Mindjárt itt a száraz november: ez történik veled, ha leteszed a poharat

Véget ért a nyár és lassan beköszönt a november is, amikor egy brit kezdeményezés arra hív bennünket, hogy legalább egy hónapra letegyük a poharat. Ez idő alatt pedig az alkoholmegvonás elkezdi kifejteni jótékony hatásait.

Szokták ugye mondani, hogy “sírva vígad a magyar”, ezt azonban túl sokan kőbe vésett szabályként értelmezik. Egy 2023-as lista alapján, ami a 15 évesektől egészen időskorig vizsgálta az italozást, hazánk olyan “nagyivó” nemzeteket előzött meg, mint az írek, a britek vagy éppen az oroszok. Az ország lakosságának több mint 21%-a küzd alkoholproblémákkal. Én vissza szoktam ezt arra vezetni, hogy ahol ilyen jó a bor, nem is csoda, hogy isszák az emberek, mint a vizet. Viszont a probléma sajnos nem a minőségi borok fogyasztásában rejlik, de a sztereotípiákkal ellentétben még csak nem is a szegényebb társadalmi rétegeknél, hiszen alkoholproblémával küzdő embereket minden ország, minden egyes rétegében találunk. Az ivás hátulütői pedig nemcsak az alkoholmámoros pillanatokban, hanem akár évek múltán is megmutatkozhatnak. Így kifejezetten fontos foglalkoznunk annak hatásaival.

Miért tartunk száraz novembert?

A kezdeményezés angliai mintára indult útjára, melyet 2016-ban a Kék Drogkonzulációs Központ és a Drogambulancia Alapítvány honosítottak meg. A kihívás lényege, hogy november 1. 7:00 és november 30. 19:00 között ne fogyasszunk alkoholt. Ezalatt az egy hónap alatt a résztvevők átértékelik az alkoholfogyasztással kapcsolatos szokásaikat, ami a későbbiekben is mértékletességre inti őket. Fontos cél a testi és lelki megújulás, és az italozás okozta problémák korai felismerése. A kihívás leginkább azoknak ajánlott, aki legalább hetente egyszer – vagy annál többször – fogyasztanak alkoholt és szeretnék ezt is abbahagyni. A kampány 2018 óta együttműködik az ELTE PPK-val, és minden évben tematizálják a kampányt. Volt már “nők a pult mögött”, “ital a padban” és “józanság a járvány idején” tematikájú év is. Számomra az utóbbi volt a legérdekesebb, hiszen a COVID alatti, otthon töltött időszakban szintén rohamosan megugrott a rendszeres alkoholfogyasztók száma. 

Mi történik a szervezetünkkel, ha letesszük a poharat?

légzés meditál nő boldog
Pheelings Media /Getty Images

Az alkoholmegvonásnak csak jótékony hatásai vannak, amit akár már 24 óra múltán is érezhetünk. Egy átmulatott éjszaka után vércukorszintünk az italokkal együtt bevitt szénhidrátok miatt megemelkedik, ami homályos látáshoz is vezethet. Egy nap után viszont cukrunk visszaáll és látásunk is normalizálódik. Ha gyakran néztünk a pohár fenekére, szervezetünk valószínű dehidratálttá válik, hiszen az alkoholnak vízhajtó hatása van. Egy hét megvonás után, gyakori vízfogyasztással ezt visszaállíthatjuk, ami még a szemszárazságot is megszüntetheti. A második héten súlycsökkenést is tapasztalhatunk, hiszen kiiktattuk az üres kalóriákat – egy Aperol Spritzben például legalább 240 kalória van és nem egyet szoktunk belőle elszürcsölgetni –, melynek következtében megindul a fogyás, illetve a vérnyomás is stabilizálódik. Három héten belül a máj megszabadul a felesleges zsíroktól, elkezd regenerálódni és újra teljes funkciójában kezd működni. A száraz november végéhez közeledve vörösvérsejtjeink megújulnak, így szervezetünk oxigénellátása fokozódik és keringésünk is vissza áll a normális kerekvágásba. Alvásminőségünk javul, de bőrünkre és mentális egészségünkre is jótékony hatással van a folyamat. 

Szabadulj meg az alkoholtól!

Mi, emberek, sokszor hajlamosak vagyunk elhessegetni a gondolatát is annak, hogy tényleges problémával állunk szemben. A COVID alatt például sokan unalomból kezdtek el italozni, de van, aki mindig talál valamilyen okot vagy alkalmat, amit megünnepelhet, legyen az csak egy stresszes nap végén megivott pohár bor. A kezdeti egy pohárból azonban gyakran lesz kettő, majd egy egész üveg is kevés lesz ahhoz, hogy az ital “sebtapaszként” funkcionáljon. Ebben az egy hónapban viszont átértékelhetjük, hogy miért is nézegetünk a pohár fenekére, és talán rá is ébredhetünk, hogy igazából nincs szükségünk arra, hogy hetente többször delíriumos állapotba kerüljünk. Komolyabb függőség esetében azonban mindenképp érdemes szakemberhez fordulni, aki nemcsak a tüneteket, de az okokat is segít nekünk megszüntetni.

Nyitókép:Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: