Ez lenne a valódi oka annak, hogy kevesebbet szexelünk az idő múlásával?

A változókorban lévő nők nagy része szexuális problémákkal küzd. Az erotika és a testiség hiányát általában a hormonális változásoknak, például a libidó csökkenésének tulajdonítjuk. De tényleg ez áll a háttérben?

Ahogy idősödünk, nemcsak a testünk, hanem a szexuális életünk is változik. Próbálunk megbarátkozni az öregedés jeleivel, de még így is könnyen kihatnak az önbizalmunkra. Meg kell tanulnunk elfogadni, hogy már nem olyan a testünk, mint huszonévesen, és az állóképességünk sem a régi. A párkapcsolatunk is változik, az évek múlásával egyre nehezebb fenntartani a szenvedélyt, és visszacsempészni az együttlétekbe az újdonság varázsát. Ha szülő vagy, bizonyára nem kell bemutatni, hogy a gyerek érkezésétől a kirepüléséig hogyan csökken a hálószobában töltött idő – legyen szó szexről vagy akár az alvásról. Fogadni mernék, hogy veled is előfordul, hogy egy hosszú nap után másra sem vágysz, mint egy pohár borra és egy kis magányos sorozatnézésre.

Ne fogjunk mindent a klimaxra!

Nincs is annál könnyebb, mint a klimax és a hormonális problémák számlájára írni, ha ellaposodik vagy (átmenetileg) megszűnik egy nő szexuális élete. Egy új kutatás szerint valóban kevesebb testi örömről számolnak be a változókorú nők, de a szex hiányát elsősorban nem a libidójuk csökkenése okozza. A tanulmány szerzői 4418 nőt kérdeztek a magánéletükről, a válaszadók átlagéletkora 64 év volt. Már az első kérdések is rávilágítottak a problémára: a nők 65,3 százaléka párkapcsolatban volt, de csak 22,5 százalékuk élt aktív szexuális életet.

Mi az oka a testiség hiányának?

Mindössze a válaszadók 3 százaléka mesélt pozitív erotikus tapasztalatokról. 8-ból egy nő nem elégedett a szexuális életével, és csupán 2 százalékuk gondolja azt, hogy a hormonok a felelősek a kialakult helyzetért. A megkérdezettek többségénél a párkapcsolati problémák miatt csökkent az együttlétek száma, de akadt olyan is, akinek a szex térbeli és időbeli kivitelezésével akadtak gondjai. Sokan arról számoltak be, hogy az öregedés ártott a testképüknek és az önbizalmuknak is, ezért kényelmetlennek érzik, ha le kell vetkőzniük.

Ne kerüld a témát!

A kelleténél jóval kevesebbet tudunk és beszélünk az együttlétek kapcsán felmerülő nehézségekről és félelmekről, pedig a szexuális edukáció nemcsak a fiatalok, de az idősebb korosztály számára is fontos. A vágyakról, igényekről és a működési zavarokról való kommunikáció oldja a feszültséget, és közelebb visz a megoldáshoz. Keresd meg a megfelelő alkalmat arra, hogy megoszd a pároddal, mi zavar a szexben. Ha szükségesnek érzed, ne szégyellj tanácsot kérni egy párkapcsolati terapeutától vagy szexuálpszichológustól sem.

Nyitókép: Thomas_EyeDesign/iStock/Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: