Ezek a legnépszerűbb szakok a fiatalok körében! – De mit mondanak a szakmabeliek?

Idén is közzétették a legnépszerűbb szakok listáját. De vajon tényleg olyan jó ezekben a felkapott szakmákban dolgozni? Melyek az előnyei és a hátrányai az egyes foglalkozásoknak? Szakmabeliek véleményét kérdeztük.

Nem mindig könnyű magunkat öt vagy tíz év múlva elképzelni, és előfordulhat, hogy olyan karrierbe kezdünk, amit nem tudunk teljes szívből végezni. Főleg tizenévesen okozhat nehézséget egy ilyen komoly döntés meghozatala. Bizony, sokakkal előfordul, hogy egy-két év után félbehagyják főiskolai vagy egyetemi tanulmányukat, mert ahogy betekintést nyernek az adott szakmába, rájönnek, hogy mégsem ez lesz az álommunka számukra. Manapság ugyanis már egyre nagyobb hangsúly helyeződik arra, hogy olyan szakmát találjunk, amelyben kifejezhetjük önmagunkat, megtaláljuk az anyagi számításainkat, ugyanakkor örömmel végezzük a napi feladatokat. Nem utolsó szempont a szakmai fejlődés és a karrierépítés lehetősége sem.

Jóval többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint korábban

A legnépszerűbb egyetemi és főiskolai szakok listáját idén is közzétették, és a beszámolóból az is kiderül, hogy 2023-ban 126 ezren adták le a jelentkezésüket valamelyik magyarországi főiskola vagy egyetem képzésérére, ami jóval több, mint az elmúlt években. A szakmai képzésekre, a tanulásra, fejlődésre tehát továbbra is igénye van a fiataloknak. A legnépszerűbb három alapszak évek óta nem változott: ezek a gazdálkodási és menedzsment (14.375 jelentkező), a kereskedelem és marketing (9802 jelentkező), valamint a pszichológia (7174 jelentkező). Idén azonban az óvodapedagógus és a gyógypedagógus is bekerült a TOP 15-be.

A 15 legnépszerűbb alap- és osztatlan képzés:

 1. gazdálkodási és menedzsment
 2. kereskedelem és marketing
 3. pszichológia
 4. ápolás és betegellátás
 5. mérnökinformatikus
 6. jogász
 7. pénzügy és számvitel
 8. kommunikáció- és médiatudomány
 9. nemzetközi gazdálkodás
 10. programtervező informatikus
 11. gépészmérnök
 12. óvodapedagógus
 13. gazdaságinformatikus
 14. gyógypedagógus
 15. turizmus-vendéglátás

A gazdálkodási és menedzsment szak méltán népszerű a jelentkezők körében. Sokan látják a mai napig a saját vállalkozásban a jövőt, és az alapképzés rendkívül szerteágazó, sokrétű és használható tudást ad a képzést elvégzőknek. Körükből kerülhetnek ki a vállalati, a köz-és bankszféra közép- és felsővezetői is. De mi a helyzet a többi szakmával? Vajon miért pont ezeket a felsőoktatási szakokat választják a fiatalok? A népszerűségük miatt döntenek egy-egy képzés mellett, vagy valóban a jövőbe tekintenek? Hogy nagyobb rálátást kapjunk az egyes foglalkozásokra, megkérdeztük azokat, akik már a szakmában dolgoznak, vagy most végzik tanulmányaikat.

Mit mondanak a szakmabeliek?

Varga Deák Szilvia: „Csak lélekkel lehet, és szabad.”

A 3. legnépszerűbb képzés: pszichológia

 

Varga Deák Szilvia – elsőéves pszichológia szakos hallgató

Emberközpontú: „Számomra a pszichológia az egyik legszínesebb és leginkább emberközpontú tudomány. A legjobb döntés, amit életemben hoztam, hogy elkezdtem a pszichológia szakot. Bár még nagyon a tanulmányaim elején járok, élvezettel merülök el ennek a tudománynak a sokféleségében.

Magadon is dolgozni kell: „Azon dolgozom, hogy jó szakember legyek, aki biztosítja az empátiás, együttérző és figyelemmel teli légkört, melyben kibontakozhatunk, legyen szó akár önismereti célról, vagy egy súlyos trauma feldolgozásáról.”

Rengeteg tanulás:A pszichológia szak sok tanulással jár, amit tényleg csak lélekkel lehet és érdemes elsajátítani.”

Galgóczy Gabriella Réka: „Nagyon fontos, hogy pénzügyi tudatosságot tanuljunk.”

A 7. legnépszerűbb képzés: pénzügy és számvitel

 

Galgóczy Gabriella Réka – közgazdász, adótanácsadó, a Corrective Kft. tulajdonosa

Nagy kereslet, könnyű kezdés: „Mivel mindennapjaink valóságát teljesen átszövi a pénzügy világa, ezért a szakmának mindig nagy értéke van és erős az igény a jó szakemberekre. Már a frissen végzettek is bátran vállalhatnak pozíciókat, a gyakorlat megszerzése pedig a mai online világban pofonegyszerű.”

Nélkülözhetetlenség: „A pénzügyi szakértők olyan tudásra tesznek szert, ami fontos. Pontos információt tudnak nyújtani a vállalkozások számára, ezáltal segítve őket. Egy jó könyvelőt, szakértőt a cégek becsben tartanak.”

Folyamatos tanulás: „Mivel a törvények és jogszabályok gyakran változnak, folyamatos továbbképzéseken kell részt venni és naprakésznek kell lenni. Nem elég csak elvégezni a főiskolát. Ezt egy életen át kell tanulni.”

Figyelem, fegyelem: „Ebben a szakmában nemcsak folyton naprakésznek kell lenni, de rendkívül oda is kell figyelni a határidőkre, beszámolókra, bevallásokra, törvényekre. Sok hibalehetőség adódik, így nagy odafigyelést igényel és hatalmas felelősséggel jár.”

Rendszerszemlélet: „Azt gondolom, a szakmabeliek könnyebben megértik és átlátják a világ és Magyarország gazdasági eseményeit. A rendszerváltás óta lett népszerű ez a szakma, azonban még mindig van némi lemaradás a nyugati országokhoz képest, ahol az általános oktatás keretében folyik a pénzügyi ismeretek elsajátítása.”

Popik Olivér : „Mindenki megtalálhatja a számára érdekes területet.”

A 10. legnépszerűbb képzés: programtervező informatikus

 

Popik Olivér – programtervező informatikus, a Dev-Com tulajdonosa

Óriási kereslet: „Szerintem még mindig nagy kereslet van szoftverfejlesztő szakemberekre. A technológia gyors és folyamatos fejlődésével pedig ez a kereslet folyamatosan növekszik. Vagyis a programtervező informatikus végzettség megszerzése számos munkalehetőséget kínál és rengeteg különböző iparágban hasznosítható  tudást ad, így mindenki könnyen megtalálhatja a számára érdekes területet.”

Kiemelkedő fizetés:A szoftverfejlesztők a technológiai iparág legjobban fizetett szakemberei közé tartoznak.”

Rugalmasság: Sok szakembernek lehetősége van távmunkára, ami olyan szintű rugalmasságot kínál, amely sok más iparágban nem elérhető. Ezenkívül a szoftverfejlesztés globális iparág, ami azt jelenti, hogy a világ minden tájáról van lehetőség együttműködni ügyfelekkel és kollégákkal.”

Folyamatos innováció: A szoftveripar folyamatosan fejlődik és változik, ami izgalmas területté teszi a munkát. A szakemberek folyamatosan új készségeket és technológiákat sajátítanak el, amelyek ösztönző és kihívásokkal teli karriert eredményezhetnek.”

Hosszú munkaórák: „A szoftverfejlesztés időigényes folyamat lehet, amely gyakran hosszú munkaórákat igényel, különösen egy-egy projekt kritikus szakaszaiban.”

Technológiai összetettség: „Ez egy összetett és technikailag kihívást jelentő terület, amely magas szintű szakértelmet és a részletekre való odafigyelést igényel. Ez megnehezítheti azok dolgát, akik nem rendelkeznek erős technikai háttérrel vagy analitikus gondolkodásmóddal.”

Kevesebb társadalmi interakció: „A szoftverfejlesztési munka nagy részét egyénileg végzik el, ami elszigetelheti azokat a személyeket, akik nehezebben nyitnak mások felé, vagy kevesebb szociális ingerre van igényük.”

Szúnyog Gyuláné: Gyerekekkel foglalkozni a legnagyobb öröm.”

A 12. legnépszerűbb képzés: óvodapedagógus

Szúnyog Gyuláné „Ocinéni” – óvodapedagógus

Hivatás, hitvallás: „Óvodapedagógusnak lenni egy élethivatás. Csodálatos benne, hogy folyamatosan láthatod a munkád eredményét, ahogyan fejlődnek, okosodnak a gyerekek.”

Sok adminisztráció: „A napi, heti, éves fejlesztési tervek készítése, a fejlődés nyomonkövetése, a beszámolók és értékelések írása állandó háttérfeladat, sokszor munkaidő után is. Feladatlapok sokszorosítása, felkészülés a következő napi tevékenységekre. Felderíteni, miről szeretnének a gyerekek tanulni, és abból felkészülni.”

Megbecsülés hiánya: „Sajnos sem anyagilag, sem erkölcsileg nem vagyunk túlságosan megbecsülve.”

Nyitókép: skynesher/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: