Mit szólnál egy leveshez reggelire? Ha egy finom, tápláló fogással kezded a napod, nem fog hiányozni az ebéd előtti nassolás.
Bár a levessel kapcsolatban biztos, hogy senkinek sem a reggeli jut először eszébe, érdemes napindításként is fogyasztani. Egy tányér laktató leves ugyanis nemcsak egészséges, hanem ebédig gondoskodik a jóllakottságról.
Ha néha unod a zabpelyhes vagy tojásos reggeliket, akkor tegyél egy próbát egy finom levessel. Mellette szól, hogy nem terheli meg a gyomrot, és nem emeli egekbe a vércukorszintet, ezért nyugodtabban állhatsz az egész napos kihívások elé.
Zöldség-miso leves csicseriborsóval
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- ½ vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma préselve
- 2 zellerszár, kockára vágva
- 2 sárgarépa, meghámozva és felkockázva
- 1 csésze apróra vágott brokkoli
- 1 csésze főtt csicseriborsó
- 2 evőkanál fehér miso
- durva só
Elkészítés:
Melegítsünk olívaolajat egy lábosban közepes lángon. Főzzük a hagymát, a fokhagymát, a zellert és a sárgarépát puhára, 6-8 percig. Majd keverjük hozzá a brokkolit és a csicseriborsót, és 2-3 percig főzzük. Adjunk hozzá 4 csésze vizet. Forraljuk fel, kicsit vegyük kisebbre a lángot az edény alatt, és pároljuk addig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Vegyük le a tűzről. Oldjuk fel a misót 2 evőkanál hideg vízben, és keverjük hozzá a leveshez. Ízlés szerint sózzuk.
Füstös édesburgonya leves
Hozzávalók:
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma préselve
- 1 kis póréhagyma, csak fehér és halványzöld részek, vékonyra szeletelve és jól leöblítve
- 1 fanyar zöld alma, kimagozva, meghámozva, kockákra vágva
- 1 zellerszár, vékonyra szeletelve
- 1 teáskanál finomra reszelt friss gyömbér
- 2 kiló édesburgonya, meghámozva és kockákra vágva
- 6 csésze csirke alaplé
- 1 közepes konzerv chili
- durva só és frissen őrölt bors
- ½ csésze sózott tökmag
Elkészítés:
Melegítsünk olajat egy nagy lábasban közepes lángon. Főzzük a fokhagymát és a póréhagymát puhára és áttetszőre, körülbelül 4 perc alatt. Adjuk hozzá az almát, a zellert és a gyömbért, majd főzzük tovább 3 percig. Adjuk hozzá az édesburgonyát és az alaplevet, és pároljuk, amíg az édesburgonya megpuhul, körülbelül 15 percig. Majd adjuk hozzá a chilit. Kisebb adagokban tegyük át egy turmixgépbe és pürésítsük. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, tálalás előtt pedig szórjuk meg pirított tökmaggal.
Krémes brokkoli és spenót leves
Hozzávalók:
- 3 evőkanál sótlan vaj
- 2 póréhagyma, csak fehér és világoszöld részek, hosszában félbevágva és keresztben vékonyra szeletelve, jól megmosva és lecsepegtetve
- 3 gerezd fokhagyma, összetörve és meghámozva
- 2 teáskanál dijoni mustár
- 3 evőkanál fehérítetlen liszt
- 4 csésze csirke- vagy zöldségleves
- 1 kis fej brokkoli (szárát meghámozzuk és az egészet apróra vágjuk)
- Kóser só és frissen őrölt bors
- 15 dkg bébi spenót, szára nélkül
- 1 tejföl
Elkészítés:
Olvasszuk fel a vajat egy közepes serpenyőben, közepes lángon. Adjuk hozzá a póréhagymát és a fokhagymát, és időnként megkeverve főzzük körülbelül 2-3 percig, amíg áttetsző nem lesz. Keverjük hozzá a mustárt, majd a lisztet, majd főzzük még 2-3 percig. Ezután fokozatosan felkeverjük a húslevessel, amíg össze nem áll. Adjuk hozzá a brokkoli szárát, és sózzuk, borsozzuk. Majd emeljük a hőt magasabbra és forraljuk fel állandó keverés mellett. Adjuk hozzá a brokkoli virágokat, vegyük kisebbre a hőfokot, és részben lefedve pároljuk, amíg a brokkoli megpuhul, körülbelül 7- 8 percig. Ezután keverjük hozzá a spenótot, és főzzük tovább még 1 percig. Vegyük le a tűzről. Több részletben elosztva tegyük a turmixgépbe, és pürésítsük. Tegyük vissza az edénybe, és melegítsük újra közepesen alacsony hőmérsékleten. A tejfölt 1 evőkanál vízzel felverjük egy kis tálban, és meglocsoljuk vele a kész levest.
Forrás: marethastewart.com
Nyitókép: aleksandr/GettyImages
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- 3 energiát adó reggeli ital, kávé helyett
- Fogyásod titka: a meleg, főtt reggeli
- 3 reggeli, ami vacsoraként is megállja a helyét – és fordítva