Különleges égi jelenséget láthatsz, ha december 8-án a hajnali órákban az égre pillantasz

Az év utolsó teliholdját december 8-án csodálhatjuk meg. A Hideg Holdnak keresztelt különleges holdtöltét ráadásul ritka jelenség kíséri.

Számos feltételezés létezik arról, hogy a telihold valamilyen módon hatással van az életünkre. Ilyenkor általában valami új veszi kezdetét és az sem csoda, ha álmatlanul forgolódunk az ágyban, vagy egyik percről a másikra ingadozik a hangulatunk. A decemberi Hideg Hold az előretekintés időszaka, de ami talán ennél is izgalmasabb, hogy egy röpke órára eltűnik a Mars.

A Hideg Holddal kezdetét veszi az elmélkedés időszaka

Már az indiánok is kíváncsian fürkészték az égboltot, a Hideg Hold elnevezése állítólag az indián kultúrából származik. Az elmélkedés időszakát szimbolizálja, amikor számot vetünk az elmúlt évvel és ráhangolódunk az előttünk álló szakaszra. Az év utolsó teliholdja kissé eltér majd a szokásos szürkés-fehér árnyalattól, és narancssárga fénnyel világítja be az égboltot. 

Aki korán kel, különleges csillagfedést láthat

December 8-án nemcsak kivételes telihold lesz látható, hanem a Hold elfedi majd az oppozícióban lévő Marsot. Ezt a jelenséget csillagfedésnek hívják, ami akkor fordul elő, amikor egy égitest éppen elfed egy másikat. A Hold évente néhány alkalommal eltakar egy-egy bolygót, ebben a hónapban a Marsot fogja elfedni. Érdekes lesz megfigyelni, hogy meddig tudjuk majd megkülönbözteti a vörös bolygót és a Holdat. A jelenség Észak-Amerika középső részén szabad szemmel is látható lesz, ottani idő szerint december 7-én az esti órákban, de itthon sem maradunk le az különleges jelenségről. December 8-án hajnalban 6:01 és 6:07 perc között bújik majd a Mars a Hold mögé, és nagyjából egy órával később, reggel 7:01-kor jön ismét elő. Érdemes lesz korán kelni, és a nyugati égboltot fürkészni a csodás látvány reményében. 

Forrás: Martha Stewart, Popsugar, Scitechdaily
Nyitókép: Dale Johnson / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: