Ezek a leggyakoribb hazugságok a randiappokon

„Most elutazom egy időre” - na, persze!

A fiatalok negyede randiappokon keresztül keresi a szerelmet, és az idősebb korosztály is egyre rutinosabb a virtuális ismerkedésben. A nagy egymásra találásokat viszont még mindig rengeteg hazugság és béna lekoptatós duma árnyékolja be.

Hányszor hallunk olyan sztorikat a barátnőinktől vagy az ismerőseinktől, hogy a napokig tartó csetelés után az első randi csalódással végződik – gyakran mindkét fél számára. Oké, aki randioldalakon vagy applikációkon ismerkedik, számít a kiszínezett történetekre, az elhallgatott részletekre és a kisebb-nagyobb hazugságokra, de pont ennyire tart is tőlük. Könnyen lehet, hogy a kiszemeltről végül kiderül, hogy 6 centivel alacsonyabb, a lány profi fotói pedig köszönő viszonyban sincsenek azzal, ahogyan egy hosszú munkanap után megjelenik a randihelyszínen.

De vajon miért ferdítenek a felhasználók, ha sok esetben garantált a lebukás? Már több kutatás is foglalkozott azzal, hogy a randioldalakon szereplő profilok mennyire tükrözik a valóságot, most viszont egy friss tanulmányban az ismerkedő felek üzeneteit is analizálták. 200 résztvevő önként vállalta, hogy megmutatják a csetes beszélgetéseiket, hogy kiderüljön, mik a leggyakoribb hazugságok a randioldalakon és egyáltalán mi a célja a félrevezetésnek.

A kutatás eredményei alapján a legáltalánosabb hazugságok két fő kategóriába sorolhatóak:

1. Mutasd a fotód, megmondom, ki vagy

Vonzóbb, izgalmasabb személynek próbálják feltüntetni magukat a társkeresők, így hazudnak például az edzési szokásaikról vagy a testsúlyukról. A megfelelési kényszer is nagy úr, vannak, akik akár istenhívőnek is kiadják magukat, ha ez jó pontnak számít a kiszemeltjüknél.

2. „Akartam írni, de nem volt térerő!”

A másik kategóriába az időbeosztáshoz és az elérhetőséghez köthető hazugságok tartoznak. A nehezen hihetőtől a legkínosabb kifogásokon át szinte semmit sem szégyellnek elsütni az ismerkedők, ha meg kell indokolni, miért is maradt el az a bizonyos randi vagy, miért nem érkezett válasz egy feltett kérdésre. Egy váratlan külföldi utazás, a lemerült telefon, a térerő-probléma, a családi fennforgások és a határidős projekt hallatán a rutinos randizók már csak forgatják a szemüket. Azok a felhasználók ugyanis, akik tartanak a konfrontációtól, előbb hivatkoznak egy elhúzódó meetingre, minthogy megmondják: most épp nincs kedvük csevegni, mert egyedüllétre vágynak.

Az udvarias gesztusnak szánt hazugságok oka viszont nemcsak a konfliktuskerülés lehet, hiszen egy jó kifogással nem szakad meg véglegesen a kapcsolat, csupán parkolópályára kerül a személyes találkozó, így pedig talonban lehet tartani a másik felet.

Kevés a notórius hazudozó?

A vizsgált üzeneteknek mindössze 7 százaléka rejtett hazugságokat, vagyis eszerint a többség őszintén mesélt magáról. Ne feledjük, az önbevallásos módszert fenntartással kell kezelni, ráadásul az enyhe ferdítés és a konkrét hazugság közötti határvonal igencsak keskeny. Sokan „a cél szentesíti az eszközt” alapon vezetik félre a partnereiket, hogy megtalálják a boldogságukat. Csakhogy a hazugságok ellentétes hatást váltanak ki: aláássák a bizalmat, csalódásokat szülnek és a másik felet is füllentésre sarkallják. Utóbbit az eredmények is igazolják: minél többet ferdített valaki a csetelés során, annál inkább érezte úgy, hogy a kiszemeltje sem őszinte vele.

Nyitókép: Trio Images/Getty Images
(vice.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: