Ezek a lakberendezési szokásaid a szeretetnyelved alapján

A személyiségünk nagyobb szerepet tölt be a lakás berendezésekor, mint azt elsőre gondolnánk. A ránk jellemző szeretetnyelv nemcsak a kapcsolatainkra van hatással, de befolyásolja azt is, hogyan alakítjuk ki otthonunk belső tereit.

Ma már köztudott, hogy a szeretetet ugyanúgy tanuljuk, mint például az anyanyelvünket, és a szeretet közlése különböző módokon történik. Az öt szeretetnyelven keresztül fejezzük ki és éljük meg a szeretetet, ezek a következők: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, és testi érintések. Ami a lakberendezést illeti, ezen a téren is mindenkinek megvannak a maga preferenciái. Mindannyiunknak mást jelent az otthon érzése, amit a legkülönbözőbb tárgyakkal, bútorokkal és dekorációs elemekkel formálunk a saját képünkre. 

Kényelem, bekuckózás: minőségi idő

Ha neked is a minőségi idő a szeretetnyelved, akkor számodra fontos a kényelem és a meghittség. Szükséged van olyan sarkokra és zugokra, ahol a szerelmeddel összebújva filmezhetsz, vagy tartalmas én-időt tölthetsz. Közel állnak hozzád az egyszerű lakberendezési tárgyak. Mivel nálad elsőbbséget élvez a kapcsolattartás, és a szeretteiddel töltött idő, így számodra fontos, hogy ennek teret adj, például egy nagy, kényelmes kanapéval és hangulatos párnákkal. A lakásdíszítésben pedig központi helyet kapnak a barátokkal és családdal készült közös fotók.

Mindenkire gondolsz: szívességek 

Ha ebbe a csoportba tartozol, akkor számodra nagyon fontos, hogy úgy alakítsd ki az otthonodat, hogy tiszteletben tartsd a benne élők egyéni igényeit. Ilyen az, amikor a férjed barkácsműhelyt csinálhat a garázsból, vagy a lakótársad festősarkot alakíthat ki konfliktusok nélkül a közös nappalitokban. Mások vágyainak megértése és teljesítése szinte magától értetődő számodra, ez alól az otthonod sem kivétel. Szereted megosztani a teret, amiben élsz, és azt másokkal közösen berendezni.

Egy szép üzenete a hűtő ajtaján: elismerő szavak

Ha te a szeretetnyelvnek ehhez a típusához tartozol, akkor számodra fontosak az inspiráló idézetek, a mantrák, az érzelmes versidézetek, hiszen ezek motiválnak téged. Mindez visszatükröződik a lakásdekorációban is. Nem meglepő, ha szavak díszítik a falakat, idézetekkel teli cetlik vannak a hűtőn, vagy inspiráló gondolatok állnak bekeretezve az íróasztalodon. Számodra fontos, hogy úgy rendezd be az otthonodat, hogy abban helye legyen mindig egy mély beszélgetésnek. Még a konyhában is ki van alakítva egy ülősarok, hogy főzés közben is lehetőség nyíljon egy jó kis társalgásra. 

Puha, kellemes tapintású tárgyak között: fizikai érintés

Ha neked a fizikai érintés a szeretetnyelved, akkor szereted magad olyan tárgyakkal körbevenni, amiknek az érintése kellemes érzést vált ki belőled, például bolyhos szőnyegekkel, puha takarókkal, kézműves bögrékkel és tányérokkal. Számodra fontos a fizikai közelség, szeretsz ölelkezni, megfogni a másik kezét. Éppen ezért a lakásdekorációs elemek is ezt a meghittséget sugározzák, függetlenül attól, hogy kivel osztozol az otthonod terén.

Minden apróság egy emlék: ajándékok 

Ha a te szeretetnyelved az ajándékok, akkor valószínűleg az otthonod dekorációja a számodra kedves emberek ajándékainak a gyűjteménye. Pont ettől lehet, hogy a lakásod kissé eklektikus is, különböző stílusok keveredhetnek egymással. A nappalidban helyet kaphat ugyanúgy a nagyszülőktől megörökölt hintaszék, mint a gyerekek bekeretezett rajzai. Az otthonod olyan, mint egy életre kelt emlékkönyv, amiben olyan pillanatokat és tárgyakat őrzöl, amik nagyon sokat jelentenek számodra.

Forrás: the Spruce
Nyitókép: Per Magnus Persson/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: