Ételek, amelyek jót tesznek az agynak

Az étkezés a testsúly mellett az agyi aktivitást is nagymértékben képes befolyásolni. Lássuk, mely ételek járulnak hozzá leginkább az egészséges agyműködéshez.

Az evés elengedhetetlen az életben maradáshoz, de jóval több ennél. Több kutatás foglalkozott vele, hogy bizonyos ételek segíthetnek megnyugtatni vagy ellazítani az agyat. „Az agyi tevékenység megnyugtatása és pihentetése univerzális vágy, és komoly munka. S bár az elme ellazulása nem csak bizonyos ételek fogyasztásán múlik, de nagymértékben hozzájárulhat ehhez” – mondja Lourdes Ramón pszichológus és energiatáplálkozási szakértő.

Ételek, amelyek jó hatással vannak az agyműködésre

skandináv diéta
Fotó: Maskot/Getty Images
  • A B1 vitaminban gazdag élelmiszerek védik az idegsejteket, ezért jótékony hatással bírnak az agyra. Ilyenek a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák, a napraforgómag, és a diófélék.
  • Azok az élelmiszerek, amelyek Omega3-at tartalmaznak, vagyis azok a zsíros halak, mint a lazac, a makréla vagy a szardínia. Aki nem szereti a halat, annak ajánlott ebből a célból a chia mag, és a diófélék fogyasztása. Ezek az ételek ugyanis mind segíthetnek szabályozni azokat a neuronok közötti kapcsolatokat, amelyek a stressz és a szorongás érzéséhez kapcsolódnak.
  • A hangulatjavításhoz szükséges a triptofán nevű aminosav, ami megtalálható a rizsben, a tojásban, banánban, tejtermékekben, szójában és a földimogyoróban. Ez az aminosav ráadásul javíthatja az alvás minőséget is, segítheti a szervezetet a regenerációs folyamatokban, de kutatások alapján azt is megfigyelték, hogy csökkentheti az édesség utáni vágyat.
  • A lecitin és a kolin segíthetnek megnyugtatni a felpörgött agyműködést, és támogatják az agyi folyamatokat, kifejezetten jó hatással vannak a memóriára. Ezeknek kiváló forrása a tojás, a tej, a mandula, a búzacsíra.

Ami túlpörgeti az agyat

fotó: Serhii Sobolevskyi/Getty Images

Vannak olyan ételek és italok, amelyek extrém energiát generálnak. Ezeket mindenki ismeri, hiszen nem csak rendszeresen, hanem sokszor túlzott mértékben is fogyasztjuk őket: tea, kávé, édesített üdítőitalok, édességek, finomított cukrok. De szinte minden félkész, vagy készételben, ha rejtve is, de előfordulnak a feldolgozott szénhidrátok és zsírok. Ezek az egészségtelen élelmiszerek nem csak a testsúlyunkra és az egészségünkre vannak negatív hatással, az agyunk számára sem előnyösek.

Menjen az agyadra!

Nem kell, hogy holnaptól teljes mértékben megváltoztasd az étrendedet, csupán a felsorolt élelmiszerekből igyekezz minél többet beiktatni rendszeresen a mindennapjaidba. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mely ételek váltják ki a jó és a rossz hatást az agyunkra, akkor bizonyos élethelyzetek előtt ­­– vizsga, fontosabb találkozó… stb. – könnyebben tudjuk ezt befolyásolni is. Az alapvető cél az, hogy mérsékelt energiatartalmú ételeket fogyasszunk, amelyek a szervezetünk mellett az agyunk számára is hasznosak.

Az evésen túl

Az agyunk kikapcsolását, pihenését nem csak az étkezéssel tudjuk támogatni vagy befolyásolni. A mindennapi rohanás mellett fontos, hogy szánjunk időt és gondoskodjunk magunkról. Ha kicsit belegondolunk, akkor egészen riasztó, hogy időre lebontva nagyságrendekkel többet fordítunk például az autónkra, vagy a közösségi felületekre, mint saját magunkra. De ahogy az autónak is szüksége van az üzemanyagra, úgy magunkat is rendszeresen tölteni és karbantartani kell, hogy megfelelően tudjunk működni. Ha stresszes vagy sok felelősséggel jár a munkád, akkor muszáj, hogy mindennapra beiktass valamit, ami megnyugtat, kikapcsol és örömöt okoz. Ez lehet a meditáció, séta a természetben, kézműveskedés vagy egyéb alkotás, de az is sokat segít, ha a negatív érzéseket, gondolatokat kiírod magadból.

Ezek a szokások biztosítják az elme számára a lecsendesedést, aminek következtében pihentetőbb lesz az alvásunk minősége is. Ha a gondokkal együtt fekszel le este, akkor nem fogsz tudni nyugodtan aludni, és ilyenkor pótcselekvésként vagy örömforrásként esetleg a nassolásba menekülsz. Az ördögi kör pedig be is zárult, hiszen az édesség megemeli a vércukorszintet, ami gátolja a nyugodt pihenést. Ha fáradtan, gondokkal felturbózva ébredsz, akkor az agyadat már azelőtt „leszívod”, amikor még nem is kellene, hogy munkába álljon.

Forrás: vogue.fr

Nyitókép: Westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Legnépszerűbb cikkek: