Ez az a cseresznyés pite, aminek a receptjét mindenki elkéri majd

Mi szóltunk!

A cseresznye igazi nyári gyümölcs. Ehetjük a fáról marékszámra, de készíthetünk belőle isteni pitét is. Kereket, rácsos tetejűt, ami után garantáltan mindenki magnyalja mind a tíz ujját.

Hozzávalók a tésztához:

  •  350 g liszt
  •  1 teáskanál 
  •  1-2 evőkanál cukor 
  •  227 g hideg vaj
  •  60-120 ml hideg víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 4 nagy bögre cseresznye
  • 2/3 csésze cukor
  • 3 teáskanál kukoricakeményítő
  • egy csipet só
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 evőkanál sótlan vaj

Elkészítés:

1. Tedd a lisztet, a sót és a cukrot egy konyhai robotgépbe, és keverd össze. Add hozzá a vajat, és keverd addig, míg morzsás állagú nem lesz. Ezután finoman öntsd bele a víz 1/4-ét, folytasd apránként a víz adagolását addig, amíg puha tésztát kapsz. Ha nem vagy biztos a dolgodban, csippents le egy darabot a tésztából, és morzsold szét az ujjaid között, ha már nem száraz, és úgy érzed, teljesen összekeveredtek a hozzávalók, akkor kész a tészta. Helyezd lisztes felületre, formálj gömböt belőle, majd vágd ketté. Nyújtsd mindkét tésztát hüvelykujj vastagságúra, majd borítsd be fóliával, és tedd hűtőbe legalább egy órára.

2. Ha letelt az egy óra, vedd ki a tésztát a hűtőből, és várj egy-két percet, hogy lágyabb legyen. Jöhet a nyújtás. Egy sodrófa segítségével nyújtsd ki a tésztákat 3-5 milliméteresre, az első lapot óvatosan helyezd el egy kivajazott, lisztezett piteformában. Ha a szélek lelógnak, akkor egy éles késsel vágd le a felesleget. A második lapot tedd egy tányérra, majd mindkettőt pihentesd a hűtőben.

3. Egy közepes tálban készítsd el a tölteléket. Keverd össze a kukoricakeményítőt a cukorral és a sóval. Magozd ki a cseresznyét. Add a keverékhez a citrom levét, a vanília aromát és a cseresznyét, majd hagyd állni 10 percig.

4. A tölteléket egyenletesen oszlasd el a tésztán, tedd rá a vajat, majd jöhet rá a teteje. Ha rácsos pitét szeretnél, akkor vágd fel a tésztát hosszú csíkokra, és azzal vond be. Ha nem akarsz ezzel bíbelődni, akkor simán csak dobd rá a tésztát, vágj rajta 4 hasítékot, hogy azon keresztül ki tudjon jönni a gőz. Szórd meg cukorral a pitét, majd mehet a 190 fokos sütőbe, 45 percre.

Nyitókép: grandriver/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: