Ez volt a legsikeresebb film a születésed évében

Lehet, hogy a Keresztapa, az E.T., a Vissza a jövőbe vagy a Titanic pont annyi idős, mint te? Itt az idő, hogy kiderítsd, melyik film hozta a legtöbbet a kasszára abban az évben, amikor születtél.

 Hatvanas évek

1960 – A Robinson család

Ebben az évben a Disney családi kalandfilmje csalogatta a legtöbb nézőt a mozikba. Ezzel olyan filmeket utasított maga mögé, mint Hitchcock thrillerje, a Psycho és a Golden Globe-díjjal jutalmazott Spartacus.

1961 – 101 kiskutya

1961-ben ismét egy Disney-produkció végzett a toplista élén. Az aranyos dalmaták és Szörnyella de Frász a West Side Story-t, A szórakozott professzort és az Apád, anyád idejöjjön!-t is felülmúlta.

1962 – A leghosszabb nap

Fotó: IMDb

Az 1944. június 6-i normandiai partraszállás történetét feldolgozó amerikai háborús filmdráma 1962-ben nagyot tarolt.

1963 – Kleopátra

Annak ellenére, hogy 1963-ban az egyiptomi királynőről szóló Elizabeth Taylor filmre voltak a legtöbben kíváncsiak, az eladások nem termelték meg a film költségeit. Nem csoda, mivel a Kleopátra korának legdrágább filmje volt, jelenleg pedig az örökranglista 26. helyét foglalja el.

1964 – Mary Poppins

Két év szünet után a Disney ismét felért a csúcsra, 1964-ben Julie Andrews mindenkit elvarázsolt Mary Poppins szerepében.

1965 – A muzsika hangja

Fotó: IMDb

Úgy tűnik, a ’60-as évek közepén Julie Andrews neve garancia volt a sikerre. A klasszikus musical több mint 160 millió jegyeladást hozott, ezzel magasan megnyerte a legnépszerűbb film címért folyó csatát.

1966 – A Biblia – Kezdetben valaha…

A történet a Genezis első huszonkét fejezetét dolgozza fel. A közönség körében nagy sikert aratott és még egy Oscar-jelölést is bezsebelt a legjobb eredeti filmzene kategóriában.

1967 – Diploma előtt

Habár ebben az évben A dzsungel könyve volt a legnagyobb közönségkedvenc, a bevételeket tekintve Mike Nichols alkotása épphogy megelőzte a rajzfilmet. A Diploma előtt legismertebb jelenetei a popkultúra meghatározó részévé váltak, később több másik filmben is visszaköszöntek.

1968 – 2001: Űrodüsszeia

Stanley Kubrick Oscar- és BAFTA-díjas filmje olyan alkotásokat előzött meg, mint a Funny Girl, a Furcsa pár és a Rómeó és Júlia.

1969 – Butch Cassidy és a Sundance kölyök

George Roy Hill legendás vadnyugati gengszterfilmjének, a Butch Cassidy és a Sundance kölyöknek nem akadt kihívója. A western sztoriból ugyanis 52 millió dollárral többet profitáltak a készítők, mint 1969 második legsikeresebb filmjéből, A kicsi kocsi kalandjaiból.

Hetvenes évek

1970 – Airport / Love Story 

Ha szigorúan csak azt vesszük figyelembe, hogy 1970-ben melyik volt a legsikeresebb film, akkor George Seaton katasztrófafilmjét kell győztesként megkoronáznunk. Azonban az 1970 decemberében bemutatott Love Story a következő évben túlszárnyalta az Airport bevételét.

1971 – Billy Jack

Ez a szerény költségvetésű független film nagy meglepetést okozott, mivel olyan gigaprodukciókat is maga mögé utasított, mint a hetedik James Bond-film, a Gyémántok az örökkévalóságnak.

1972 – A keresztapa

Fotó: IMDb

Minden idők legsikeresebb bűnügyi trilógiájának első részéről 39 év távlatában is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni: a három Oscar-díj, a három Golden Globe-díj és a rekordösszegű bevétel magáért beszél.

1973 – Az ördögűző

William Friedkin horrorfilmjét sokan máig a műfaj legjobbjai között tartják számon. Az biztos, hogy 1973-ban Az ördögűző több mint 109 millió mozirajongónak keltette fel az érdeklődését és ezzel az év legsikeresebb produkciója lett.

1974 – Fényes nyergek

Az idén 94 éves Mel Brooks rendező biztosan örömmel gondol vissza erre az évre, hiszen 1974 legsikeresebb filmjeinek listáján 2 munkája is a top 4-ben végzett. A Fényes nyergek western szatírával az élen végzett, ezt követte a The Trial of Billy Jack és a Pokoli torony, majd a negyedik helyen egy másik Brooks-film, Az ifjú Frankenstein következett.

1975 – A cápa

Steven Spielberg kultikus horrorfilmje Peter Benchley A fehér cápa című regénye alapján készült. A cápa azon kevés horrorfilmek közé tartozik, amelyet Oscar-díjjal jutalmazott az Akadémia.

1976 – Rocky

Sylvester Stallone nevéről nem sokan hallottak a Rocky előtt, de miután eljátszotta a legendás sportfilm főszerepét egy csapásra világsztárrá vált.

1977 – Star Wars IV. rész – Egy új remény

Fotó: IMDb

Ezzel a George Lucas által rendezett filmmel indult el a kilenc részből álló Csillagok háborúja-sorozat, amely az egyik legnagyobb popkultúra fenoménná vált. Nem meglepő, hogy 1977-ben ezzel a produkcióval kaszáltak a legnagyobbat.

1978 – Grease

John Travolta és Olivia Newton-John elbűvölte a mozirajongókat, azóta több generáció szívébe is belopta magát a musical. Valljuk be, egyszerűen lehetetlen megunni.

1979 – Kramer kontra Kramer

A filmdráma két főszerepére tökéletes választásnak bizonyult Meryl Streep és Dustin Hoffman. Robert Benton filmjét a közönség és a kritikusok is az egekig magasztalták, amelynek 5 Oscar-díj lett a jutalma. A legmagasabb bevétel versenyét is a Kramer kontra Kramer nyerte, olyan nagyágyúknak sem volt esélye ellene, mint a Superman, a Rocky II. és a Star Trek: Csillagösvény.

Nyolcvanas évek

1980 – Star Wars V. rész – A Birodalom visszavág

George Lucas 1980-ban bebizonyította, hogy Luke Skywalker és Han Solo népszerűsége továbbra is töretlen. A Csillagok háborúja folytatása elképesztő fölénnyel végzett az éves toplista első helyén.

1981 – Az elveszett frigyláda fosztogatói

Mi másra számíthattunk volna, amikor Steven Spielberg, George Lucas és Harrison Ford triója összeáll, ha nem egy hatalmas kasszasikerre? Az Indiana Jones-sztori a Superman második részét és az Arthur című vígjátékot utasította maga mögé.

1982 – E. T., a földönkívüli

Fotó: IMDb

Az apró termetű, ám rendkívül barátságos földönkívüli hamar a nézők szívébe lopta magát. Így egy újabb Spielberg-film ért fel a csúcsra, amelyet meglepően nagy hátránnyal követett a Rocky 3.

1983 – Star Wars VI. rész – A Jedi visszatér

Az eredeti Csillagok háborúja-trilógia csúcspontja és az egyik legsikeresebb Star Wars-film 1983-ban magasan vezette a legtöbb bevételt hozó mozik listáját, 160 millió dollárral megelőzve a második helyen szereplő Flashdance-t.

1984 – Szellemirtók

Ivan Reitman filmje miatt 1984 nyarán hosszú sorokban álltak az emberek a mozi jegypénztárak előtt. 1984 legjobban kereső filmjével egyedül a decemberben bemutatott Eddie Murphy klasszikus, a Beverly Hills-i zsaru tudta felvenni a versenyt, 1985-ben pedig túl is szárnyalta a Ghostbusters bevételét.

1985 – Vissza a jövőbe

Fotó: IMDb

„Ahová megyünk, ott nincs szükség utakra” – Marty McFly és Doki kalandos történetét 1985-ben is teltházas közönség előtt vetítették, de a kultfilm több évtized elteltével is képes a képernyő elé szegezni bennünket.

1986 – Top Gun

Ebben az évben számos kasszasiker látott napvilágot, de a szoros csatából a Top Gun került ki győztesen. Tom Cruise egyik legismertebb filmje olyan alkotásokat előzött meg, mint a Krokodil Dundee, a Karate kölyök 2., A bolygó neve: Halál és a Star Trek IV: A hazatérés. A rajongók legnagyobb örömére 35 év után folytatódik a történet és idén érkezik a Top Gun második része.

1987 – Beverly Hills-i zsaru 2.

Eddie Murphy-nek ismét sikerült megnevettetnie a közönséget, a Beverly Hills-i zsaru 2. ugyanolyan nagyot kaszált, mint az amerikai akció-vígjáték első része.

1988 – Roger nyúl a pácban

Egyértelmű, hogy Robert Zemeckis legismertebb alkotása a Vissza a jövőbe-trilógia, de rendező az első és a második rész bemutatása között még egy szeretnivaló filmmel is meglepte a mozirajongókat. Sokak gyerekkori kedvence több szempontból is úttörőnek számított: korábban sosem ötvözték még ilyen zseniálisan az animáció és az élőszereplős film műfaját, illetve a rendező ennek magvalósításához újító technikát alkalmazott. 

1989 – Batman

Fotó: IMDb

A képregény-sorozat alapján készült akciófilmet a nyár közepén mutatták be, de még hónapokon keresztül képes volt megtölteni a mozik sorait. Tim Burton alkotása felejthetetlen, időtálló vizuális remekmű, amelyet a mai napig elismernek a kritikusok és a közönség is.

Kilencvenes évek

1990 – Ghost

A kilencvenes évek elején fantasztikus filmek születtek, amelyek közül Patrick Swayze, Demi Moore és Whoopi Goldberg romantikus drámája, a Ghost hozta a legtöbb bevételt. A mozit szorosan követte a Micsoda nő! és annak ellenére, hogy novemberben mutatták be, a Reszkessetek betörők! első része is felért az év végi toplista harmadik helyére.

1991 – Terminátor 2. – Az ítélet napja

Arnold Schwarzenegger kiborg T-800-101 modellje először 1984-ben tűnt fel a mozivásznon, de a Terminátor folytatása messze felülmúlta az első rész sikerét és több mint 200 millió dolláros bevételt hozott.

1992 – Batman visszatér

A denevérember rajongói három év után újra elözönlötték a mozikat, így a legjobban kereső mozifilmek listáját a Batman visszatér vezette. Igaz, ebben az is közrejátszott, hogy a Reszkessetek, betörők! 2. – Elveszve New Yorkban és az Aladdin premierjét is novemberre időzítették. A két film 1992. december 31-én még a Batman mögött szerepelt, de 1993-ban már beelőzte az akciófilmet.

1993 – Jurassic Park 

Fotó: IMDb

Steven Spielberg korszakalkotó blockbustere tarolt a mozikban: fél év alatt világszerte több mint 80 millió jegyet adtak el a vetítésekre, amely majdnem 350 millió dollárt hozott a kasszára. A toplista második helyén álló Oscar- és Golden Globe-díjas A szökevény című film 180 milliós bevétele szinte eltörpül a Jurassic Park mellett.

1994 – Az oroszlánkirály

A Disney animációs játékfilmjét és a Forrest Gumpot is 1994 nyarán mutatták be a mozikban. A két népszerű klasszikus egész évben fej-fej mellett haladt, de végül Az oroszlánkirály kapta meg a legsikeresebb filmnek járó képzeletbeli díjat. 300 millió dolláros bevétele éppen megelőzte – kevesebb mint 2 millió dollárral – a 6 Oscarral elismert közönségkedvencet.

1995 – Mindörökké Batman

Val Kilmer átvette a köpenyt és a fekete maskarát Michael Keatontól, de ez egyáltalán nem zavarta a mozirajongókat. Az akciófilm olyan klasszikus előtt végzett, mint az Apollo 13, a Pocahontas és az Ace Ventura 2. 1995 novemberében debütált a Toy Story első része is, amely gyorsan ért fel a csúcsra – az év végi listán a harmadik helyen szerepelt, a következő évben pedig a Batmant is megelőzte.

1996 – A függetlenség napja

1996-ban Will Smith neve bekerült a legnépszerűbb és legjobban fizetett színészek közé, miután eljátszotta a vakmerő pilótát Roland Emmerich filmjében. A függetlenség napja forradalmasította a műfajt és megnyitotta a katasztrófafilmek új korszakát. Ráadásul máig élvezhető maradt izgalmas sztorija, remek látványvilága és könnyed hangvétele miatt.

1997 – Men in Black – Sötét zsaruk

Ismét Will Smith, egy újabb sci-fi és még egy első hely a legjobban kereső filmek listáján. A színész ezúttal a Men in Black – Sötét zsaruk című mozival ismételte meg A függetlenség napja eredményét.

1998 – Titanic

Fotó: IMDb

Hiába húzták a szájukat a kritikusok, a film az elnyert Oscar-díjakat és megkeresett pénzt tekintve is rekorder lett. A Titanic 1997 decemberében debütált Amerikában, így nem csoda, hogy a legtöbb bevételt a következő évben termelte. Nem is keveset, majdnem 450 millió dollárt. Azóta eltelt több mint 20 év, de Jack és Rose története még ma is képes könnyeket csalni a szemünkbe. 

1999 – Star Wars I. rész – Baljós árnyak

A legendás trilógia magasra tette a mércét, így mindenki kíváncsi volt arra, hogy a 16 évvel később filmvászonra kerülő előzménysorozat fel tud-e nőni elődjeihez. A filmre rengetegen kíváncsiak voltak, ezért 430 millió dollárt hozott. De a moziból sokan csalódottan távoztak, hiszen a Baljós árnyak közel sem aratott olyan nagy sikert a közönség és a kritikusok között, mint az eredeti Csillagok háborúja-trilógia. Másoknak viszont tetszett, mert ebben az évben Amerikában 218 újszülött kapta az Anakin nevet.

Kétezres évek

2000 – A Grincs

Az 1957-es Dr. Seuss-könyvéből készült élőszereplős filmadaptáció az ünnepek előtt milliókat csalogatott a moziba. A Kobakhegyen, önkéntes száműzetésben élő Grincs szerepére Jim Carrey tökéletes választásnak bizonyult, így a karácsonyi klasszikus a Mission: Impossible II és a Gladiátor előtt végzett.

2001 – Harry Potter és a bölcsek köve

Fotó: IMDb

Miután 2001-ben a J.K. Rowling regényeiből készült filmadaptáció első része a mozikba került, megint fantasy lázban égett az egész világ. Csak úgy, mint korábban Tolkien, úgy Rowling is hihetetlen precizitással alkotta meg a saját képzeletbeli varázsuniverzumát. A könyvek népszerűsége miatt az első film sikere garantálható volt, de a Harry Potter és a bölcsek köve a vártnál is jobban teljesített és 300 milliós bevételével megelőzte a Shrek-et és a Szörny Rt.-t is.

2002 – Pókember

A filmstúdiók a kilencvenes évek vége felé realizálták, hogy ez a képregény biznisz egészen sikeres lehet Hollywoodban. Először a Penge (1998), majd az X-Men: A kívülállók (2000) vált népszerűvé, de az igazi áttörést a 2002-ben bemutatott Pókember jelentette. A Marvel szuperhőse a Star Wars előzménytrilógia, valamint a Harry Potter második részét is maga mögé utasította.

2003 – Némó nyomában

A Pixar animációs filmjének sikere sokakat meglepett, hiszen kedvenc bohóchalunk története olyan filmek előtt végzett, mint a A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka és a Mátrix – Újratöltve. A mesefilm első helyét csak a következő évben tudta átvenni A Gyűrűk Ura: A király visszatér, hiszen ez az alkotás csak 2003 decemberében került fel a mozik műsorára.

2004 – Shrek 2

Fotó: IMDb

Az első rész sárkányos-királylánymentős sztoriját egy családi belviszály követte, amely talán még nagyobb kihívást jelentett a szerethető ogrénak. Persze a folytatásból nem hiányozhatott Szamár sem és Csizmás, a kandúr szerepében egy új közönségkedvenccel bővült a történet. A végeredmény: a film nagyot tarolt. 

2005 – Star Wars III. rész – A sithek bosszúja

A nagyközönség nem szerette volna kihagyni az „utolsó” Csillagok háborúja-filmet, és mindenki kíváncsi volt arra, az Obi-Wan Kenobival folytatott párharc után hogyan emelkedett fel a poraiból Darth Vader.

2006 – A Karib-tenger kalózai 2. – A holtak kincse

Jack Sparrow kapitány visszatért a kalózos kalandfilm folytatásában és ismét nagy bajba kerül, amikor feltűnik a halottnak hitt Bocskor Bill Turner. A film nem aratott osztatlan sikert, de ez a bevételeken cseppet sem látszott. A holtak kincsét a Verdák és az X-Men: Az ellenállás vége követte a toplistán.

2007 – Pókember 3.

A Marvel Comics Pókember-képregényein alapuló filmsorozat harmadik része mindenkit behálózott és egy újabb kasszasikerrel bővült a szuperhősös műfaj. Habár, a Harmadik Shrek szorosan a nyakában lihegett. 

2008 – A sötét lovag

Fotó: IMDb

Ebben az évben elképesztő filmekkel lepett meg minket Hollywood, hiszen egymást követték a közönségkedvenc produkciók. 2008-ben jelent meg a Vasember, az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága, a Mamma Mia és az Alkonyat is, de A Sötét lovag mindet felülmúlta. Christopher Nolan ezzel a produkcióval írta be magát véglegesen a filmvilág halhatatlanjai közé, A Sötét lovagot pedig sokan minden idők legmeghatározóbb képregényfilmjének tartják. Ebben nagy szerepet játszott a Jokert alakító Heath Ledger is, aki a filmért posztumusz Oscar-díjat kapott.

2009 – Transformers: A bukottak bosszúja

A bevételek alapján az év végén a Transformers második része vezette a filmes toplistát, de ennek az az oka, hogy az Avatar premierjét december 18-án tartották. Ha néhány héttel korábban jelenik meg James Cameron nagyszabású sci-fije, akkor biztosan megelőzte volna a Transformerst, így csak 2010 januárjában került sor erre. Az Avatar ugyanis a bemutatást követő két hétben több mint 350 milliót keresett, ezzel felért a második helyre.

Kétezertízes évek

2010 – Toy Story 3

A második helyen ismét az Avatar, amely 2010-ben még 408 millió dollárt hozott a kasszára. Ezzel éppen elmaradt az első helyet megkaparintó Toy Story harmadik részétől és 415 milliós bevételétől. Az Avatar azonban más tekintetben ért fel a csúcsra: a két évben összesen 706 millió dollárt kerestek vele, és a világ legsikeresebb filmjévé vált.

2011 – Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész

Tudtuk, hogy nem élhet az egyik, amíg él a másik – ezért rohantunk a mozikba, hogy megtudjuk, Harry Potter és Voldemort végső csatáját milyen fantasztikus látványelemekkel teszik felejthetetlenné. Harry Potter-saga fináléjára többen voltak kíváncsiak, mint a Transformers, az Alkonyat és a Másnaposok folytatására.

2012 – Bosszúállók

Fotó: IMDb

A Marvel-moziuniverzum összehozta a modern filmipar egyik legnagyobb blockbusterét és a Bosszúállókkal mozitörténelmet írt. Az elmúlt négy év sikeres szuperhősfilmjeinek közkedvelt szereplői egy történetben? Persze, hogy mindenki azonnal rohant jegyet váltani, hogy láthassa, hogyan menti meg Vasember, Amerika Kapitány, Thor és Hulk (és még sokan mások) a Földet.

2013 – Vasember 3

A Bosszúállók sikere után a Marvel Studios még több rajongóra tett szert, akik kíváncsian várták, Tony Stark szerepében Robert Downey Jr. milyen kalandokba keveredik a Vasember harmadik részében. A 2013-as toplista képzeletbeli dobogójára Az éhezők viadala: Futótűz és a Gru 2. fért fel.

2014 – A galaxis őrzői

A Marvel ismét mindenkit felülmúlt és az év végén két produkció is szerepelt a toplista élén: A galaxis őrzőivel 333 milliót kaszáltak, a harmadik helyen pedig az Amerika Kapitány: A tél katonája szerepelt. A két szuperhősfilm között Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. rész foglalta el a második helyet.

2015 – Star Wars VII. rész – Az ébredő Erő

Fotó: IMDb

2015-ben újraéledtek a legnagyobb klasszikusok: a Csillagok háborúja folytatásában visszatértek az eredeti trilógia imádott karakterei, a Jurassic World pedig az ikonikus Spielberg-filmet élesztette újra a mozivásznon. Mindkét film nagyot kaszált, de az év végén a Star Wars vezette a legsikeresebb filmek listáját.

2016 – Szenilla nyomában

2016-ban is a nosztalgiáé volt a főszerep, miután a 2003-as sikerfilmből megismert Szenilla saját történettel tért vissza a mozikba.

2017 – Star Wars VIII. rész – Az utolsó Jedik

Mindenki kíváncsian várta, hogyan folytatódik a Star Wars-univerzum több évtizedes kultusza, így ismét kígyózó sorok álltak a pénztárak előtt. A közönség viszont csalódottan távozott, sok kritikus pedig a legrosszabb Csillagok háborúja-filmként emlegette a nyolcadik részt.

2018 – Fekete Párduc

Fotó: IMDb

Egy újabb közkedvelt képregényhős saját története, lenyűgöző látványvilág, fontos politikai üzenet és fantasztikus filmzene, amelyet korunk egyik legnépszerűbb rapperének, Kendrick Lamarnak köszönhetünk – röviden így foglalhatnánk össze a Fekete Párduc sikerének receptjét. A Marvel ebben az évben kibérelte magának az első két helyet: a Fekete Párducot a Bosszúállók: Végtelen háború követte a legtöbbet hozó filmek listáján.

2019 – Bosszúállók: Végjáték

A Bosszúállók: Végtelen háborúja minden idők egyik legnagyobb cliffhangerével ért véget. Nem csoda, hogy az emberek alig bírták kivárni, hogy a nagy finálé a mozikba kerüljön. A Bosszúállók: Végjáték telitalálatnak bizonyult, és a bevételt tekintve minden idők legsikeresebb filmjévé vált. A 850 millió dollár valóban nem rossz teljesítmény.

2020 – Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk

Will Smith és Martin Lawrence újra összeállt a Bad Boys folytatásában. A filmet februárban mutatták be és a jegyeladások száma szépen növekedett. Egészen addig, amíg a pandémia kitörése miatt bezárták a mozikat. 2020-ban végül egy produkció sem tudta megelőzni, de ezt nagyban befolyásolták a járványügyi korlátozások is.

Forrás: The Numbers
Nyitókép: IMDb

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: