Ezek a jelei, ha eljött az idő, hogy lecseréld a fogamzásgátlódat!

Napjainkban egyre több lehetőség áll rendelkezésre a fogamzásgátlásra. A szakértő segítségével annak jártunk utána, hogy milyen esetekben érdemes a bevált módszereken és készítményeken változtatni.

Amíg nők élnek a Földön, addig a fogamzásgátlás mindig kardinális kérdés marad. A tudomány fejlődésével egyre szélesebb a választék a fogamzásgátlók között is, ezért érdemes végiggondolni –  illetve a nőgyógyásszal egyeztetni – hogy szükséges-e másik készítményre, vagy új módszerre váltani.

Bevált dolgokkal kapcsolatban ritkán változtatunk, de vajon a fogamzásgátlás is ebbe a kategóriába tartozik? „Általánosságban elmondható, hogy teljesen rendben van egy következetes fogamzásgátlási módszer alkalmazása hosszú távon, ha az valakinél jól működik” – mondja  Asima Ahmad, szülész-nőgyógyász szakorvos. De nem árt tisztában lenni az újdonságokkal, és nyitottnak kell lenni a változtatásra is. A legalapvetőbb szempont a helyzet mérlegelésekor, hogy milyen kockázatai vannak a hosszú távú használatnak.

Minimális mellékhatás

Alapvetően elmondható, hogy a fogamzásgátlók több előnnyel, mint hátránnyal járnak, de azért lehetnek mellékhatások is, mint minden gyógyszer esetében.  A szakorvos véleménye megnyugtató lehet a nők számára: „a hormonális fogamzásgátlás évtizedek óta létezik, nők milliói használják, és az alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az előnyök jóval túlmutatnak a lehetséges kockázatokon”.

Az ösztrogént tartalmazó fogamzásgátlók, a kombinált tabletta, gyűrű és tapasz, kismértékben növelhetik a vérrögképződés kockázatát, azonban egy egészséges nő számára ez nem jelent komoly veszélyt. Klinikai vizsgálatok alapján sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a terhesség alatt, vagy közvetlenül utána keletkezik a vérrög. Ha a kórtörténetben előfordult már trombózis, esetleg szív- és érrendszeri problémákkal küzdünk, vagy genetikai véralvadási rendellenességek miatt fokozott a vérrögképződés kockázata, akkor az általános kockázat magasabb lehet. Ilyenkor ajánlott más fogamzásgátlási formát választani.

Egyes kutatások szerint a tabletták hosszú távú alkalmazása a mellrák és a méhnyakrák kockázatának enyhe növekedésével járhat együtt. Ha a családban előfordult mellrák vagy méhnyakrák, akkor különösen fontos, hogy ennek ismeretében szülessen döntés a fogamzásgátlásról a nőgyógyásszal egyeztetve.

A mindennapos tabletták szedése helyett az injekciók némi könnyebbséget jelenthetnek, de ezek hosszú távú használatának is vannak kockázatai. A csak progeszteron tartalmú injekciót azoknak a nőknek javasolhatják, akik nem tudnak ösztrogén alapú fogamzásgátlót használni. Ezeknél viszont fennállhat a veszély, hogy csontsűrűség csökkenést okozhat, emiatt két évnél hosszabb ideig nem javasolják a szakorvosok. A lehetséges kockázatok és ellenjavallatok felmérésén túl van néhány egyéb jel is, ami arra utalhat, hogy ideje kipróbálni egy új fogamzásgátló módszert.

Milyen jelek utalnak arra, hogy ideje változtatni a fogamzásgátlón?

1. Ha zavaróak a mellékhatások

Az ösztrogént tartalmazó lehetőségeknél, mint például a tabletta, tapasz vagy gyűrű, a leggyakoribb mellékhatások közé tartozik a rendszertelen vagy pecsételő menstruációs vérzés, az érzékeny vagy feszülő mellek, a fejfájás, az émelygés, a hangulatváltozások és a puffadás. Az injekció az ösztrogén tartalmú fogamzásgátlókhoz hasonló mellékhatásokat, valamint rendszertelen menstruációt és áttöréses vérzést okozhat. Ezek a mellékhatások gyakran a használat első néhány hónapjában megszűnnek, ha azonban rendszeresen előforduló problémák, akkor érdemes váltani.

2. Változás áll be az egészségi állapotban

Ha az egészségi állapot megváltozik, szükség lehet a fogamzásgátlás módosítására. A magas vérnyomás, a migrén mindenképpen a változtatás mellett szól, de a stroke, vagy a rákos megbetegedés esetén is szükséges a változtatás. Mindig érdemes a szakorvosokkal konzultálni, mert egyes gyógyszereknek lehetnek olyan kölcsönhatásai, amelyek gyengítik a fogamzásgátló hatékonyságát.

3. Nehezen tudod beilleszteni a mindennapjaidba

Sokan életmódjuk alapján választanak fogamzásgátlási módot – például naponta tablettát szednek, vagy háromhavonta kapnak injekciót, vagy több éven át tartó spirált helyeztetnek be. De bármikor bekövetkezhet az életvitelben egy olyan változás, amit esetleg már nehezebb összehangolni a korábbi módszerekkel.

4. Nem hozott megoldást

Ha az aktuálisan alkalmazott fogamzásgátló cserbenhagyott, vagyis fogamzásgátlás mellett következett be a terhesség, akkor nem kérdés, hogy másik módszerre van szükség. A szakorvos fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy bár a mai modern fogamzásgátlók kimagasló hatásfokúak (90% felett vannak), egyik megoldás sem nyújt 100%-os védettséget.

Van-e kockázata a cserének?

A legtöbb esetben az egyik fogamzásgátló módszerről a másikra való átállás nem jár komoly kockázatokkal.  De mindig egyeztessünk a nőgyógyásszal, aki számos tényező mérlegelése mellett segít a legjobb lehetőség kiválasztásában. „Egyes mellékhatások – mint például a rendszertelen menstruáció – előfordulhatnak, ha új fogamzásgátlóra váltasz. Egyszerűen arról van szó, hogy a szervezet alkalmazkodik az új módszerhez, ami akár hat-nyolc hétig is eltarthat. Ha azonban néhány hónap után is jelentkeznek a mellékhatások, érdemes ismét konzultálni a szakorvossal” – javasolja a doktornő.

Forrás: self.com

Nyitókép: picture aliance/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: