Ez a Barbie legmeghatóbb monológja

America Ferrera a forgatások során 30-50 alkalommal mondta el azt a megindító és inspiráló beszédet, ami sokak szerint a Barbie film csúcspontja lett. A jelenet felvételekor még a stábtagoknak is könnyes lett a szeme.

Ha láttad már a filmet, biztosan emlékszel a monológra, amit America Ferrera karaktere, Gloria mond el, bátorítva a Barbie-kat. A beszéd a női lét kihívásairól és komplexitásáról szól napjainkban, és sokak számára ez lett a film kulcsjelenete. De nemcsak a közönséget hatották meg a sorok.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

America Ferrera (@americaferrera) által megosztott bejegyzés

Női és férfi kihívások

Greta Gerwig rendező elmondta, a forgatáson mindenki könnybe lábadt szemmel hallgatta a megható beszédet. „Zokogtam, aztán körülnéztem, és rájöttem, hogy mindenki sír a forgatáson. A férfiak is sírtak, mert nekik van saját beszédük, de úgy érezhetik, hogy soha nem tudják elmondani. És nekik is vannak olyan kihívásaik, amelyek szintén fájdalmasak” – mondta a rendező.

Meggyőző sorok

Ferrera elmondta, hogy előbb látta a monológot, minthogy a forgatókönyvet elolvashatta volna. A sorokat egyébként Gerwig írta, de Ferrerával sokáig üzenetváltásokban egészítették még ki, mire kialakult a végleges szöveg. Az ikonikus jelenetet pedig sokáig is forgatták: 30-50 alkalommal készült felvétel, hogy biztosan minden tökéletes legyen.

Gloria beszéde

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

America Ferrera (@americaferrera) által megosztott bejegyzés

Íme a monológ, ami igazi fordulópont a filmben, és sokakat megérintett:

„Szó szerint lehetetlen nőnek lenni. Gyönyörű vagy, és nagyon okos, mégis  azt gondolod, nem vagy elég jó. Mindig kiemelkedőnek kell lenni, de valahogy mégis mindig rosszul csináljuk.”

„Vékonynak kell lenned, de ne legyél túl vékony. És persze soha nem mondhatod, hogy vékony akarsz lenni. Azt kell mondanod, hogy egészséges akarsz lenni, de azért vékonynak is kell lenned. Kell, hogy legyen pénzed, de azért ne kérj több pénzt, mert az túl agresszív. Legyél főnök, de ne legyél gonosz. Vezetővé kell válnod, de nem törheted össze mások elképzeléseit. Szeresd azt, hogy anya vagy, de ne beszélj folyton a gyerekeidről. Karrieristának kell lenned, de mindig figyelned kell mások szükségeire is. Neked kell a férfiak helytelen viselkedésének a következményeit viselned, ami őrültség, de ha rámutatsz erre, azzal vádolnak, hogy panaszkodsz. Csinosnak kell maradnod a férfiak számára, de nem annyira csinosnak, hogy túlságosan csábítsd őket, vagy hogy fenyegess más nőket, mert állítólag a női közösség tagja is vagy.”

 „Mindig tűnj ki és légy hálás. Tudd, hogy a rendszer hibás, szóval fogadd el ezt, ugyanakkor légy hálás. Soha ne öregedj meg, ne légy durva, soha ne mutogasd magad, soha ne légy önző, soha ne hibázz, soha ne vallj kudarcot, soha ne mutass félelmet, soha ne tűnj ki a sorból. Túl nehéz! Túl ellentmondásos és senki sem ad neked érmet és nem mond érte köszönetet! És kiderül, hogy nemcsak mindent rosszul csinálsz, de minden a te hibád. Belefáradtam ebbe. Ahogy magamra és más nőkre nézek, és azt látom, hogy gúzsba kötjük magunkat, csak azért hogy az emberek szeressenek. És ha mindez igaz egy nőt ábrázoló babára is, akkor nem is tudom mi lesz velünk.”

Forrás: People
Nyitókép: Stuart C. Wilson / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: