Ezek a lépcsősorok bámulatos, színes mozaikképekként futnak végig Lima hegyoldalain

Elképesztő látvány fogadja az embereket Peru fővárásának egyik negyedében: egy helyi művész színesre festette a kígyózó lépcsősorokat, amelyek így mozaikképként díszítik a hegyoldalt.

Egy közkedvelt perui street art művész – aki Xomatok néven vált ismertté – 2018-ban hívta fel magára a figyelmet, miután Limában a szivárvány színeibe öltöztetett egy hosszú lépcsősort, majd különböző városi épületek falaival is ezt tette. A művész most egy hasonlóan impozáns projekttel tért vissza. Xomatok az elmúlt két hónapban az Alisos de Amauta hegyes-dombos vidékén töltötte az idejét: helyi önkéntesek segítségével a kerületben kanyargó, megkopott lépcsősorokat színes képekké alakította át. A kaleidoszkópikus minták közelről csak színkavalkádnak tűnnek, de ha távolról nézzük őket, a színfoltok egy mozaikképpé állnak össze. Ezek a minták futnak végig a kerület hegyoldalain. 

A művész és a lelkes helyiekből álló csapat végül 13 kígyózó lépcsősort festett le, mindegyiket más-más mintával. Ezeket a mozaikszerű kompozíciókat a népi hagyomány, a kézzel szőtt takarók geometrikus mintázata inspirálta. Valamint a tervezés során Xomatok a népi viseletből, a nők által hordott lliclla nevű kiegészítőből is merített ötletet. A lliclla egy olyan köpenyszerű kiegészítő, amelyet elöl, a mellkason rögzítenek vagy kötnek meg – így alkalmas arra, hogy nehezebb árukat vagy a gyermeküket cipeljék a hátukon. 

A végeredményről az alkotó egy látványos videót is közzétett, illetve az Instagram-oldalán a színes lépcsősorokról is találunk egy-egy fotót.

Forrás: Colossal
Nyitókép: Jeremy Flores, @xomatok/Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: