Az antibiotikumos kezelés elpusztítja szervezetünkben a bacilusokat, azonban nem képes válogatni a káros és a bélflóránk számára hasznos baktériumok között. Ezért érdemes odafigyelned, hogy milyen ételeket fogyassz a kúra ideje alatt.
Tiltólista az antibiotikumos kezelés alatt
Amennyiben alkoholt szeretnél fogyasztani a kúra alatt, olvasd el a betegtájékoztatót, a legtöbb esetben egy kortyot sem ajánlott inni! Ha csökkented a napi cukoradagodat, kevesebb tápanyagot juttatsz a baktériumoknak, ezért hamarabb küzdhet meg velük a szervezeted. Tejtermékeket nem ajánlott ilyenkor fogyasztani, ugyanis növelik a gyulladások kockázatát, sőt, egyes antibiotikumok el is vesztik a hatásukat. Jobb, ha a koffeint is kerülöd, ugyanis antibiotikum mellett erős szívdobogást okozhat.
Élet az antibiotikum után
Az antibiotikum egyik kellemetlen mellékhatása, hogy a bélflóra hasznos baktériumait is elpusztítja. Ez számos kellemetlen panaszhoz (hasmenés, puffadás) és emésztési zavarhoz vezethet. Mivel a „védő” baktériumok száma lecsökken, így nem tudják elég hatékonyan ellátni feladatukat, ennek eredményeképpen legyengülhet az immunrendszered. Ha vége az antibiotikumkúrának – amelynek az orvos által előírt hosszát szigorúan be kell tartani –, célszerű megtámogatnod a szervezeted probiotikus ételekkel, amelyek visszaállítják az egészséges bélflórát. Előfordulhat, hogy az antibiotikumkúra átmeneti laktázhiányt okoz a szervezetedben, vagyis rövid ideig laktózérzékennyé válsz. Érdemes kerülnöd a nyers tejet, az édes tejkészítményeket, a tejszínt, illetve bármilyen terméket, amely tejport tartalmaz. Tudtad, hogy a legtöbb péksüteményben is van tejtermék? Az antibiotikumkúrát követően válassz inkább jelölten vagy természetesen laktózmentes tejtermékeket, ilyenek például az érlelt sajtok.
Mit érdemes fogyasztanod?
Az erjesztett, fermentált ételek nagy segítségedre lehetnek a kúra alatt. Ilyenek például a kefir, a joghurt, a kovászos- és savanyú uborka és a savanyú káposzta. A probiotikus ételek közé tartozik még a zöld olíva, ami a kellemetlen tünetek (például puffadás) enyhítésében is segít. A friss zöldborsó is jó választás, hiszen olyan speciális probiotikumokat tartalmaz, melyek segítik az immunrendszered. Fontos, hogy frissen fogyaszd, mert a mirelit- és a konzervborsó az előállítási folyamat során elveszíti ezt a tulajdonságát. Talán meglepő, de a sör is jó választás, hiszen fermentált termék és vitaminforrás. Mivel alkoholt tartalmaz, mértékkel és felelősséggel fogyaszd! Emellett bizonyos sajtok is jó szolgálatot tesznek a gouda, a mozzarella, a cheddar és a friss túró is remek probiotikum-forrás.
Probiotikumok
Az egészséges bélflóra helyreállításának egyik leghatékonyabb módja, ha probiotikumot szedsz. Így egy olyan baktériumkeveréket kap a szervezeted, ami jó esetben része a természetes bélflórádnak is. A készítmények többsége csak antibiotikumkúra után, néhány készítmény azonban antibiotikum mellett is szedhető. A legtöbb probiotikum akkor igazán hatásos, ha reggel, éhgyomorra, még étkezés előtt fogyasztod.
Nyitókép: OksanaKiian/iStock / Getty Images Plus
Ha tetszett cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- Miért van szükségünk baktériumalapú probiotikumokra?
- Emésztési problémáid vannak? Próbáld ki ezt az ászanát!
- Kész csodaszer! Mutatjuk, mennyi mindenre orvosság a húsleves