pedig sötét

Három évvel ezelőtt kezdődött minden, amikor az EstonicSodat gyártó Lahhentagge újrahasznosította a városháza előtt felállított karácsonyfát. Ezt követően az ország más városaiból is érkeztek fák. Most már a finn fővárosból, Helsinkiből, és a lett üdülővárosból, Jurmalaból is az észt üzembe kerülnek a köztéri karácsonyfák az ünnepek után.

Fotó: Lahhentagge

A cégnek egyébként nem ez az első gyógynövényeket tartalmazó italkülönlegessége. A cégvezető Maarit fejéből pattant ki az ötlet, hogy mi lenne, ha hazája gazdag növényeit különféle italokba foglalná. Az EstonicSoda már csak azért is remek ötlet volt tőlük, mert így a saját gyártású ginjeik mellé szintén saját gyártású tonikot is ajánlhatnak.

Európaszerte évente körülbelül 50 millió fenyőfa kerül forgalomba az adventi időszakban, de ezeknek csak töredéke kerül feldolgozásra az észt üzemben. Az otthonokban felállított fák ugyanis túlságosan kiszáradnak ahhoz, hogy tonikot állítsanak elő belőlük, míg a városközpontokban elhelyezett kültéri, nagyobb méretű fenyők megőrzik nedvességtartalmukat. Egy ilyen lucfenyőből akár 10 ezer liter tonik is készülhet, némi karácsonyi aromával.

Forrás: Euronews.com
Nyitókép: Lahhentagge

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk: