Ez a 10 magyar sláger már 10 éves – te emlékszel rájuk?

„Régen minden jobb volt" hallottuk már ezerszer, de mi a helyzet a magyar dalokkal? Azok is jobbak voltak régen? Például 2014-ben?

Legutóbb összegyűjtöttem azokat a dalokat, melyek idén ünneplik huszadik születésnapjukat, most pedig úgy gondoltam, nézzük meg, hogy mit is hallgattunk tíz éve. Ezúttal viszont a nemzetközi színtér helyett hazánk 2014-es zenei palettájára került a fókusz.

Wellhello – Rakpart

Tíz évvel ezelőtt pont ugyanúgy nem tudtuk, hogy hány szerelmet bír el a rakpart, mint ma. Viszont 2014-ben legalább a kérdés már megfogalmazódott valaki(k)ben. Fluor és Diaz ugyanis abban az évben alapították meg az elmúlt tíz év egyik legsikeresebb formációját, a Wellhellot és a Rakpart című dallal robbantak be a köztudatba. Fluort akkor már sokan ismerték, hiszen a Mizunak, illetve az SP-vel közös Partyarcnak köszönhetően megkerülhetetlenné vált a magyar könnyűzenében. Diaz neve ekkoriban még inkább underground körökben csengett ismerősen, hiszen ő a Docta Diaz formáció tagjaként pakolgatta a rímeket. A két zenész azonban egy ponton úgy döntött, hogy összeállnak és júniusban meg is jelent az azóta sokak szívéhez hozzánőtt Rakpart. És én azóta is sohavégetnemérőset játszok.

Honeybeast – A legnagyobb hős

Szinte hihetetlen, de már tíz éve nincs esküvő A legnagyobb hős nélkül. A Honeybeast ugyanis 2014-ben jelentette meg második stúdióalbumát, melyen ez a már-már igazi lagzis himnusszá vált szerzemény is szerepelt. Tarján Zsófiék dalának sikere (szerintem) leginkább abban rejlik, hogy minden giccset mellőz és a legtöbb szerelmes dallal ellentétben nem a tökéletességre helyezi a fókuszba. Benne van minden olyan hétköznapi aggodalmunk, melyek jogosan merülnek fel bennünk egy kapcsolatban, viszont az is, hogy ha szeretünk valakit, minden kisebb-nagyobb akadályt legyőzünk a másikért.

Majka és Curtis – Elvitted a szívemet

Majka és Curtis nagy szakításai előtt olyan remek nóták születtek, mint az Elvitted a szívemet. A dal a 2014-es Swing című albumukon jelent meg, amin egyébként többek közt a Pápai Jocival közös Nekem ez jár, illetve az Ezek a lányok egyre vékonyabbak című slágerek is szerepeltek. Ide viszont azért az Elvitted a szívemet került, mert ebben szerepel az egyik kedvenc sorom tőlük, ez pedig a „volt pár kamu napom veled részegen, mint egy falunapon”. Zseniális! Ki ne érezte volna ezt legalább egyszer az életben? Na, ugye?! Az Elvitted a szívemet viszont nem csak nálam aratott ekkora sikert 2014-ben, hiszen az akkoriban igencsak nívósnak számító Bravo Otton is az év dala kategória jelöltjei között szerepelt.

ByTheWay – Álmodj még

Kozsó után is léteztek ám fiúcsapatok itthon és 2014-ben a X-Faktornak köszönhetően még saját One Direction-ünk is volt, de senkit nem hibáztatunk, ha már nem emlékszik a ByTheWay-re, hiszen csupán egy ötéves fejezet jutott nekik. Na, de micsoda öt év volt az, hiszen ennek köszönhetjük az alább hallható Álmodj még című, minden részletében igazi popslágert is, ami – valószínűnek tartom – akkoriban minden tizenkét éves legnagyobb kedvence lehetett.

Halott Pénz – Valami van a levegőben

Ezt a Halott Pénz dalt annyiszor hallgattam meg 2014-ben és sikerült is úgy ráunnom, hogy azóta is továbbléptetem, ha a kedvenceim közül bedobja a Spotify. Viszont ez semmit nem vesz el abból, hogy mennyire szerette mindenki 2014-ben a Valami van a levegőbent és egyébként 2024-ben is legalább ugyanannyian dúdolják magukban, ha meghallják valahol. A szöveget az elmúlt tíz évben sem felejtette el senki, hiszen az a valódisága miatt örökre beleégett az emlékezetünkbe.

Szakács Gergő – Ősz utca

Szakács Gergő 2014 év végén hívta fel magára a figyelmet, hiszen ekkor debütált a A Dal című eurovíziós nemzeti dalválasztó műsorban Ősz utca című nótájával. A dal szövegírója egyébként Karácson Tamás, azaz Fluor volt, míg a hangszerelésért és a zenéért Diaz felelt. A nem kicsit melankolikus hangulatú szerzeményhez viszont kétségkívül nagyon kellett Szakács Gergő hangja. Utóbbit az is bizonyítja, hogy előadása nemcsak a legjobb harminc közé juttatta őt, de azóta is sikeres zenei karriert tud magáénak. Szakács Gergő ugyanis BLR-rel és Fura Csével közösen 2016-tól a Follow the Flow-val ér el óriási sikereket.

Ő És Én (Felcser Máté, Fehér Balázs) – Ha nem mondod

A Punnany Massif frontembere, Felcser Máté és a The Carbonfools korábbi énekese, Fehér Balázs Ő És Én néven jelentették meg a Ha nem mondod című dalukat, melyet szerintem már sokan elfelejtettek – ami óriási baj. Az, mert ez tényleg egy nagyon jó szám, tehát aki nem ismeri azért, aki pedig megfeledkezett róla, azért hallgassa meg.

Margaret Island – Nem Voltál Jó

A Margaret Island idén ünnepli tizedik születésnapját, mely egyben azt is jelenti, hogy egyik legsikeresebb daluk is már tíz évvel ezelőtt íródott. A szomorú, de sokunk által ismert témát boncolgató Nem Voltál Jó pedig egy szempillantás alatt tette fel őket a magyar könnyűzene palettájára. Lábas Viki csodás hangja, a lágy dallam és a mély szöveg ugyanis tökéletes trióban egyesültek ebben a szerzeményben.

Kállay-Saunders András – Running

Kállay-Saunders András a 2014-es A Dalban mutatta be legfrissebb zenéjét, a Runningot, mellyel nemcsak a magyar zsűrit és a nézőket sikerült meggyőznie. Az énekes ugyanis az akkori Eurovíziós Dalfesztiválon is az ötödik helyen végzett, mely az esemény történetében a második legjobb magyar eredménynek számít. Így nem is csoda, hogy ezt a dalt abban az évben legalább annyiszor hallottuk, mint 2022-ben az Úristent.

ByeAlex – Hé Budapest!

A 2012-ben a Kedvesemmel berobbant ByeAlex annak ellenére sem lett a rádiók kedvence, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválra íródott dalát nem túlzással az egész ország kívülről fújta. Ennek oka az volt, hogy szerzeményeit túl rosszkedvűnek tituálták, így az énekes saját bevallása szerint direkt tesztcélzattal írta meg a Hé Budapest!-et, amit igazából nem is gondolt komolyan. A kísérlet sikeres volt, hiszen a kétségkívül jókedvű, de azért nem túl mély gondolatokat feszegető nóta óriási sláger lett. Szerencsére nem ezt a vonalat vitte tovább, bár ezt a dalt pont szerettem.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: