Ez nem egy újabb TikTok-trend: a kifutókon született újjá a boho sikk

A boho sikk visszatért és ez azért olyan különlegesen nagy esemény, mert nem a TikTok, hanem teljes egészében a kifutók hívták újra életre az irányzatot.

A boho stílus ugyan nem most először éli virágkorát, hiszen a trend már korábban is többször fel-feltűnt a legmenőbbb irányzatok és a legnevesebb designerek kollekció között. Azonban tény, hogy 2024-ben ez a leginkább a ’60-as és ’70-es évek divatjából inspirálódott stílus teljesen új megvilágítást kap. A klasszikus stílusjegyei megmaradtak, viszont sokszínűbb, mint valaha.

Boho sikk a kifutókon

Isabel Marant is a boho esztétikára helyezte a hangsúlyt a 2024-es őszi/téli párizsi divathéten prezentált bemutatóján. Ő ugyan eddig is rajongott az irányzatért, de most a rá jellemző rojtokat megduplázta és szinte minden egyes a kifutón látott darabon visszaköszöntek a stílusjegyek. Az ő példáját követte a Rabanne is, ahol Julien Dossena színes, mintás ruháit nadrágjait és harisnyáit, azokat elfedő rojtokkal díszítette. Azonban a boho sikk iskolapéldáját mégis Chemena Kamali a Chloénál való bemutatkozó kollekciója szolgáltatta. A modellek nagy fodrokban, áttetsző ruhákban, feltűnő kiegészítőkben és a túlméretezett napszemüvegekben vonultak végig a kifutón. A rojtos bőr nadrágok csak úgy fodrozódtak, sőt még a front rowban helyet foglaló vendégsereg is kiegészítette az esztétikát. Sienna Miller, Kiernan Shipka, Georgia May Jagger és Pat Cleveland is mind nyitott orrú, platformos parafa talpú szandálokban utaltak vissza a brand múltjára, valamint reflektáltak annak jelenére. A Chloé nagysikerű bemutatójának másnapján  pedig visszavonhatatlanul újra hódító útjára indult a stílus. Ezt bizonyítja, hogy a brand forgalma az elmúlt hónapokban 130%-os növekedést könyvelhetett el.

(Fotók: Chloé Facebook)

Bohém életérzés akkor és most

Ahhoz pedig, hogy magunkévá tegyük ezt az esztétikát, nem is kell túl messzire visszautaznunk az időben. A 2000-es években ugyanis olyan stílusikonok, mint az Olsen-ikrek, Sienne Miller, Mischa Barton és a Gossip Girl Serena van der Woodsenje is mind az irányzat lelkes képviselői közé tartoztak. Akkor a ruhák bővelkedtek a fodrokban és díszítésekben, mind vékony fejpántokat és a túlméretezett lyukacsos öveket hordtunk. Ez így utólag visszagondolva olykor elég kaotikusnak hathatott, a boho sikk épp ezért kelt most letisztultabb és értettebb hatást. Hosszú kihagyás után tér ugyan vissza, azonban fényéből semmit sem veszített. Az ezredfordulót követő évtized elég teret adott neki, sőt talán túl nagyot is, így szépen lassan túltelítődtünk a ’70-es évekből inspirálódott darabokból, és a divatházak sem mind kísérleteztek azzal, hogy új életet leheljenek belé. Azonban a divat állandó körforgásának köszönhetően öltözködésünkben is újra kifejezésre tudjuk juttatni a szabadság iránti vágyunkat.

 

A TikTok egyelőre nem kér a bohoból

Az irányzatra nem véletlenül sikként és nem core-ként hivatkozunk, hiszen ennek térhódítása egyáltalán nem köthető a TikTokhoz. Ugyan az aktuális divathullámokat nagyban befolyásolják a platform felhasználói, viszont ettől máig sokan távol tartják magukat. Talán éppen az riasztja őket vissza, hogy ez egy, a szó legszorosabb értelmében vett high fashion által diktált irányzat és igazából semmi most trendi momentumra nem reflektál. A boho sikk ugyanis túlmutat ezeken és egyes divatszakértők szerint nem is feltétlen jelent problémát az, hogy újbóli megjelenését követően nem vált rögtön virálissá. Hiszen így nemcsak egy tiszavirág életű fellángolás, hanem egy magát ismét sokáig a vezetőtrendek között tudható irányzat válhat belőle.

A street style máris ünnepli az esztétikát

Annak ellenére, hogy a közösségi média még nem kapta kellően fel, már szép számmal akadnak rajongói a stílusnak. A boho sikk hihetetlen sokszínűsége ugyanis lehetővé teszi, hogy mindenki a saját ízlésére formálja. Azt pedig, hogy egyhamar nem köszönünk el tőle, bizonyítja, hogy a designerek az irányzatba leginkább beilleszthető darabjai visszatértek a kínálatukba. A Balenciaga hosszú idő után nyúlt vissza az ikonikus City Bag fazonhoz, a Chloé pedig igazi őrültet indított el éktalpú szandáljaival. Ugyanúgy reneszánszukat élik a rojtok, de az idén mindenhol megtalálható farmerruhákkal is kombinálható, ahogy a cowboy- vagy a Lana Del Rey-core egyes elemeivel is működőképes.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

JULY HIPPIE (@july.hippie) által megosztott bejegyzés

Nyitókép: Chloé Facebook
Forrás: Vogue Business

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: