Ettől neked is feláll a hátadon a szőr: rémisztő olvasmányok borongós őszi estékre

Nincs is jobb egy őszi estén, mint leülni egy forró tea mellé és olvasgatni. Nyáron a könnyed sztorikat szeretjük, míg a karácsony közeledtével szívmelengető történetekre vágyunk, de ősszel valamiért imádjuk a borzongtató könyveket.

Számos klasszikus és modern regény épít a legnagyobb félelmeinkre. Vámpírok, földöntúli entitások és szörnyek, ezek mind a horrorirodalom kedvelt alakjai. Ha te is imádsz rettegni, most hoztunk pár könyvet, amik olvasása után lehet, hogy csak az éjjeli lámpa fényénél tudsz majd aludni. Cikkünk spoilermentes!

Egy klasszikus horror – Bram Stoker: Drakula

Drakula történetét senkinek nem kell bemutatni. Az erdélyi gróf sztorija teremtette meg az egész vámpírkultuszt. A történet naplóbejegyzések és levelezések által bontakozik ki szemünk előtt és az oldalait lapozgatva egyre mélyebben vesz minket körül egy misztikus légkörben, mely az utolsó lapot befejezve sem akar minket elengedni. Letisztult és eredeti történet, ami minden sallangot nélkülöz, mégis könnyedén tudjuk magunkat a helyszínekre képzelni és átélni mindazt a borzongást, amit Drakula gróf személye okoz. Klasszikus, amin nem fognak az idő vasfogai.

Bram Stoker: Drakula, Európa Kiadó 2250 Forint

A horror királyának kirakodóvására – Stephen King: Rémálmok bazára

Megpróbálom a listát nem teletűzdelni King műveivel, ami azért, valljuk be, egy ilyen gyűjteménynél nem egyszerű feladat, főleg olyan rajongónak, mint én. Ahhoz, hogy megismerkedjünk a horror nagyjával, ez a novelláskötet viszont tökéletes választás lehet. Az író húsz elbeszélésen keresztül vezet minket végig hátborzongató kirakodóvásárán. King minden történet előtt betekintést nyújt az olvasónak azok születésének körülményeiről. Kedvencet pedig mindenki maga válasszon ebből a rémes bonbonos dobozból, hiszen biztos lesznek történetek, amelyek igazán magával ragadnak titeket is. 

Stephen King: Rémálmok bazára, Európa Kiadó 4124 Forint

Magyar szerző tollából – Mason Murray: Rossz hold

Mason Murray írói stílusa kiemelkedő a magyar horrorirodalomban. A Rossz hold című regénye tavalyi megjelenését követően pedig szinte csak pozitív kritikákat kapott, ami nem is meglepő. A mű méltán került fel listánkra, hiszen nem éppen egy könnyed, szórakoztató olvasmány. Éppen ellenkezőleg: egy komor épület hátborzongató történetére derül fény, ahol a reggelt már nem biztos, hogy megélik az ott lakók.

Mason Murray: Rossz Hold, Könyvmogul 4490 Forint

Mikor a műfaj atyja rémiszt minket halálra – H.P. Lovecraft: Lovecraft összes művei

Lovecraft olyan mitikus világot teremtett, amiért a műfaj kedvelői több mint száz éve rajonganak. A horror atyja képzeletének legmélyebb és legsötétebb bugyraiból, bármennyire is evidens lenne, nem tudunk és nem is akarunk menekülni. Művei örökérvényűek és nagyban építenek arra, hogy nem vagyunk egyedül a kozmoszban. Történeteit három novelláskötet őrzi, melyeket az ismeretlen tájra vágyó olvasó ugyan bátortalanul nyit ki, mégis hosszú ideig “csapdájában” ragad. Ha Lovecraftot ismerjük, magát a horrort is megismerjük. Elbeszélései a legzsigeribb félelmeinket tárják fel, így nem is meglepő, hogy az író öröksége a kortárs irodalomban is élénken tükröződik. 

Howard Phillips Lovecraft Összes művei I., szukits.hu 6392 Forint

Horrorgyűjtemény a nagyvilágból – A sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról

Annak, akinek nincs kedve vagy éppen ideje egy vaskos horrorkötethez, ajánljuk ezt az idén megjelent antológiát. “Példa nélküli vállalkozás, igazi ínyencség a horror műfaj szerelmeseinek” – írja a könyv hátoldala, és valóban egy percig sem okoz csalódást az olvasónak. Sokoldalú válogatás, amiben a Fülöp-szigetektől kezdve egészen az Egyesült Államokig kalauzol minket a rémület világában. Huszonegy novellát kapunk, ami mind-mind más: van, ami a hiedelmekre épít, de olyan is akad, ami igazi kísértettörténet. A gyűjteményben Veres Attila magyar író is helyet kapott. A “Méltósággal viselt” egy igazi csemege a műben, de aki elolvassa, biztos talál még emellett is kedvenceket.

A sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról, Agave könyvek 3984 Forint

Kortárs kultikus – Thomas Harris: Hannibal ébredése

Hannibal Lecter története másként épít a félelmeinkre, hiszen itt nem a természetfelettitől kell rettegnünk, hanem magától az embertől. A Hannibál-kultusz “A bárányok hallgatnak” című filmmel kezdődött, de korántsem ért véget azzal. Thomas Harris felismerte, hogy egy ilyen kaliberű pszichopara pszihiáternek kijárna egy eredettörténet, így meg is írta azt. A Hannibal ébredése végigkalauzol minket egy árvaházban felnőtt kisfiú életének azon borzalmain és rémképein, amikből kifolyólag egy kegyetlen sorozatgyilkos “született”. Inkább dokumentalista, mintsem elbeszélő, de egy-egy álmatlan éjszakát így is okoz majd.

Thomas Harris: Hannibal ébredése; General Press Kiadó 3592 Forint

Csak erős idegzetűeknek – Ania Ahlborn: Vértestvérek

Méltatlanul alulértékelt és keveset hype-olt történet ez az Appalache-hegység mélyén játszódó borzalom. Egy család története, akik nem zavarnak senkit, így őket sem háborgatja senki. Pedig ha megtennék, minden eltűnésre fény derülne. Semmi jóra ne számítsunk, mert olyat itt nem kapunk: beteg, morbid és a végletekig gyomorforgató. Jó pár éve, hogy olvastam és bármennyire is tetszett, valahogy nem vitt rá a lélek, hogy újra a kezembe vegyem. Igaz, lehet ezzel nem kapott kedvet senki, hogy elolvassa, mégis ajánlom, hogy tegye meg, mert ehhez fogható még egy nem került a könyvespolcomra, pedig ha létezne, biztos ott díszelegne.

Ania Ahlborn: Vértestvérek, Agave Kiadó 990 Forint

+1 Stephen King : AZ

Jó, azért lássuk be, méltatlan lenne egy listát befejezni csupán csak egy King-könyvvel, így nem is tesszük meg. Plusz egyként tehát álljon itt az író egyik legmonumentálisabb műve, az “AZ”. Nemcsak couloronfóbiásoknak (a bohócoktól való félelem), de gyenge idegzetű olvasóknak sem ajánljuk. King mesterműve ez a könyv. Olvasás közben egyszerűen görcsbe rándul az ember gyomra és valamilyen rossz érzés keríti hatalmába, ami azután sem ereszti, hogy letette azt. A közel 1200 oldal mindegyike nyomasztó, és éppen ezért imádjuk annyira, hisz a történet úgy rabul ejt, hogy King soha többé nem ereszt.

Stephen King: AZ 1-2, Európa Kiadó 8999 Forint

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyitókép: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Legnépszerűbb cikkek: