Ez a növény lehet a botanikai lelki társad, ha az introvertáltak táborát erősíted

A növények sok meglepetést tartogatnak, és emlékeztetnek minket arra, ők is élnek, egyedi személyiségük és igényeik vannak. Ha a Mimosa pudica ember lenne, akkor a társkereső hirdetésében biztos egy türelmes, figyelmes és gyengéd partnert keresne.   

Vannak emberek, akik érzékenyebbek az átlagnál. Óvatosan viszik ki a pókot a szobából a szabadba, hogy az nehogy megsérüljön. Előbb választják a kedvenc könyvüket esti programnak, mint bármelyik társasági eseményt. És különleges szeretettel gondoskodnak cserepes, zöld levelű barátaikról is, akiket gyakran aranyos nevekkel ruháznak fel. Mások szemében ők kissé különc helyet foglalnak el az emberek között, hiszen hajlamosak az átlagosnál több figyelmet szentelni a legapróbb élőlényeknek is, és szenzitíven reagálni a környezetük változására. Éppen ezért, az ilyen típusú emberek a legideálisabb gondviselői a szemérmes mimózának (Mimosa pudica).

Fotó: Gheorhge/GettyImages

Ez az igazán különleges, félénk növény Dél-Amerikából származik. Az angol nyelvben a toch-me-not (ne érj hozzám) becenevet kapta, de gyakran hívják szégyenlősnek is. Az elnevezéseket azonnal megértjük, amikor először találkozunk vele. A szemérmes mimóza érzékeny, mozdulatai gyengédek és védekezőek. A növény ujjszerű, lapított leveleit emberi érintésre behúzza. Amint az egyik levélsor összecsukódik, a szomszédos levélkéket is hasonló mozdulatra ösztönzi. Erősebb, váratlan behatás esetén a teljes levél lehajlásával reagál a mimóza. A körülmények – fény, öntözés, hőmérséklet – biztosítása mellett időre van szükség, hogy elnyerjük a mimóza bizalmát. Gondozása olyan ember figyelmét igényli, aki képes megérteni a növény érzékenységét és zárkózottságát, és ő maga is jól ismeri ezeket a tulajdonságokat a saját életéből. Az introvertált emberek számára a félénk növény nem kihívást jelent, hanem örömteli feladatot.

Ha még szívesen kísérleteznél, akkor szintén az érzékenyebb növények csoportjába sorohatók az alábbiak:

1. Vénusz légycsapója

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Detti Szendrei (@szendreidetti) által megosztott bejegyzés

2. Boszorkány orchidea

3. Törperózsa

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

olahsusanna.susi (@susiolah) által megosztott bejegyzés

4. Azálea

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kasia (@czeko.czeko) által megosztott bejegyzés

5. Ráncos sárkányfüzér

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Deco Plantería (@deco.planteria) által megosztott bejegyzés

Forrás: Apartment therapy
Nyitókép: Hoang Nga / EyeEm/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: