Ezek a dolgok csak a helyet foglalják a gardróbodban, ideje megszabadulnod tőlük!

8 dolog, amire nincs szükséged

A gardróbodban tornyosuló ruhakupac láttán hányszor gondolkodtál már el azon, hogy ideje lenne rendet tenned a holmijaid között? Listánkban olyan tanácsokat gyűjtöttünk össze, amik segítenek a szelektálásban.

Néhány héttel ezelőtt megejtettem az őszi nagytakarítást és őszintén mondom, a két napig tartó rendrakás és szelektálás kifejezetten jólesett. A lakás azóta is csillog-villog és én boldogan hajtom álomra a fejem, mert tudom, jó munkát végeztem. Ez a boldogság általában addig tart, amíg ki nem nyitom a ruhásszekrényemet és nem szembesülök az ott uralkodó káosszal. Szerencsére a hétvégén végre erőt vettem magamon, és itt is megszüntettem a vállalhatatlan kuplerájt.

Nem volt egyszerű a feladat – nem azért, mert rengeteg ruhám van, hanem mert minden egyes darabhoz ragaszkodom. ‚‚Ki tudja, mikor jön újra divatba’’ válaszoltam mindig, ha valaki megkérdezte, miért nem dobom ki őket a szekrényemből. Az igazság az, hogy valószínűleg akkor sem hordanám a nagy részüket, ha újra a legmenőbb daraboknak számítanának. Így hát, erőt vettem magamon és minden olyan ruhától és kiegészítőtől megszabadultam, amire nincs többé szükségem.

A gyors rendrakásnak indult programból végül egy egész napon át tartó elfoglaltság lett. Minden egyes darab felett nagyjából 10 percet ültem és próbáltam eldönteni, megy vagy marad. Ha neked is hasonló terveid vannak a gardróboddal, akkor hadd könnyítsem meg a dolgod (ezzel megspórolok egy kis időt neked). Összeállítottam egy listát, ami megmutatja, hogy mely ruháktól kell azonnal megszabadulnod. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy meg kell tömnöd a kukát – add el, ajánld fel egy jótékonysági szervezetnek vagy ajándékozd egy ismerősödnek/családtagodnak őket. A rosszabb állapotban lévő termékeket pedig vidd el egy üzletbe, ahol újrahasznosítják őket! Látod, mindenki jól jár azzal, ha egy kicsit rendet raksz a szekrényedben!

1. Bármi, amit az elmúlt egy évben nem viseltél

Lisa Kudrow Clothes GIF - Find & Share on GIPHY

Oké, oké, a kisestélyi és a síruha maradhatnak, hiszen érthető, hogy ezek – a többi különleges alkalomra szánt ruhával együtt – nem minden héten kerülnek elő a szekrényből. A többi ruhától viszont valószínűleg ideje lenne elbúcsúznod. Nem véletlen, hogy ilyen hosszú ideig nem használtad őket. Ne is próbáld meg azzal áltatni magad, hogy még egyszer jól fognak jönni. Hidd el, nem.

2. Kényelmetlen cipők

Lehet akármilyen csinos vagy trendi, egy cipő sem ér annyit, hogy az egész napunkat/esténket elrontsa. Az esztétika valóban fontos, de mit ér egy pár menő magassarkú vagy egy hegyes orrú cipő, ha sosem láthatja senki, mert nincs az a pénz, hogy újra felvedd a lábadra? Hiszen még mindig mélyen él benned az utolsó alkalom emléke, amikor másnap alig tudtál lábra állni a fájdalomtól.

3. Drága baklövések

Nyugodj meg, szinte mindenkivel megesett már, hogy egyszer-kétszer (vagy tízszer) egy olyan drága termékkel tért haza, amiről később ő is azt gondolta ‚‚melyik parallel univerzumban számít divatosnak ez a ruha?’’. Ne tartsd meg csak azért, mert drága volt – annak nincs sok haszna, ha a szekrényedben foglalja a helyet úgy, hogy még az árcédula is ott díszeleg rajta. Inkább add el vagy ajánld fel egy szervezetnek és tanulj az esetből, így legközelebb biztosan átgondolod, megéri-e egy kisebb vagyont kiadni az adott termékért.

4. Ruhák, amiket fiatalkorodban viseltél

Tényleg remek érzés, amikor egy 5-10 éve viselt ruha még mindig tökéletesen áll rajtad, de ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül meg is kell tartanod őket. Az alapdarabok – farmer, egyszínű pólók és társaik – maradhatnak, de az ‚‚I love Fridays’’ feliratú pólót és a flitteres miniszoknyát már nem kellene a gardróbodban tárolnod.

5. Használatra alkalmatlan melltartók

Jenny Slate Mirror GIF by A24 - Find & Share on GIPHY

Törött merevítő, hiányzó francia-kapocs, kinyúlt pánt, rossz méret – ha ezek közül bármelyik is igaz valamelyik melltartódra, akkor ideje lecserélned egy újra. Miért nehezíted meg az életed egy olyan darabbal, ami szorít, folyton lecsúszik a pántja, szúr vagy kilátszik belőle, aminek nem kellene? Mindketten boldogabbak lesztek egymás társasága nélkül – főleg te.

6. Ócska ruhafogasok

A ruhák és a kiegészítők mellett még egy dologtól meg kell szabadítanod a gardróbodat – a silány, sokat megélt vállfáktól. A meghajlott, törött, épphogy-megtartja-a-ruhát műanyag fogasok nemcsak a funkciójukat nem töltik be, hanem olcsó hatást is keltenek. Váltsd le őket egy fából készült verzióra, ami a nagykabátodat tartva sem adja meg magát.

7. Kölcsönkért ruhák

Emlékszel arra a csinos csipkeruhára, amit legutóbb egy elegáns eseményen viseltél? A legjobb barátnőd szeretné visszakapni! Legtöbbünk ruhatárában ott rejtőzik legalább egy olyan darab, amit valakitől kölcsönkértünk és még mindig nem adtuk neki vissza. Nem azért, mert nem szeretnénk visszaszolgáltatni (na jó, egy picit lehet, hogy ez is közrejátszik), általában csak kimegy a fejünkből. Ha másért nem, ezért érdemes rendszeresen átválogatnunk a ruháinkat, így biztosan nem fog a szekrényünkben parkolni egy olyan darab, ami valójában nem is a miénk.

8. Kisebb/nagyobb méretű ruhák

Sexy 90 Day Fiance GIF by TLC - Find & Share on GIPHY

Jó motivációnak tűnt egy két számmal kisebb nadrágot venni – mindezt négy évvel ezelőtt, de az a helyzet, hogy még mindig nem jó a méret. És mi a helyzet azzal blúzzal, amit hatalmas kedvezménnyel vásároltál meg, annak ellenére, hogy már csak egyetlen XXL-es méret maradt belőle? Az oversized menő, de azért mindennek van határa. Itt az ideje száműzni a szekrényből!

Nyitókép: cokada / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: