A 100 éves Walter Orthmann 84 éve dolgozik ugyanazon a munkahelyen

„Találj egy jó munkáltatót, dolgozz azon a területen, ahol motiváltnak érzed magad, és ne veszítsd el a fókuszod!” – néhány jótanács attól a 100 éves férfitól, aki a leghosszabb ideje dolgozik ugyanannál a cégnél.

Walter Orthmann már 84 éve dolgozik a ReneauxView textilcégnél, idén a saját, 2019-ben felállított rekordját döntötte meg a Guiness Rekordok Könyvében. Orthmann 1922. április 19-én született Brazíliában, egy Brusque nevű kisvárosban, ahol jelentős számú német lakosság él. Már nagyon fiatalon elkezdett dolgozni, hogy nehéz anyagi helyzetben levő családját pénzügyileg támogassa. Csak 15 éves volt, amikor német nyelvtudása miatt szállítási asszisztensként felvették a textilcéghez. Orthmann szorgalmasan dolgozott, kiemelkedő képességei hamar megmutatkoztak, ő pedig már a kezdetektől nyitott volt a tanulásra.

Elő is léptették értékesítővé. Ez a feladatkör élvezetes és motiváló volt számára, hamar szárnyra is kapott: „Sao Paolóba utaztam és kevesebb mint egy hét alatt annyi üzletet kötöttem, ami másnak három hónap munkájába telt volna.” Értékesítőként körbeutazta Brazíliát az ötvenes években, és hamar beleszeretett ebbe az életmódba: mindig úton lenni, jó kapcsolatokat kialakítani az ügyfelekkel, akikből aztán barátok lesznek. Később értékesítési menedzserré léptették elő, és a mai napig ebben a pozícióban dolgozik. A céget képviselő ügynököket koordinálja. 84 éves karrierje során kilenc különböző devizanemben kapott fizetést. Nem csoda, hogy megtanult alkalmazkodni a változáshoz mind a vállalaton belül, mind a világban.

De mi a titka?

Orthmann őszintén hisz a napi rutin fontosságában – minden reggel edz majd autóval utazik a munkába. Sőt a rutint tartja a munka egyik legfontosabb, legnagyobb előnyének. „A munka célt ad, elfoglaltságot és rutint.” Emellett pedig őszintén élvezi a munkáját, így úgy érzi, ez a 84 év hamar eltelt. „Ha azt csináljuk, amit szeretünk, az idő csak úgy elrepül.” A következetes rutin és a kielégítő munka jót is tett Orthmannak – április 19-én ünnepelte 100. születésnapját a családja, barátai és kollégái társaságában. A mai napig tökéletes mentális egészségnek örvend és a memóriája is kiváló.  

Életére visszatekintve Guiness rekordjára a legbüszkébb, annak ellenére, hogy soha nem gondolt arra, hogy rekordot döntsön. Ehelyett – ahogy mindig is tette – továbbra is a jelen pillanatra összpontosít. „Nem tervezek sokat, és nem is törődöm a jövővel” – mondja. „Csak az érdekel, hogy holnap legyen egy újabb nap, amikor felébredek, felkelek, edzek és elmegyek dolgozni. A jelennel kell foglalkozni, nem a múlttal vagy a jövővel. Az itt és most az, ami számít. Szóval, irány dolgozni!”

Szerző: Hegyesi Zita

Forrás: My Modern Met
Nyitókép: MoMo Productions/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: