Ez a 10 napos program segíthet, hogy egészségesebb és boldogabb életet élj

Nehezen viseled a telet? Úgy érzed, hogy a hangulatodon és az egészségeden is nyomot hagy a monotónia és a szürkeség? Ezzel a tíznapos programmal hatásos változásokat vezethetsz be az életedbe!

A programmal részletesen Dr. David Perlmutter amerikai neurológus Brain Wash című könyvében ismerkedhetsz meg, segítségével olyan aprónak látszó, ám hatásos változásokat vezethetsz be az életedbe, amelyek már rövid távon is javítanak a közérzeteden, hosszú távon pedig még erőteljesebb a hatásuk. Kipróbálod?

1. nap: digitális ésszerűsítés

A technológia jó dolog, túlzásba vinni azonban nem érdemes, mert a folyamatos információ-túlterhelés fáraszt és idegessé tesz. Nem kell teljesen kizárnod az életedből, csak mértékkel használd, hogy ne uralja le azt. Az első napon nézd át a telefonodat és a számítógépedet. Először is tiltsd le a felesleges értesítéseket, nem kell, hogy folyamatosan pittyegjen a készülék. A felesleges, idő- és energiarabló applikációkat is törölheted. Tarts közösségi média-mentes órákat, sőt, napokat akkor, amikor nem érzed ezeket a platformokat nélkülözhetetlennek. Minden nap legyen elkülönített időd arra, hogy e-mailekre válaszolj, máskor pedig ne reagálj rájuk azonnal. Húzd meg a határokat, ugyanúgy, ahogy az online vásárlásban is: a neten is azt vedd, amire szükséged van, és ne többet.

2. nap: empátia és hála

Kezdd a hálával: a második napon írj le öt dolgot, amiért hálás vagy az életedben: bármi, az egészségtől kezdve a tegnap esti vacsoráig. Ismételd meg azt a gyakorlatot minden reggel és este. Legyen a napi célod az is, hogy őszintén megköszönsz valakinek valamit, amivel segített neked. Ez a gyakorlat a mások felé fordulást, az empátiát is növeli.

3. nap: természet-terápia

Minden nap tölts el 30 percet a természetben. Nem kell, hogy erdő közelében élj, elég kiülni a kertbe vagy a legközelebbi parkba, és rászánni az időt, hogy gyönyörködj a növényekben, az állatokban, magadba szívd a természet illatait, hangjait. Ez a rövid idő is azonnal megnyugtat.

4. nap: fókuszban az étrend

Nézd át a kamrát, a konyhát, és szabadulj meg a cukros, agyonfeldolgozott, finomított szénhidrátoktól, a túltartósított készételektől, az alkoholtól és minden olyasmitől, amiről tapasztalatból tudod, hogy nem tesz jót neked. Helyette tankolj fel egészséges növényi olajokkal, sovány húsokkal vagy növényi fehérjeforrásokkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel, hüvelyesekkel, probiotikumokat tartalmazó, erjesztett ételekkel.

5. nap: pihentető alvás

Rendezd át a hálószobádat úgy, hogy igazi „szentély” legyen az alváshoz: friss ágyneművel, hangulatvilágítással, csendes, hűvös környezettel segítse a pihenésedet. Délután 2 után már ne igyál kávét, lefekvés előtt egy órával pedig kapcsold ki a kütyüket és igyekezz relaxálni, például vegyél egy meleg fürdőt.

6. nap: indulhat az edzés

Mérd fel reálisan, milyen most az erőnléted, ne vállalj túl sokat. Amennyit viszont vállalsz, annyit tarts is be becsülettel. Ne akkor sportolj, amikor épp időd van rá, hanem teremtsd meg rá az időt. Legalább hetente egyszer eddz másokkal együtt, így nehezebben mondod le a betervezett alkalmakat.

7. nap: meditálj

A meditáció az egyik legjobb stresszoldó, ezért mindenképp érdemes rendszeresen gyakorolnod. Először még természetes, hogy elkalandoznak a gondolataid, de hamarosan megszokod majd, hogy lelassítsd a körforgást a fejedben, és egy ideig csak pihentesd az agyad és a lelked.

8. nap: a kötődés pillanatai

Minden nap tölts legalább 10-15 percet beszélgetéssel. Igazi beszélgetéssel, személyesen, telefonon vagy video-chaten, és tűzd ki célul, hogy megtudsz valami újat az illetőről. Nem kell nagyon intim információkra gondolni, csak arra, hogy hogyan érzi magát a másik vagy milyen napja volt. Vacsorázz együtt a családdal, vagy hívj fel egy régen látott barátot.

9. nap: vess számot

Már majdnem eltelt a 10 nap, ideje számot vetni azzal, hogyan haladsz. Mi volt könnyű a programban, és mi okozott nehézséget? Hol buktál bele, és mit tudsz gond nélkül tartani? Esetleg rábukkantál valamilyen régi sérülésre, ami akadályoz?

10. nap: haladj tovább

Az utolsó napot szánd arra, hogy kidolgozod a kereteket, amelyeken belül képes vagy tovább haladni. Mi az, amit mindenképp meg akarsz tartani? Mi kerül előtérbe, és mi lesz kevésbé fontos?

Nyitókép: NikFromNis/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: