Ez a bűvös mondat segít jelen lenni a pillanatban

Egy kifejezés, amely emlékeztet arra, hogy megéld a pillanatokat, több emléket gyűjts és tanulhass az élményeidből.

A nyár során mindannyian tervezünk valamilyen utazást, miniszabadságot vagy akár csak otthon, nyugalomban töltött napokat. Szeretnénk élvezni a jó időt, a szeretteink társaságát és valóban kikapcsolni. Mégis, mintha lehetetlen küldetés lenne nem megnyitni az emaileinket egy hétig, hanem pihenni és jelen lenni. Ha te is küzdesz ezzel, akkor ezzel a rövid kifejezéssel emlékeztetni tudod magad arra, hogy megéld a pillanatot.

„Egyszer az életben.”

A japán zenész, Kishi Bashi egy podcastben használta az alábbi kifejezést: „Ichi-go ichi-e”, (kiejtve: „ee-chee go, ee-chee eh”), ami magyarul annyit tesz: „Egyszer az életben”. Bashi szerint a kifejezés szépsége éppen az egyszerűségében rejlik: „Az élet élvezetéről szól, minden másodpercben. Mintha azt mondanád: hú, ez most történt. Nem biztos, hogy éppen ezt szerettem volna, de pont ezért gyönyörű” – mondta Bashi.

Szabadság az alkotásban

Alkotás ereje
fotó: South_agency / Getty Images

A zenész számára egyébként ez a kifejezés és a mögötte húzódó gondolkodásmód segített a kreatív alkotásban. Bashi szerint a művészek sokszor a „mestermű” létrehozásán fáradoznak, miközben a folyamatot kellene élvezniük, amiből a mestermű születik. „A művészeted az üzeneted – ha regényt írsz, ha albumot, vagy épp festményt készítesz –, ez csak egy kép egy alkotói pillanatodról. És azt gondolom, hogy amikor ezt megértjük, sok szorongásunk megszűnik, a tökéletességre törekvésünktől szabaddá válunk, hiszen a tökéletesség szinte lehetetlen” – mondta Bashi.

Jelen lenni a munkában és a kapcsolatainkban

Fotó: Maskot/Getty Images

Ez pedig azért is kulcsfontosságú lecke, mert éppen a hibák tesznek egyedivé és különlegessé az alkotást. Szóval, ha megtanulunk a pillanatra fókuszálni, az eredmény helyett a munkánk elkezd szabadon folyni, és a mestermű előtűnik. De nemcsak a munkára lehet hatással ez a gondolkodásmód, hanem a kapcsolatainkra is: ha teljes figyelmünkkel vagyunk jelen egy beszélgetésben, nemcsak a másik felé jelezzük a törődésünket, hanem többet megértünk az elhangzottakból és a másik érzéseiből.

Mentális időutazás

Ugyanez igaz az eseményekre is. Ugyanis ez a megközelítés szerint minden pillanat fontos és értékes, így fontos, hogy hagyjuk, hogy jelen legyünk, megéljük azokat. Majd reflektáljunk rájuk és gondoljuk végig, mit éltünk meg, mit éreztünk, hogyan hatott ránk. Ha ezt gyakoroljuk, könnyebben megmarad az élmény és a jövőben is meríthetünk belőle. Endel Tulving észt pszichológus ír a „mentális időutazásról”. Tulvig kiemeli, milyen fontos, hogy feldolgozzuk a múlt eseményeit és tanuljunk belőlük. Még ha negatív is egy élmény, emlékként értékes, hiszen segít abban, hogy a jövőben elkerüljünk bizonyos helyzeteket, helyeket vagy éppen embereket.

„Egyszer az életben”

Tehát ha emlékeztetjük magunkat a mondatra: „Egyszer az életben”, akkor sokkal inkább meg tudjuk élni a pillanatot és az érzelmi intelligenciánk is fejlődik. Megéri kipróbálni, nemcsak „Egyszer az életben.”

Forrás: INC
Nyitókép: Pheelings Media /Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: