Ezek a filmtörténelem legemlékezetesebb ékszerei

A filmek nemcsak remek sztorijaik miatt nőnek szívünkhöz, hiszen az azokban látott kreációk is mind-mind örökre bevésik magukat az emlékezetünkbe. Legyen szó cipőkről, ruhákról vagy éppen ékszerekről, valami mindig lenyűgöz minket.

Sorra vettük már azokat a cipőket, melyek örökre beírták magukat a filmtörténelmbe, de megmutattuk már azokat az ikonikus mozikban látott ruhákat is, amiket sosem fogunk elfelejteni. Nem esett viszont még szó azokról az ékszerekről, melyek a hollywoodi produkciók fényét emelték az elmúlt évtizedekben. A Titanicban látott nyakék, Audrey Hepburn gyöngysora vagy éppen az Egy Gyűrű is megér viszont egy kis utánajárást. Cikkünkben tehát most a csillogásé lesz a főszerep.

Ha mesélni tudna…

Mi mással kezdődhetne gyűjteményünk, ha nem az „Óceán szíve” nyakékkel? Az impozáns gyémántot magába foglaló darabbal egy korábbi listánkon már foglalkoztunk, akkor minden idők legdrágább ékszereit sorakoztattuk fel, azonban az ismétlés sosem árt, így elevenítsük hát fel, mit is tudunk a nem kizárólag James Cameron által legendássá vált drágakőről. Azonban előre szólunk, lesz itt egy kis turpisság. A gyémánt története messzire nyúlik vissza, Indiában bányászták ki a 45,52 karátos, rendkívüli ritka darabot, melyet XIV. Lajos vásárolt meg, hogy az Marie Antoinette nyakában ragyoghasson. Később szertartási ékszer lett, majd a forradalmak idején nyoma veszett, így a kőről egészen sokáig nem tudtak semmit, mindaddig, amíg 1820-ban meg nem vásárolta IV. György brit király. A 250 millió dollárt érő gyémánt sokszor cserélt gazdát, mígnem Harry Winston a Nemzeti Drágakőgyűjtemény megalapítására szánta volna. Na, de jöjjön a csavar. A Hope gyémánt sosem volt a Titanic fedélzetén, illetve Cameron sem kapta azt kölcsön sikermozijának kellékévé. A tizenegy Oscarral elismert filmben csupán inspirációként használták. A La Coeur de la Mer valójában egy a londoni ékszerész, Asprey & Garrad által megálmodott utánzat volt, melyet egy 103 gyémántba ágyazott ceyloni zafír tett ragyogóvá.

(Fotó: CBS via Getty Images)

„Diamonds Are a Girl’s Best Friend”

Ha már a történelmi jelentőségű ékszereknél tartunk, folytassuk is a sort egy. a filmvászonig igencsak hosszú utat bejárt darabbal. Marilyn Monroe megszámlalhatlan mennyiségű drágakövet mutatott be az 1953-as Gentlemen Prefers című film egyik jelenetsorában. Egy azonban mindegyiktől különlegesebb volt, hiszen egy csaknem 500 éves múltra visszatekintő drágakő is feltűnt a színésznőn. Monroe nyakékét az a gyémánt ékesítette, mely eredtileg az indiai Baroda maharadzsáé volt, majd Mária Terézia és Marie Antoinette is viselt. Jogosan merülhet tehát fel a kérdés: hogyan került ez a film kellékei közé? Történt, hogy 1943-ban a detroiti Meyer Rosenbaum megvásárolta az ékszert, majd kölcsönadta, hogy Monroe viselhesse a forgatáson. A gyémántot azóta már elárverezték, 1991-ben Christie’s bocsátotta azt licitre.

(Fotó: FilmPublicityArchive/United Archives via Getty Images)

Erős kontraszt

Annak ellenére, hogy az Audrey Hepburn által megformált Holly Golightly nem éppen New York felső tízezrébe tartozott, igencsak drága ékszerben fogyasztotta el croissant-ját a Tiffany kirakatát csodálva. Ikonikus, hátán kivágott Givenchy ruháját ugyanis egy ötsoros, gyémánt brossal összekapcsolt igazgyöngy nyakék egészítette ki a mára legendássá vált nyitójelenetben. A darab a francia ékszerész, Roger Scemama keze munkáját dicsérte, aki többször dolgozott együtt karrierje során a bájos a színésznővel, sőt ékszerei gyakran tették teljessé olyan couture házak kreációit is, mint a Lanvin, a Christian Dior, az Yves Saint Laurent és természetesen a Givenchy.

(Fotó: CBS via Getty Images)

Amikor semmi sem volt drága

Mint azt tudjuk, a 20th Century-Fox nem igazán filléreskedett az Elizabeth Taylor főszereplésével készült, 1962-ben bemutatott, több mint négyórás történelmi ihletésű alkotással kapcsolatban. A Kleopátrára olyannyira nem sajnálták a pénzt, hogy szinte a csőd szélére is sodorta őket, hiszen csak a kosztümök kerültek 194.000 dollárba és akkor még az ékszerekről szót sem ejtettünk. Persze, azokkal sem spóroltak és Liz Taylor nemcsak magánéletében, hanem a filmvásznon is bemutathatott jó néhány értékes darabot. Egyik volt ezek közül az a képen látható, igencsak impozáns arany szett is, melyet az 1930-as és 1940-es évek legnagyobb filmjének és filmsztárjának jelmezékszerese, a Joseff of Hollywood szolgáltatott. Természetesen a cég ezen kívül még számtalan lenyűgöző darabot készített a mozihoz.

(Fotó: FilmPublicityArchive/United Archives via Getty Images)

Valóság a vásznon

Sokakat kápráztatott el a mesés Grace Kelly, Frank Sinatra és Bing Crosby oldalán, az 1956-os Gazdagok és szerelmesek című klasszikusban. A film fényét viszont nemcsak a színésznő, hanem az abban látott csodás gyémántgyűrű is növelte. Ez a nagyon mutatós, 8 karátos smaragd csiszolású gyémántot magába foglaló Cartier-darab ugyanis azóta nők ezreinek vágyálma. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy ez nem egy filmes kellék volt, hanem a színésznő saját eljegyzési gyűrűje. Az Oscar-díjas hollywoodi sztár a forgatások alatt ugyanis már  III. Rainier, Monaco uralkodó hercegének jegyese volt, ezért csillogott egy ilyen impozáns darab az ujján.

(Fotó: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

Milió dolláros ékszer

Persze nemcsak a régi idők nagy ikonjai, hanem napjaink legnagyobb sztárjai is prezentáltak egy-két nagyon értékes darabot a mozivásznon. Így például helyet kell, hogy kapjon listánkon a Nicole Kidman által a Moulin Rouge-ban viselt, csaknem egymillió dollárt kóstáló nyakéke is. A nem éppen visszafogott ékszert Stefano Canturi ausztrál ékszerész tervezte, aki az 1800-as évek Párizsából merített ihletet hozzá. Természetesen, miután már az árát elárultuk, azt mondanunk sem kell, hogy az egész 18 karátos fehéraranyból készült, összesen 1308 darab gyémánt díszíti, melyek közül a legnagyobb egy 5 karátos, smaragdcsiszolású drágakő. A „Sparkling Diamond” fantázianévre hallgató nyakék egyébként az egyik valaha készült legdrágább filmes ékszer címet is kiérdemelte.

(Fotó: IMDb)

Micsoda nyakék!

A Julia Robert és Richard Gere főszereplésével készült Micsoda nő ikonikus, nyakláncos jelenete mindannyiunk emlékezetében élénken él, így mindenképp foglalkoznunk kell azzal, hogy mivel is nyűgözte le a színész filmbéli partnerét. Nos, Vivian egy francia ékszerész, Fred Joaillier által megálmodott 1,35 millió dollárt érő szettet kapott ajándékba. A nyaklánc huszonhárom darab, szív alakúra csiszolt rubint tartalmazott, melyet persze megszámlálhatatlan gyémánt sokasága vett körbe. A fülbevaló ettől azért „szerényebb” volt, viszont egy ilyen impozáns darab mellé nem is kellett több. Érdekességképp jegyeznénk meg, hogy a nyakék csak annak tervezőjének jóindulatából kerülhetett be az ’90-es évek egyik legismertebb romkomjába. A Micsoda nő ugyanis elég szűkös költségvetésből gazdálkodott, így az ékszert semmiképp nem tudták volna megvásárolni, viszont Joallier kölcsönadta azt a forgatásokra. Utóbbinak köszönhetően válthatott ez minden idők egyik leghíresebb filmes ékszerévé.

Cartier cirkóniával? Létezik!

Gyűjteményünkből természetesen nem hiányozhat a Cartier sem, így most képviseltesse magát a legendás ékszerüzlet Anne Hathaway-en keresztül. Az Oscar-díjas színésznő ugyanis a 2018-as Ocean’s 8-ban villantott meg egy lenyűgöző Cartier-darabot. Az ominózus ékszer az a nyaklánc volt, melyet eredtileg 1931-ben Jacques Cartier tervezett. Az egyébként férfiak számára készített, 136,25 karátos gyémántot is tartalmazó kreáció azonban az évek során elveszett, így azt nyolc hét alatt fényképek és rajzok alapján álmodták újra Hathaway számára. A drágaköveket viszont ezúttal kihagyták belőle és cirkóniával ékesítették a 4200 munkaóra alatt elkészült „utánzatot”. Azt is meg kell említenünk, hogy a mozi MET-gálás jeleneteiben látott ékszerek mindegyike a luxusbrand párizsi műhelyéből került a filmvászonra.

(Fotó: IMDb)

Mindig van drágább

Azonban Hollywood-ban nem mindig garasoskodtak a filmes kellékékszerekkel, így készülhetett el a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt ikonikus nyakéke is. A Kate Hudson által viselt darab ugyanis még a Nicole Kidman által prezentált nyakék értékét is meghaladta. A Harry Winston műhelyéből kikerült „Isadora” fantázianévre keresztelt kreáció a film készítőinek 5 millió dolláros megrendelése volt. Az ár pedig azért rúgott ilyen magasra, mert ahhoz a sok kis gyémánt mellett egy igazán méretes, 84 karátos sárga drágakövet is felhasználtak.

(Fotó: IMDb)

A ’20-as évek ragyogása

Az F. Scott Fitzgerald regénye alapján, Baz Luhrmann által rendezett, 2013-as A nagy Gatsby a szebbnél szebb ruhák mellett csodás ékszerek gyűjteményét is felsorakoztatta. A Miuccia Prada által megálmodott lookokat ugyanis mesés gyöngyök és drágakövek tették igazán elbűvölővé. A filmben látott egyik legszebb ékszer azonban nem egy nyaklánc vagy fülbevaló, hanem az a fejpánt, melyet Carey Mulligan ezernyi Swarowski kristállyal díszített estélyije mellé viselt. A Daisy bőrébe bújó színésznő számára a Tiffany & Co. archívumából kölcsönözték ezt az 1920-as évek hangulatát tökéletesen megidéző darabot.

(Fotó: IMDb)

+1 személyes kedvenc

Végül, de nem utolsósorban jöjjön egy, az előzőekkel ellentétben kevésbé impozáns, de annál fontosabb darab, melynek története nem a mozivásznon kezdődött. Egészen pontosan az Egy Gyűrűvel zárul listánk, hiszen Tolkien zseniális művének kulcsfontosságú ékszere nem maradhat le a gyűjteményünkből. A történet szerint azt a Végzet-hegyének tüzében kovácsolták és csak ott is pusztíthatják el, a mozihoz viszont Jens Hansen Gold & Silversmith Új-Zélandi ékszerész készítette el tizennyolc karátos aranyból. Természetesen belül megkapta a legendás gravírozást, melyet utólagos engedelmetekkel nem Mordor nyelvén és tengwar írással, hanem Réz Ádám műfordításában jelenítünk meg. „Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen” – szól az Egy Gyűrű szövege.

Nyitókép: CBS via Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: