A tél típusba tartozol? Ezek a színek állnak jól neked az öltözködés terén

Azt, hogy melyik évszaktípusba tartozol nem a születési dátumod, hanem a bőröd, a hajad és a szemed színe határozza meg. A télnek van néhány jellegzetes árnyalata, de vajon ezek a színek neked is jól állnak?

A színekkel kapcsolatban az egyik első tudományos felfedezés Isaac Newton nevéhez köthető, aki a 17. század második felében bebizonyította, hogy a fénysugárral megvilágított tárgyak nem hoznak létre színtónusokat, hanem visszatükrözik a már színes fényt. Ez az alaptézis azért fontos, mert ugyanez történik az arcoddal, amikor egy színes felsőt viselsz. Ha jó árnyalatot választasz, akkor megszépít, fiatalít és a természetes adottságaid pozitívumait emeli ki. Viszont ha egy előnytelen színt öltesz magadra, akkor épp az ellenkezőjét éred el, vagyis könnyen tűnhetsz idősebbnek, sápaszthat és kihangsúlyozza a hibáidat. Korábban már alaposan kielemeztük, hogy a színek milyen nagy hatással vannak az életünkre, a közérzetünkre és a döntéseinkre, valamint a 20. században kidolgozott évszakelmélet alapjainak is utánajártunk. Most ejtsünk néhány szót a tél típusról, amely – a nyár mellett – a leggyakoribb évszaktípusnak számít Magyarországon.

Kik tartoznak a tél típusba?

Az egyik leggyakoribb évszaktípust elég egyszerű felismerni, hiszen csak egy síparadicsom álomszerű környezetébe kell képzelned magad. A gondolataidban már látod is a havas tájat, az olvadozó jégcsapokat, a verőfényes napsütésben az ég és a hó kontrasztja pedig szinte megvakít, ennél már csak a hegyoldalban síelő emberek színes ruhái feltűnőbbek. A tél színei is pont ilyenek: hidegek, élénkek és sötétek (vagy jegesek). Nézzük, hogyan kell elképzelned ezt a gyakorlatban.

Bőrszín: A tél típusú nők bőre jellemzően hűvös, rózsás, bézs, ha kreol, akkor inkább a szürkés-zöldes, olívazöldes árnyalatba hajlik. Jól látszik, hogy a színskála elég széles, de minden esetben kontrasztos bőrszín figyelhető meg: tehát vagy a nagyon világos, hideg árnyalat felé megy el, vagy a jóval sötétebb tónus irányába. 

Szemszín: A szemszínre is ugyanez vonatkozik: leggyakrabban az olyan mély színek, mint a sötétbarna és a sötétzöld jellemzik, de ugyanilyen elterjedt a nagyon világos türkizkék, türkizzöld szem is.

Hajszín: A legtöbb esetben sötétbarna, fekete vagy feketés barna, de a szőke hajszín sem zárja ki, hogy valaki a tél típusba tartozzon. Többnyire a hamvas- vagy platinaszőke hajszín árulkodik erről az évszaktípusról.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a hideg, a sötét és az élénk színek a tél típus ismérvei. Ennek a karakternek áll igazán jól a fekete és a hófehér, a többi évszaktípuson ezek az árnyalatok előnytelenül mutatnak. A semleges alapszínek közé a fehér és a fekete mellett a grafitszürke és a sötétkék (diplomatakék vagy bársonykék) tartozik. Azonban a színpaletta tovább finomítható, ha tudod, melyik altípusba tartozol.

Élénk tél (tél-tavasz) típus

Fotók: Jon Kopaloff, Stefania D’Alessandro/Getty Images

A legélénkebb tél típus természetes adottságaiban erős kontrasztok figyelhetők meg, például a fekete/sötétbarna hajszínhez vibráló kék vagy zöld szemszín párosul. A hírességek közül Megan Fox és Courteney Cox is ebbe a csoportba tartozik. Nekik a téli színskála legerőteljesebb, legkontrasztosabb, tavaszba hajló színei állnak a legjobban. Ha ebbe a csoportba tartozol, akkor nagyon szerencsés vagy, ugyanis bármilyen, még a legvadabb téli árnyalatok is kiemelik a természetes szépségedet. A neonszínek közül is bátran válogathatsz. Amennyiben nem rajongsz a neonszínekért, kicsit visszafogottabb téli árnyalatokat keresnél, akkor válaszd a lilát, a királykéket, a magentát, az igazi pirosat, a citromsárgát vagy a koromfeketét.

Hideg tél (tél-nyár) típus

Fotók: @mcinzia28/Instagram, Stephane Cardinale – Corbis, Victor Boyko/Getty Images

A hideg tél típusú személyt az különbözteti meg igazán a hideg nyártól például, hogy nála létfontosságúak az élénk színek. Külső adottságaira leginkább a „fagyos” jelzőt használhatjuk, hiszen bőre, szeme és haja is ragyogó, és egyáltalán nem tartalmaz meleg árnyalatokat. A hírességek közül Marion Cotillard és Liv Tyler is ebbe a csoportba tartozik. Rajtuk a téli színskála leghidegebb, legvisszafogottabb, nyárba hajló színei mutatnak a legjobban. Ha ebbe a típusba tartozol, akkor nyugodtan viselj egyszerűbb, visszafogottabb összeállításokat, amelyekből csak egy-egy ruha tűnik ki különleges anyagával, színével vagy mintájával – ez a trükk ugyanis igazán kiemeli a természetes szépségedet. A színek terén a rózsaszín, a jégkék, a jégzöld, a kristályfehér, a nikkelszürke, a magenta, a fukszia, az égkék, a smaragd- és a fenyőzöld, a hamuszürke és a hollófekete árnyalatok illenek hozzád a leginkább.

Sötét tél (tél-ősz) típus

Fotók: @gal_gadot/Instagram, Estrop/Getty Images

Ő az, akinek a megjelenésében az ősz típus természetessége, vonzó bája is érzékelhető. Ezek a tulajdonságok a tél színeivel vegyítve érzéki, ízig-vérig nőies külsőt eredményeznek. A hírességek közül például Salma Hayek és Gal Gadot is ebbe a csoportba tartozik. Számukra a téli színskála legsötétebb, legmélyebb, őszbe hajló színei számítanak a legjobb választásnak. Ilyen például a céklavörös, a burgundi, a bordó, a grafitszürke, az írzöld, a püspöklila és a diplomatakék. 

Nyitókép: @mcinzia28, @gal_gadot/Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: