„Ez nemcsak a bőrápolásról szól, hanem arról is, hogy a fáradt lelkünket feldobjuk” – Interjú Gubányi-Prokec Nellyvel, a Denelys márka megálmodójával

Bár a francia nőkről azt mondják, imádnak késni, interjúalanyom az ellenpélda, már messziről látom, ott ül a kávézó asztalánál. Megvárattam, de nem haragszik, csak nevet és én elmerülök barackszínű rúzsában, mosolygós szemeiben.

– Már mindent tudsz rólam, szerintem magadtól is meg tudnád írni az egészet! – jegyzi meg Nelly miután helyet foglalok vele szemben a kis körasztalnál.

– Én azokra az apró dolgokra vagyok kíváncsi, amiket még nekem sem mondtál el! – vágok vissza és kérem, hogy meséljen. Mondja el nekem, hogy egy 24 éves francia-magyar lány, aki a Sorbonne-on szerzett ügyvédi diplomát, miért dönt úgy egy szép napon, hogy Magyarországra költözik, a szépségipar felé veszi az irányt, és saját slow kozmetikai márkát alapít.

– A kozmetikumok világa már kislánykoromban is nagyon vonzott, tizenévesen a barátnőimmel szépségdélutánokat tartottunk, ami annyit jelentett, hogy a zsebpénzünkből megvásárolt maszkokat, pakolásokat tettünk az arcunkra és vártuk a hatásukat. Később már a Champs Elyésées-n a Sephorában töltöttem a hétvégéimet, az összes krémet, az összes parfümöt, amit csak lehetett kipróbáltam, magamra fújtam. Akkoriban ez jó kikapcsolódás, időtöltés volt, viszont tudatosan sosem foglalkoztam ezzel a területtel. Persze, sok minden megfordul a fejében egy kamasznak, hogy mi lesz, ha majd nagy lesz – én sokáig például stewardess akartam lenni az Air France-nál, hogy Dior és Chanel kiskosztümben járhassak, de végül az édesapám hatására a jogi pályát választottam. Amit egyébként imádtam! Igaz, hogy abban az öt évben éjt nappallá téve tanultam, de minden percét élveztem. Közben a szüleim hazaköltöztek, és a nagyobb szüneteket én is itthon töltöttem, Magyarországon. Az egyetem befejezése után egy magyarországi francia ügyvédi irodában kezdtem dolgozni. Akkor 24 éves voltam. Az első napomon közölte velem a főnököm, úgy készüljek, itt reggel 9-től este 8-ig tart a munkaidő. Már abban a pillanatban megfogalmazódott bennem, hogy ez a pálya nem nekem való, én nem vagyok a helyemen. Végül tíz évig maradtam. Kemény évek voltak, sokat éjszakáztam, rengeteget dolgoztam, de beleláttam sok dologba, és akkoriban még a karrierépítés volt a célom. Mindemellett végig azt éreztem, hogy nőként nem erre vágyom. Később a munka mellett elkezdtem egy lakberendezési sulit. 2014-ben megszületett a kislányunk Léna, de közben én már hobbiból natúrkozmetikumok készítésével is foglalkoztam. Ebben a férjem betegsége is közrejátszott, meg akartam szabadulni a lakásunkban minden felesleges kozmetikumtól, mesterséges illatanyaggal dúsított terméktől. 4 hónappal Léna születése után vissza kellett mennem dolgozni, de új főnököm lett és jelentősen megváltoztak a munkakörülmények is, ezért úgy döntöttem, abbahagyom. Nem akartam többé jogászkodni, a lakberendezés sem vonzott igazán, így maradt a natúrkozmetikumok világa.

Denelys - Baté Mónika
Fotó: Baté Mónika

– Hol találkoztál először a slow szépségápolással, mint trenddel?

– Az egyik francia utunk alkalmával egy könyvesboltban a wellness könyvek között nézelődve találtam meg Julien Kaibeck: Slow Cosmétique című könyvét. Ez egy igazi AHA élmény volt, hogy az, amit én nem tudatosan már sokkal korábban elkezdtem csinálni, az az, amiben ő hisz.

– És akkor, ott eldöntötted, hogy létrehozod a magyar-francia Denelys natúrkozmetikai márkát. Miben rejlik ennek a slow szemléletnek a különlegessége?

– Ennél a szemléletmódnál tényleg igaz az, hogy a kevesebb több. Ez a francia nőkre is jellemző, nemcsak az öltözködésben, az egész életmódjukra. Van bennük egyfajta lazaság, rajtuk egy egyszerű póló, balerinával és farmerrel is szuperül áll. A szépségápolás terén pedig igaz, hogy szeretnek sok kencét használni, de számukra nem a smink a legfontosabb, sokkal fontosabb, hogy tiszta és ápolt legyen a bőrük. Innen nézve a természetesség jellemzi őket. Nem fedik el a bőrhibákat erős sminkkel, inkább költenek többet minőségibb arctisztító és ápoló kozmetikumokra. Van is egy ilyen szépségápolási rutinnal kapcsolatos trend ma, hogy használj minél kevesebb terméket, de azt a keveset célzottan válaszd ki és fontos, hogy ne legyenek bennük felesleges összetevők. A Denelys márka megalkotásánál én is ezt tartottam szem előtt. Nem akartam bonyolult formulákat, nem akartam túlbonyolítani a dolgokat, fontos volt, hogy olyan recepteket alkossak, amiket én magam is megértek. Valahol ez a fajta tudatos szépségápolás jelenti a slow kozmetikát. Szerintem a bőrápolás terén a legfontosabb az, hogy tisztában légy azzal, mi kerül a bőrödre.

– És hogy szó szerint jól érezzük magunkat a bőrünkben, igaz? De akkor ez szól egyben a lélekápolásról is…

– Igen, és én pont ezért nem akartam illatolajokat használni a natúrkozmetikumok készítése során, hanem természetes illóolajokat. Mindegyik testolajnak és szappannak különféle illóolajkeverékek kölcsönzik az illatát, ezek nemcsak a bőrünkre vannak jó hatással, mindegyik dolgozik a lelkünkkel is. Egy illatolajról ugyanez már nem mondható el.

Denelys
Fotó: Denelys

– Sokan nem hisznek abban, hogy az illóolajok és a természetes alapanyagok a lélek bajaira is megoldást nyújtanak. Te tudnád ezt valamivel bizonyítani?

– A tömjén illóolajat például már az ókorban is használták szertartások során, egyfajta szent olajként tekintettek rá. De a legjobb példa, amivel szemléltetni tudom az illóolajok hatását az az, amit a kislányomnál, Lénánál tapasztaltam kicsi korában. Pici baba volt, nem kellett, hogy higgyen bármiben is, sírt, én pedig levendula olajat párologtattam mellette és megnyugodott. Persze számos olajat csak hatéves kor után lehet használni, de tény, hogy egy gyermek, aki mindenre fogékony és nyitott, egyből megérez mindent. Az illóolajok áldásos hatását is. Azóta már a francia ovijába is vittem egy aromadiffúzort és citrom illóolajat, délelőttönként rendszeresen párologtatnak, hogy fertőtlenítsék a levegőt. De a napokban például a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház Szülészeti Osztályára szállítunk majd aromadiffúzorokat, amiket a szülőszobákban fognak használni, hogy nyugodt körülmények között készülhessenek a kismamák a szülésre.

– Ha már az illatoknál tartunk… Én már tudom a titkot, de kell, hogy mások is tudjanak róla. A Denelys natúrkozmetikumok mindegyikének egyedi illatot komponáltál egy parfümőr segítségével, amihez kizárólag illóolajokat használtatok. Mégis miért volt ez számodra fontos?

– A parfümök fővárosában nőttem fel. Ott felszállsz a metróra és megérkezel egy illatkavalkádba. Mivel az illatok mindig is nagy hatással voltak rám, ezért nem volt kérdés, hogy mindegyik szappan és testolaj egy-egy francia életérzést, hangulatot is jelképez majd és ehhez kellettek az adott francia vidék illatainak tökéletes másai. Felkértem Pintér Zsófi parfümőrt, hogy komponáljuk meg őket. Van olyan szappanunk, ami a levendula és citrom illóolajjal egy nyári estét idéz Provence-ban, vagy például olyan, ami a benne lévő gerániummal képzeletben Grasse kertjeibe kalauzol. Melyik nő ne szeretne egy kis varázslat része lenni a fürdőszobában és néhány percre ilyen mesebeli, romantikus helyekre repülni?!

– Ha már így szóba került. Nőként sokszor érezzük magunkat bizonytalannak a szépségünkkel, a külsőnkkel kapcsolatban. Van, hogy a fürdőszobában, a tükör előtt állva finoman szólva, nem vagyunk elégedettek. Egy francia nő, mit tanácsolna, hogyan őrizhetjük meg a fiatalságunkat, hogyan fogadjuk el magunkat?

– Most csalódást fogok okozni, mert szerintem nem lehet azt mondani, hogy minden francia nő, aki belenéz a tükörbe tökéletesen elégedett és szépnek érzi magát. A titok talán abban rejlik, hogy tudjuk kezelni a rosszabb napokat is. Én például, ha azt érzem, hogy eluralkodik rajtam ez a nemszeretem magam érzés akkor megpróbálok nem a testemre, hanem a lelkemre, a belső szépségemre koncentrálni. Szerintem fontos, hogy néha megdicsérjük magunkat, és mindemellett elfogadjuk, hogy soha nem leszünk fiatalabbak. Éppen ezért a Denelys márkánál sem használom azt a szót, hogy anti-ageing, mivel az öregedés egy természetes folyamat, nem megyünk ellene. A kozmetikumokkal nem szabad azt a tévhitet kelteni másokban, hogy ha magukra kenik, akkor majd egy csapásra 10 évet fiatalodnak. A slow szemléletmóddal a szépen megöregedni folyamatot támogatom, hogy hogyan maradhat a bőr a természet erejével üde és ragyogó. Legyen egy úgynevezett „french glow”, azaz francia ragyogása.

– A slow szappanok, testolajok, narancsbőr elleni olaj mellett illóolajválogatások és aromadiffúzorok közül is válogathatunk a Denelys webshopban. Akkor ez a kifinomult nő vagy a család márkája?

– Mindkettő!

Ha jobban belegondolunk, ahhoz, hogy egy nő erősnek és szépnek érezze magát az is kell, hogy az otthonában biztonságban érezze magát és nyugalom vegye körül.

Ezt az illóolajok párologtatásával elérhetjük. Így nálam ez egy egységet alkot.

– Készül az új termékcsalád, a slow arcápolási vonal.

– Igen, készülőben van egy sminklemosó olaj, ami az alapja a szép és üde bőrnek. Első lépésként a száraz bőrön az olaj eltávolítja a sminket és a szennyeződéseket, majd miután vizes kézzel bemasszíroztuk a terméket a bőrünkbe az egész arctisztító tejjé alakul át és nagyon könnyen lemosható. Figyelembe vettem a készítés során a fenntarthatóságot is, ez egy olyan kozmetikum lesz, amelynél nincs szükség se vatta-, sem pedig textilkorongra. De ezen kívül készül egy arctisztító tej és gél is, előbbi száraz bőrtípusra, utóbbi normál és vegyes bőrtípusra, valamint kétféle arcpermet – összehúzó hatású és gazdagabb, tápláló változatban lesz kapható, mindkettő tartalmaz majd hialuronsavat. Az arcápolási rutin záró termékeként pedig egy kizárólag hidegen sajtolt növényi olajokat tartalmazó arcolaj.

Nyitókép: Baté Mónika

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: