Ezek a legnagyobb hibák, amiket elkövethetsz a tévéd elhelyezésekor!

A tévé fontos elem a lakásban, de vigyázz, hogy ne okozzon függést! A Feng Shui elvei alapján fordítsd az előnyödre az otthoni szokásaidat.

A kínai térrendezési elv, a Feng Shui elsőre komplikáltnak tűnhet, de valójában nem az. A lényege abban rejlik, hogy segítsen megteremteni a harmóniát és az egyensúlyt az élet minden területén. Így természetesen az otthonunkkal kapcsolatban is vannak elméletei, és különösen igaz ez az tévékészülékre vonatkozóan. Alaptézisként a Feng Shui egyáltalán nem támogatja a tévét, mert elméletük szerint az emberek jólétéhez egyáltalán nem járul hozzá. De mivel a mindennapi életben sokak számára elképzelhetetlen nélküle élni, legalább az elhelyezésével kapcsolatban érdemes figyelembe venni pár dolgot, hogy egyensúlyba kerüljenek a jó és rossz energiák az otthonunkban.

Tarts távolságot!

A tévé jóval több, mint egy szimpla használati tárgy, hiszen hatással van a közérzetre is, egyáltalán nem mindegy, hogy hova kerül. A Feng Shui szakértői fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy tartsunk egyfajta távolságot a készüléktől, mind fizikai, mind lelki értelemben. Tapasztalataik szerint ugyanis azzal, ha állandóan bekapcsolt állapotban tartjuk a tévét, már elvonjuk a figyelmünket a fontosabb dolgokról. Ha egy családi beszélgetés alatt háttérzajként használjuk, akkor megoszlik a figyelmünk, sőt gyakran már csak a műsorra koncentrálunk. Bár a mai modern készülékek már jóval kímélőbbek, mint a korábbi társaik, ezeknél is bőven van kék fény sugárzás, amely hosszútávon kifejezetten rosszat tesz a szemnek.

A Feng shui a környezeteddel való kapcsolatodról szól, és arról, hogy az hogyan hat a hangulatodra, gondolkodásmódodra és motivációdra. A környezetünkben lévő energia befolyásolja azt, ahogyan gondolkodunk, érzünk és cselekszünk. S bár a tévék még nem is léteztek akkor, amikor a Feng Shui-t kifejlesztették, mindenképpen érdemes figyelembe venni manapság is az energiákra gyakorolt hatását” – mondja Jane Langof, Feng shui mester.

Hol nincs helye a TV-nek?

Ne legyen a lakás központi eleme

Sokak számára annyira fontos a tévé, hogy központi helyre rakják, és hozzá igazítják a lakásukat. Ha a tévé a nappaliba kerül – ami egyébként a legjobb hely számára – , akkor olyan részre érdemes tenni, ami nem a legmeghatározóbb a szobában. Jó ötlet olyan falra szerelni, amely nem vonzza mindenáron a figyelmet. „Ha a televízió az első dolog, amit meglátsz egy szobában, akkor nagyobb valószínűséggel választod a legkisebb ellenállás útját, és rögtön bekapcsolod. Ráadásul gyakran ez a szokás rögzül is, és akkor is folyamatosan megy a tévé, ha senki sem nézi. Ez a tény pedig alapvetően meghatározza, hogy mennyire tudsz fontos dolgokról kommunikálni a családoddal, és valóban rájuk koncentrálni” – mondja a szakember. A műsorok széles választéka sokszor tud hasznos és informatív lenni, de az esetek többségében nincs korlát, és bármi megy, azt nézik az emberek. Alakítsunk ki egyfajta szabályrendszert a televízióval kapcsolatban, hogy melyek azok a műsorok, filmek, amelyek tényleg fontosak, és csak ezeknek az idejében legyen bekapcsolva. A tévétől sajnos könnyen függővé is válhatunk. Ha kevésbé van szem előtt, akkor jobban ellen tudunk állni a kísértésnek, hogy azt is nézzük, ami valójában nem is érdekes a számunkra.

Nem jó ötlet a konyhába tenni

A Feng Shui szerint sok minden, amit gondolunk, beszélünk vagy akár nézünk, hatással van az étkezéseinkre is. A tévének soha nincs helye a konyhában, mert teljesen elvonja a figyelmet arról, amit csinálsz, ezért még balesetveszélyes is lehet. Ha nem szeretsz csendben sütni-főzni, akkor tegyél be egy kellemes zenét, ami segít a koncentrációban és jó hangulatod lesz tőle, de a tekintetedet és a figyelmedet nem viszi el az ételről.

A hálószoba is tiltólistás

A Feng Shui szakértők egyenesen szentségtörésnek tartják, hogy tévékészüléket a hálószobába tegyük. „Soha ne legyen tévé egyetlen hálószobában sem, mert ezek a helyiségek alvásra és pihenésre szolgálnak. A készülékből kiáradó kék fény serkentően ha a szervezetre, ahogy maguk a programok is ébren tartják az agyunkat. Lefekvés előtt legalább fél órával ki kell kapcsolni a tévét. Ennyi idő minimum kell az agynak, hogy lelassuljon, ezért nem ajánlott horrort vagy katasztrófa filmet nézni lefekvés előtt. Ezek ugyanis negatív energiákat, félelmeket generálhatnak, amelyek kihatással lehetnek az alvásunkra. Sokan nem veszik komolyan, pedig a tévé elektromos szennyezést is termel, ami káros lehet az egészségére” – hívja fel a figyelmet a szakértő. A tévékészülékek nagy elektromágneses energiamezőt bocsátanak ki, ezért arra a falra sem szerencsés tenni, amelyiknek a másik oldalán a hálószoba, vagy az ágy van. Számos esetben bebizonyosodott ugyanis, hogy a krónikus alvászavar hátterében a rossz helyen lévő tévé áll.

Mindig szemmagasságban legyen

Bár a televíziót sokszor nem a logika vagy az észérvek, hanem a praktikusság alapján helyezzük ez az otthonunkban, nagyon fontos, hogy bárhova is kerül, szemmagasságban legyen, amikor nézzük. Ha túl magasra, vagy túl alacsonyra tesszük, akkor az folyamatos terhelést ad a nyaknak. Ha órákon át nézünk egy irányba, akkor több mint valószínű, hogy ezt rossz tartással tesszük, így a gerincnek és a deréknak is ártunk. Egy bizonyos távolságot is érdemes tartani a készüléktől, mert ha túl közelről nézzük, az a szemünknek és az agyunknak sem tesz jót. Mivel a tévé akkor is sugároz, amikor nincs bekapcsolva, a Feng Shui mester szerint érdemes kihúzni a konnektorból, amikor nem használjuk.

Forrás. livingetc.com

Nyitókép: Gayrat Tolibov/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: