Kipróbálnád, milyen egy másik országban dolgozni? Ezek a legélhetőbb városok Európában

Vágj bele a kalandba!

Megfordult a fejedben az a gondolat, hogy áthelyezd a székhelyed a világ egy másik pontjára? Az online végezhető munkák korában erre szinte bármikor lehetőséged nyílik! Csak elhatározás kérdése!

Gondolkoztál már azon, hogy csak úgy a nyakadba vedd a világot, és kipróbáld magad a Föld egy másik pontján? Következzen öt város, amelyek közül te is biztosan megtalálod a hozzád legjobban illőt.

1. London

Ha valahol, akkor itt tényleg megvalósíthatod az álmaid, hiszen London ezernyi munkalehetőséggel várja az ideérkezőket  – amennyiben azok bírják a pörgős tempót.  A metróhálózat jóval egyszerűbb, mint amilyennek elsőre tűnik, tehát, ha emellett a város mellett teszed le a voksod, szinte egy-két hét alatt helyiként fogsz majd közlekedni (igen, még akkor is ha éjszaka bulizni indulsz, mert az éjszakai buszok tűpontosan érkeznek). Az eső tényleg gyakran esik, ám a tél jóval kellemesebb, mint az itthoni, ami szintén pozitív irányba fordítja a mérleg nyelvét. Ami elsőre talán elrettenthet az az, hogy minden nagyon drága, ám vedd számításba, hogy itt többet is fogsz keresni, mint bárhol máshol.

Személyes tipp: Fél évet töltöttem a brit fővárosban, és ha valahol, akkor itt tényleg mindig történik valami. Ha szeretsz színházba járni, semmiképpen ne hagyd ki a William Shakespeare nevéhez fűződő Globe-ot, amennyiben pedig valamelyik popsztárért rajongsz, ez az a hely, ahová  „házhoz jönnek” kedvenceid és szinte minden héten elmehetsz egy fergeteges koncertre. Ja, és még valami: elsőként láthatod azokat a filmeket, amelyeket már nagyon vársz, hogy a mozikba kerüljenek.

Úgy érzed sokkal több van benned, mint amennyit eddig elértél? Londonban megmutathatod! Fotó: Fokke Baarssen/Shutterstock

2. Lisszabon

Biztosan te is eljátszottál már a gondolattal, milyen lenne, egy meleg, pálmafás helyen élni, ahol akárhányszor csak feltöltődésre vágysz, lesétálsz a tengerpartra és belelógatod lábaidat a habokba. A portugál főváros éppen ezt az élményt nyújtja neked, egész éves napsütéssel, mennyeien finom halételekkel és barátságos, közvetlen emberekkel. A hét dombra épült város rengeteg különleges látnivalót tartogat minden idelátogatónak. Amennyiben pénztárcabarát helyet keresel, ne is nézegess tovább, Lisszabon csak rád vár!

Személyes tipp: Itt található Európa legnagyobb fedett akváriuma, ami számomra a Lisszabonban töltött időszak egyik legvarázslatosabb élményét jelentette. Itt nemcsak halakat, hanem pingvineket, sirályokat, vidrákat, rájákat és tengeri csikókat is láthatsz  – tökéletes randihelyszínnek, vagy egy kis elvonuláshoz is!

3. Brüsszel

Bár a belga fővárosról sokaknak a gofri és a jó minőségű csokoládé jut eszükbe, ennél jóval többet rejt magában. Különlegessége a sokszínűségében rejlik, hiszen a világ minden tájáról érkeznek ide emberek tanulni és dolgozni. Bármilyen nyelven is beszélsz, biztosan használhatod majd (sőt, itt kivételesen akkor is elboldogulhatsz, ha nem beszéled a hivatalos nyelveket, „csak” az angolt). Bár hosszas városnézésre nem ez a legalkalmasabb hely, hiszen a nagyobb látványosságokat néhány nap alatt végigjárhatod, Brüsszel egy kifejezetten élhető város, ahol meglepően olcsón bérelhetsz lakást. Amennyiben karriert építeni érkezel ide, nem árt tudni, hogy a legjobb lehetőségeket a pénzügyi, a banki, és IT területeken találod.

Személyes tipp: Bár itt nem éltem egyhuzamban hosszabb ideig, rengeteget ingáztam Budapest és Brüsszel között. Imádtam a kis eldugott helyeit, ahol kézműves söröket árultak, és ahová inkább a helyiek ültek be esténként, nem pedig a turisták. Ha jó beszélgetésre vágysz, ezeknél a vastag faasztaloknál könnyen elrepül az idő,  főleg ha már új barátokra leltél (akik az én tapasztalataim szerint nagy valószínűséggel nem a helyiek, hanem külföldiek lesznek).

4. Berlin

A véget nem érő bulik városa akkor is számos élményt rejt magában, ha nem a szórakozóhelyek vonzanak ide. Berlinben összesen százhetven múzeum található, sőt egy külön Múzeum-sziget is működik itt, ahol a kultúra szerelmesei biztosan megtalálják a számításaikat. Ha pedig csak sétálnál egyet munka után, összesen 2500 park közül válogathatsz. Berlin kiszámítható, pontos, nyitott és elfogadó, így amennyiben jól beszélsz németül, semmiféle akadály nem gördül eléd és a céljaid elé. Árait tekintve nagyjából a középmezőnyben található, ha a többi európai városhoz hasonlítjuk.

Személyes tipp: Talán mókásan hangzik, de ami elképesztően praktikus itt, hogy tényleg MINDEN SARKON van egy éjjel-nappali bolt. Így nincs olyan időpont, amikor ne tudnád beszerezni néhány perc alatt azt a finomságot, ételt-italt, amit megkívántál. Emellett imádtam a vasárnapi piacokat, ahol az emberek egész nap felszabadultan nézelődtek és kóstolgatták a különböző street-food kajákat.

Berlin nem csak a szórakozni vágyóknak kiváló úticél Fotó: Pio3 / Shutterstock

5. Bécs

Tavaly tizedszerre is a világ legélhetőbb városának választották Ausztria fővárosát. Nem véletlenül: kiváló az orvosi ellátás, változatos kulturális és szabadidős programokkal vár a hét minden napján, valamint kifogástalan a tömegközlekedési hálózata is. Bécstől biztonságosabb várost keresve sem találnál, ez az a hely, ahol ha késő este végzel is nyugodt szívvel hazaindulhatsz gyalogosan. Ráadásul közel van hozzánk, így ha honvágyad támad, néhány órás vonatút után viszontláthatod a szeretteidet.

Személyes tipp: Bevallom, nem vagyok az a nagy túrázós típus, de Ausztriában még engem is elcsábítottak a festői szépségű hegyek néhány kirándulás erejéig. Ezek Bécstől csak egy ugrásnyira vannak! 😉

Nyitókép: Sean Pavone/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: