Nem érint már meg az ünnep? Ettől lehet újra meghitt a karácsonyod!

Ha felnőttként már nehéz ráhangolódni

Túl vagyunk advent első vasárnapján, hivatalosan is kezdünk ráfordulni a karácsonyra. Gyerekként ilyenkor már úgy számoltam vissza a napokat, mint nílusi krokodil az éves gnúvándorlás előtt, felnőttként viszont nehezebb ünnepi hangulatba kerülni.

Én megértem a Grincseket, tőlem sem áll távol a műfaj, de kár a karácsonyt felénk repülő tányérnak tekinteni, ami elől minden erőnkkel megpróbálunk elhajolni. Ha nincs meg a hangulat, akkor próbálok segíteni pár ötlettel.

1. Adakozz a lehetőségeid szerint!

Azt hiszem, a karácsonyi ajándékozás egy kicsit eltér ma már az eredeti céljától, és átértékelődött valami őrült ajándékhajszává, vagy ami még annál is rosszabb: elanyagiasult. Nincs év, amikor ne jutna eszembe a Fedőneve: Donnie Brasco című film ominózus jelenete.

Ha egy kicsit szeretnéd magadban átformálni ezt az ajándékozási lázat, és van rá lehetőséged, akkor adományozz a rászorulóknak. A bevásárlóközpontokban élelmiszergyűjtők veszik át a felajánlott tartós élelmiszert, de a különböző családsegítő központok és alapítványok is várják az adományokat. A megunt, de jó állapotban lévő ruhák, játékok óriási segítséget és örömöt jelentenek másoknak, amitől neked is ünnepibb lesz a hangulatod. A latin mondás szerint bis dat, qui cito dat, azaz kétszer ad, ki gyorsan ad. Ez fokozottan érvényesül decemberben: ha nem hagyod az utolsó pillanatra az adakozást, akkor az adományokat eljuttató szervezeteknek is megkönnyíted a munkáját.

2. Természetbeni segítség

Ha már a mondásoknál tartunk: rossz az, aki rosszra gondol. Amire én gondolok, egy önzetlen, kedves gesztus. Például elintézed a karácsonyi nagybevásárlást az idős szomszéd néninek, vagy letolod a havat a járdájáról, ha már úgyis ott vagy lapáttal a kezedben.

Ő is milyen vidám attól, hogy a szomszéd járdáját takarítja le

3. Ajándékozz meg olyat, aki biztos nem számít rá!

Nem kell nagy dologra gondolni, én sem szoktam a taxisofőrnek elektromos borotvát adni. Viszont egy csoki, egy filléres kulcstartó vagy egy hűtőmágnes váratlan pillanatban előkapva biztosan örömet szerez, mikor a csekkek mellett betolod a postán az ablak alatt, vagy mikor vérre menő alkudozásban vagy a fenyőfaárussal. Nem mellesleg az alkupozíciódat is erősíti. Itt tényleg nem az érték számít, hanem maga a gesztus.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: