Ez az alapanyag a nap bármely szakában a konyha legnagyobb sztárja

A zab az egyik legegészségesebb élelmiszer, arról nem is beszélve, hogy a végtelenségig variálható. Nemcsak az édes reggelik főszereplője lehet, elkészítheted sósan is, de használhatod zsemlemorzsa helyett, sőt még hamis rizottó is készülhet belőle.

A Mayo Clinic szerint a zabpehely az egyik legkiválóbb napindító élelmiszer. Amellett, hogy remek rostforrás, csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, valamint a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ha másért nem, már ezért is megéri zabbal indítani a napot, bár nem csoda, hogy sokan ódzkodnak tőle, hiszen az ízetlen, seszínű zabkása nem feltétlen hozza meg az ember étvágyát. Kár azonban leakadni a zabkásánál, a zab ugyanis számtalan más módon felhasználható alapanyag, ami nemcsak a reggeli, de akár az ebéd vagy vacsora főszereplője is lehet.

Édes vagy sós?


Ha reggeliről van szó, ez örök dilemma. Van aki az édesre, van aki a sósra esküszik, és tény, hogy a jól megszokott tojásrántotta helyett nem mindenki vágyik az édes ízre. Érdemes azonban adni egy esélyt a zabnak, éppen ezért elsőre tökéletes választás lehet a sült zabkása. Ezt már előző este elkészítheted, reggel pedig nincs más dolgod, csak betenni a sütőbe és felmelegíteni. Zab, tojás, méz, valamilyen gyümölcs – keverd össze, süsd meg, és máris kész a finom tápláló reggeli (és még a tojás sem marad ki). Ez a recept többféle módon elkészíthető, ősszel érdemes almával és fahéjjal feldobni, de ha ragaszkodsz a sós ízekhez, hagyd el az édesítőt, a gyümölcsöt pedig helyettesítsd spenótlevéllel vagy paradicsommal, majd szórj a tetejére egy kevés sajtot. Érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni, így több napra előre megvan a reggeli, amint könnyedén magaddal is vihetsz. 

Zabbal az egészségért

A péksüteményekkel ellentétében a zabpehely után nem leszel azonnal farkaséhes, mivel remek lassan felszívódó szénhidrátforrás. Jill Weisenberger blogger, dietetikus és táplálkozási szakértő ezt azzal magyarázza, hogy a zab és az árpa rendkívül jó béta-glükán forrás. Csökkenti a koleszterinszintet, valamint megakadályozza az ételekben található felesleges koleszterin felszívódását. A szakértő kifejezetten azoknak javasolja a zabpelyhet, akinek magas a vércukor vagy koleszterinszintje. Ráadásul a zab a vastagbélben szívódik fel, ahol hasznos baktériumaink táplálkoznak belőle.

Próbáld ki kedvenc zabpalacsinta receptünket is:

Minden diétába beilleszthető

Mivel a zab sokáig teltségérzetet ad, ezért kifejezetten ajánlott azoknak is, akik időszakos böjtöt folytatnak. Ez a táplálkozási forma messze túlmutat azon, hogy elősegítheti a fogyást, és a szakértők szerint hatékonyan csökkenti a gyulladást, ami hosszú távon akár asztmához, Alzheimer-kórhoz és szklerózis multiplexhez is vezethez. Ráadásul a zab olyan gabona, amiből kivonható a glutén, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják a gluténmentes változatát. 

Zabot a hamburgerbe?


Ha nem győz meg a zabból készült palacsinta, vagy az édes krémes zabkása, érdemes kipróbálnod a zab és a lencse párosítását. Ebédre például remek hamis rizottó készülhet belőle, amihez csupán néhány összetevőre van szükség. Pár gerezd fokhagyma, zöldségek, fűszerek és egy darabka vaj elegendő hozzá. A zabot nemcsak ezerféleképpen lehet elkészíteni, de olyan ételekbe is belecsempészheted, mint például a hamburger. Tökéletes alternatívája a zsemlemorzsának, vagy a vegaburger zöldségfasírjának is alapja lehet, de joghurtba, vagy túróba keverve is isteni.

Forrás: The Healthy

Nyitókép: Arx0nt / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: