Ez a hobbi illik hozzád, a személyiségtípusod szerint

Extrovertált, barátságos, nyitott, lelkiismeretes vagy neurotikus: bármely személyiségtípusba tartozz is, segítünk megtalálni a hozzád legjobban illő hobbit.

Egy jó szabadidős tevékenység nemcsak kellemes és feltölt, hanem a szakemberek szerint még számos okból fontos lehet. Hogy csak néhány pozitívumot említsek: jót tehet agyunk egészségének, segíthet új társas kötelékek kialakításában, és rendszert adni a hétköznapoknak. Már persze, ha olyan hobbit választunk, amely tényleg közel áll a szívünkhöz. Ennek csak annyi a titka, hogy ismerjük meg jobban magunkat, utána könnyebb lesz eldönteni, mit szeretnénk kezdeni magunkkal a szabadidőnkben. Saját példámnál maradva: tudom magamról, hogy nem megyek önkénteskedni állatmenhelyre (bármennyire szeretnék), mert nyolc kutyával és öt macskával fogok onnan hazatérni. De persze, még így is könnyű ráfutni olyasmikre, mint például a táncórák. Erről menet közben derült ki, hogy nem fog menni. Akkor még nem tudtam, hogy van egyszerűbb módja, hogy eleve a leginkább hozzám passzoló szabadidős tevékenységek közt keresgéljek, csupán az öt személyiségtípus valamelyikében (vagy akár több kategóriában) kell magamra ismerni. Lássuk ezeket, illetve azt is, hogy melyik a legszuperebb hobbi a személyiségtípusod szerint.

Milyen személyiségtípusokról beszélünk?

Ezeket Big Five néven is emlegetik, és az OCEAN rövidítéssel is utalnak rájuk. Ez egy mozaikszó, ami az egyes személyiségtípusok angol nyelvű elnevezéseinek kezdőbetűiből áll össze. Ezek a következők: nyitott (Open), lelkiismeretes (Conscientious), extrovertált (Extroverted), barátságos (Agreeable) és neurotikus (Neurotic). Ne ijedj meg, arról szó sincs, hogy csak egyetlen személyiségtípusba lehetne téged besorolni, ahogy arról sincs, hogy egész életedben csak egyféle típusba tartozhatsz. A szakemberek szerint ugyanis ahogy érünk és változunk, tanulunk és fejlődünk, úgy változnak a jellemvonásaink is. Ezzel pedig összefügg többek közt az is, hogy mit szeretünk csinálni a szabadidőnkben. Lássuk ezt most picit részletesebben, minden személyiségtípusnál.

Nyitott

Ha nyitott személyiség vagy, akkor a kíváncsi lehetne a második keresztneved. Emellett kreatív vagy, erős a képzelőerőd, nyitottan állsz az új dolgokhoz. Szereted a kihívásokat, és nem félsz kockázatot vállalni. Míg másokat győzködni kell, hogy lépjenek ki a komfortzónájukból, rád épp ennek az ellentéte igaz. Sőt, néha pont az lenne a jó, ha egy határozott kéz visszafogna, amikor bele készülsz ugrani valami váratlanba és bizonytalanba.

Milyen hobbi illik hozzád? Bármi, ahol kreatív és nyitott éned lubickolhat az élményekben. Múzeumok látogatása, természetjárás, vidámparkok, kalandregények olvasása, utazás, fotózás… ezekben örömöd lelheted, ahogyan egy kreatív sütikészítő tanfolyam vagy különleges főzőiskola is feltölthet. 

Lelkiismeretes

Érzékeny lélek vagy, akit gyakran foglalkoztat, hogy viselkedésed hogyan hat másokra. Te vagy az, aki minden apró részletre odafigyelsz, és időt fordítasz a felkészülésre, hogy élvezhesd a napi rutinodat. Míg egyesek szorongatónak érzik a határidőket, te lubickolsz bennük, mert imádsz tervezni. 

Milyen hobbi illik hozzád? Az olyan cél- és eredményorientált hobbikban lelheted örömöd, mint például az írás, a kertészkedés, a kvízek, a sakk vagy más stratégiai játék. De valószínűleg be fog jönni az önkénteskedés vagy a szabadulószobák világa is.

Extrovertált

Imádsz kimozdulni, társaságban érzed igazán elemedben magad, és még az sem zavar, ha nyitott könyv vagy mások számára, hiszen nem rejted véka alá, ki vagy. Nincs az a programokkal teli hét, egyik eseményről a másikra rohanós szombat este vagy hatalmas rendezvény, ahol akár több száz fővel kell beszélned, ami lemerítene! Sőt, téged éppen az tölt, ha emberek közt lehetsz. 

Milyen hobbi illik hozzád? Bármi, amit a legjobb barátnőddel vagy egy csapattal együtt csinálhatsz, a csoportos edzésektől, egzotikus táncoktól a kórusban való éneklésen át a játékestek vagy vitaklubok szervezéséig.

Nincs lélekemelőbb hobbi a világon – Ezért szerettem bele az indiai táncokba

Barátságos

A barátaid együttműködő, optimista emberként jellemeznek téged, aki jól kijön másokkal. Kedves vagy, megbízható, önzetlen, empatikus és szeretetteljes. És az sem egyszer fordult már elő veled, hogy mások érdekeit helyezted előtérbe, a sajátjaid helyett, még akkor is, ha ez neked nem kis nehézséget okozott.

Milyen hobbi illik hozzád? Szinte bármi, ahol másoknak segíthetsz. Önkéntes munka egy jótékonysági szervezetnél, könyvklub szervezése, állatmenhely támogatása, közösségi kert vagy élelmiszergyűjtés indítása: ezek közül akármelyikben örömödet lelheted.

Neurotikus

Gyakran érzed vagy mondogatod is, hogy nincs kolbászból a kerítés, sőt, mindig nagyon óvatosnak kell lennünk, mert a világ bizonytalan hely, és mindenhonnan fenyegetésekkel kell szembenéznünk. Kívülről szomorúnak, rosszkedvűnek és ingerlékenynek tűnhetsz, holott az álarc mögött egy szeretetre és támogatásra vágyó jó lélek rejtőzik. Ne félj ezt néha megmutatni, legalább a hozzád közel állóknak.

Milyen hobbi illik hozzád? Bejöhet minden magányos hobbi, mint például a blogolás, szobanövények gondozása, egyedül végezhető edzések, meditáció, horgászat, nyelvtanulás vagy keresztrejtvényfejtés. Bármilyen hobbit választasz is, a lényeg, hogy segítsen szebbé tenni a napodat, és kicsit ezt a világot is, amit gyakran nehezen értünk meg mindannyian.

Forrás: MarthaStewart.com
Fotó: KatarzynaBialasiewicz / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: