Ez a tulajdonság lenne a boldog házasság kulcsa?

Mi lehet a titka a tartós, boldog párkapcsolatnak? A legtöbbeknek a szerelem, a hűség, a megértés és persze a humorérzék ugrik be. De van valami, ami mindezek mellett igen fontos szerepet játszik.

A pszichológiai rugalmasságpt, azaz a lelki ellenállóképességet olyan megújuló készségként határozzák meg, ami segít alkalmazkodni a kihívást jelentő érzelmekkel és helyzetekkel szemben, mint amilyen a házasság is, anélkül, hogy személyiségünk károsodna. Másképp fogalmazva, azok, akik rendelkeznek ezzel a képességgel, nyitottabbak maradnak az új tapasztalatokra, és nem hátráltatja őket a kudarctól vagy az ismeretlentől való félelem.

Ezzel szemben azonban a pszichológiailag kevésbé flexibilis emberek hajlamosak elkerülni a bonyolultabb helyzeteket és megfutamodni, ha nehezebb érzelmekkel találják szemben magukat. Ezáltal számukra a kitűzött célok elérése komplikáltabb, és a kihívások hátráltató tényezőként jelentkezhetnek náluk.

A reziliencia a sírig tartó szerelem és a jó házasság kulcsa

Az előbbiek alapján könnyű megérteni, hogy miért olyan fontos tulajdonság a lelki rugalmasság a boldog házassághoz. Egy kapcsolatban nem mindig alakulnak úgy a dolgok, ahogy azt előre elterveztük, és ez bizony gyakran frusztrációhoz vezet. Azok a párok, akik pszichológiailag flexibilisek, könnyebben tudnak alkalmazkodni az olyan váratlan változásokhoz, amivel az élet szembesíti őket. A reziliencia elsajátítható, és egy olyan tágabb perspektívát kínál az élet számos területén, ami által gyógyulhatunk, és összekapcsolódhatunk egy közös cél érdekében.

Az érzelmi rugalmasságnak nevezett készség elsajátítása felé tett első lépés az, hogy elfogadjuk az adott körülményt és az arra adott válaszreakciót. Fontos megérteni azt is, hogy a reflektálást mi váltja ki, legyen szó akár gyerekkori traumáról, vagy a neveltetésünk során megtanult mintákról. Így elkerülhetjük azt, hogy teljes mértékben azonosuljunk a belső élményeinkkel egy megoldandó szituáció során. A készség további fontos összetevői: a tudatos jelenlét, a megfigyelő „üzemmód’’, az elfogadás, valamint a számunkra fontos értékek által vezérelt viselkedés.

A pszichológiai rugalmasság elsajátításával képesek leszünk hatékonyan kezelni a párkapcsolatban és az életben fellépő nehéz élményeket, gondolatokat, és érzéseket, ami által megerősödhet a kapcsolatunk a partnerünkkel, és javulhat az életminőségünk is.

Forrás: Fatherly
Nyitókép: Raquel Mallén Photography./GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: