Egyre többet hallani a szuperélelmiszerekről és jótékony hatásaikról, de vajon tényleg annyira egészségesek? Kíváncsi vagy, mely élelmiszerek tartoznak ebbe a kategóriába? Most minden kiderül!
Mik azok a szuperélelmiszerek?
Valószínűleg te is találkoztál már a “superfood”, azaz a szuperélelmiszer kifejezéssel, amely mostanság igen felkapott. Ezen tápanyagokban gazdag élelmiszerek végeláthatatlan jótékony hatásairól ódákat zengenek. De mik is azok a szuperélelmiszerek? Miért ilyen sikeresek?
Népszerűségük és ismertségük igen könnyen magyarázható: az egész egy zseniális reklámfogás.
Hiszen ki ne akarna egy csodabogyótól lefogyni, megfiatalodni vagy újra egészséges lenni? Tény, hogy ezeknek az élelmiszereknek magas az antioxidáns tartalma, de ez nem jelenti azt, hogy helyettesíthetik a kiegyensúlyozott táplálkozást és a mozgást.
Rendszeres testmozgással és egyénre szabott étrenddel kombinálva egy-egy szuperélelmiszer beillesztése az étkezéseidbe támogathatja az egészséget, az anyagcserét, az emésztést, a fogyást, a stresszkezelést, valamint a szív- és érrendszer megfelelő működését.
Honnan származik a szuperélelmiszer kifejezés?
Szuperélemiszerek azok a természetben előforduló táplálékok, amelyek más élelmiszerekhez képest kedvezőbb hatást gyakorolnak az egészségedre azáltal, hogy kiemelkedően magas mennyiségben tartalmazzák az alapvető tápanyagokat.
Az egészséges táplálkozás kihatással van a közérzetedre. Ha megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, energikusnak érzed magad. A szuperélelmiszerek a tápanyagok maximalizálása által segítik egészséged megőrzését.
Mi az a tápanyagsűrűség?
Tápanyagsűrűségnek nevezzük azt a besorolást, amely alapján megállapítható, hogy bizonyos élelmiszerek mennyi mikrotápanyagot tartalmaznak. Dr. Mat Lalonde volt az, aki megalkotott egy tápanyagsűrűségi táblázatot, mely szerint az állati belsőségekben a legmagasabb a tápanyagkoncentráció.
Miket emlegetünk szuperélelmiszerekként (a teljesség igénye nélkül)?
- búzafű
- fahéj
- áfonya
- avokádó
- brokkoli
- lazac
- édesburgonya
- goji bogyó
- mandula
- kel
- spirulina
- kókusz
- lenmag
Búzafű
Akár a szabad gyökök elleni harcot, akár a táplálék tápanyagainak maximalizálását célzod meg, a búzafűnek feltétlenül a listád élén kell lennie. Búzafű alatt a közönséges búzanövény friss leveleit értjük. Vitaminokat és ásványi anyagokat, például vasat, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz.
Fogyaszthatod a frissen szedett búzafű levét kipréselve, de kapható már kapszula és por változatban is. A frissen préselt verzió esetén figyelj arra, hogy minél előbb fogyaszd el a levet, mert nagyon hamar oxidálódik, azaz reakcióba lép a levegővel, és tönkremegy.
Fahéj
Miért tartozik a szuperélelmiszerek közé?
- magas antioxidáns tartalommal rendelkezik
- gyulladáscsökkentő
- támogatja a szív egészséges működését
- stabilizálja a vércukorszintet
- segíti az agyműködést
- véd a fertőzésekkel és vírusokkal szemben
- csökkenti az allergiás tüneteket

Áfonya
Bármilyen picike is az áfonya, telis-tele van értékes tápanyagokkal: antioxidánsokban, C-vitaminban, K-vitaminban és mangánban gazdag. Alacsony cukor- és magas rosttartalma miatt még az IR-diétába is beilleszthető.
Kiemelkedő tulajdonságai:
- magas az antioxidáns tartalma
- segítség lehet a daganatos betegségek megelőzésében
- támogatja az agyműködést
- gyulladáscsökkentő
- támogatja az emésztést
- elősegíti a szív egészségét

Avokádó
Az avokádó egyszeresen telítetlen zsírsavakban, folsavban, C-vitaminban és K-vitaminban gazdag. Többek között a szív egészségéért is felel.
Rengeteg módja van a felhasználásának!
Próbáld ki pirítóson, de hozzáadhatod a salátádhoz, vagy készíthetsz belőle avokádós-csoki mousse-t is.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=ZXChPOuYRAw
Brokkoli és kel
A brokkoli és a kel is a keresztesvirágúak családjába tartozik. Ide sorolható még a kelbimbó, a fodros kel, a karfiol, a kelkáposzta, a kínai kel, a pak choi, a retek és a karalábé is. Ezek a növények tele vannak fitonutriensekkel (a növényekből származó tápanyagokat nevezik így), ásványi anyagokkal, vitaminokkal és rostokkal.
A K-vitamin-tartalmuk az egészséges csontozat szempontjából fontos. Antioxidánsokban gazdagok, A- és C-vitaminnal, valamint foláttal, kalciummal és mangánnal vannak tele.
A keresztesvirágúakban található egy különleges vegyület, az indol-3-carbinol, amelyet a rákgyógyászatban is használnak, továbbá ez a vegyület hatással van a hormonegyensúlyra is.

Lazac
A WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján hetente legalább két alkalommal kellene halat fogyasztanunk. Magyarországon az éves halfogyasztás 6 kg/főben mérhető, amely jelentősen elmarad más európai országokétól, ahol ez a szám a 20 kilogrammot is eléri.
Miért fogyassz heti két alkalommal halat?
A halak fogyasztása révén szervezeted egészséges zsírokhoz jut. Az omega-3 zsírsav hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is szerepet játszik, gyulladáscsökkentő hatásáról pedig több tanulmány is beszámol.

Édesburgonya
Ennek a tápláló gyökérzöldségnek magas a C-vitamin-, a kálium-, a mangán- és az A-vitamin-tartalma. Egy csésze főtt édesburgonya az ajánlott napi A-vitamin-mennyiség 769 százalékát, azaz megközelítőleg a nyolcszorosát tartalmazza.
Miket készíthetünk édesburgonyából?
- krémleveseket
- édesburgonyachipset
- burgonyapürét
- hasábburgonyát

Goji bogyó
Az áfonyánál 12-szer nagyobb az antioxidáns szintje a goji bogyónak, ezért nem csoda, hogy ez a növény is itt szerepel a listán. A goji bogyó évszázadok óta a hagyományos kínai orvoslás egyik legfontosabb eleme: a vitalitás, az energia megőrzésére és a hosszú élettartam végett alkalmazzák.
Íze a mazsola és a tőzegáfonya ötvözetére emlékeztet, többnyire édes, némileg fanyar.
Olyan tápanyagok találhatóak benne, amelyek segítenek megelőzni a szem betegségeit, támogatják az immunrendszert, és erős antikarcinogénként is működik, azaz meggátolhatja a rosszindulatú daganatos sejtek szaporodását.
Milyen formában kapható?
- por
- szárított bogyó

Mandula
Az olajos magvak közül a mandulának a legmagasabb a tápanyagtartalma. Az egyik legjobb kalciumforrások közé tartozik, több milligramm kalciumot tartalmaz adagonként, mint bármely más magféle. Magas az E-vitamin- és a fehérjetartalma is.
1/4 csésze mandula tápértéke:
- 207 kalória
- 5 gramm fehérje
- 5 gramm rost
- 7 gramm szénhidrát
- 5 gramm cukor
- 16 mg E-vitamin
- 97 mg magnézium
- 172 mg foszfor
- 96 mg kalcium
- 33 mg vas

Spirulina
A spirulina egy algafajta, amely antioxidánsokban, makr- és mikrotápanyagokban rendkívül gazdag. A spirulina fehérjétartalma magasabb, mint a vörös húsé, tartalmazza az összes olyan esszenciális zsírsavat, amelyre a szervezetnek szüksége van, ezenkívül található benne egy sor antioxidáns, plusz vitaminok és ásványi anyagok.
Legnagyobb előnyei:
- támogatja az immunrendszert
- a vasraktárak feltöltésére is alkalmas
- csökkentheti a koleszterinszintet
- segít energiával feltölteni a szervezetet
- segíthet a Candida elleni harcban
Ásványi anyagok a spirulinában:
- réz
- vas
- mangán
- magnézium
- nátrium
- kálium
- cink
- foszfor
- kalcium
- szelén
Vitaminok:
- B1
- B2
- B3
- B5
- B6
- K-vitamin
- E-vitamin
- Folát
- C-vitamin
- A-vitamin
Milyen formában fogyasztható?
Kapszula, tabletta vagy por formájában is kapható. Ha porként veszed, keverd hozzá a zöld turmixodhoz!

Kókusz
A kókuszdió és a kókuszolaj közepes hosszúságú triglicerid-tartalma igen magas. A közepes hosszúságú trigliceridek olyan jótékony zsírsavak, amelyek antioxidáns tulajdonságuknak köszönhetően segíthetik a béflóra egészséges állapotának fenntartását. Könnyen emészthetőek, nem tárolódnak el zsírként, hanem azonnali energiát biztosítanak a szervezeted számára. Baktériumellenes hatásuk is ismert.

Lenmag
A lenmagot az egészséges omega-3 zsírsavak miatt szeretjük, amelyek segíthetnek a gyulladás csökkentésében, javítják az agyműködést és gátolják a rák, valamint a cukorbetegség kialakulását. Ezek a magvak tiaminban (B1-vitamin), magnéziumban, foszforban és mangánban is gazdagok, de fehérjét és rostot is találsz bennük.

Ahogy azt te is láthatod, nem is olyan nehéz beilleszteni ezeket az élelmiszereket a mindennapi étkezésekbe. Ha már sikerült kialakítanod egy tápanyagokkal teli, energetizáló étrendet, szuperélelmiszerekkel is felturbózhatod azt. Önmagában viszont egyiktől se várj csodát!