Valóban annyira szuperek a szuperélelmiszerek?

Előre szólunk, egyiktől se várj csodát!

Egyre többet hallani a szuperélelmiszerekről és jótékony hatásaikról, de vajon tényleg annyira egészségesek? Kíváncsi vagy, mely élelmiszerek tartoznak ebbe a kategóriába? Most minden kiderül!

Mik azok a szuperélelmiszerek?

Valószínűleg te is találkoztál már a “superfood”, azaz a szuperélelmiszer kifejezéssel, amely mostanság igen felkapott. Ezen tápanyagokban gazdag élelmiszerek végeláthatatlan jótékony hatásairól ódákat zengenek. De mik is azok a szuperélelmiszerek? Miért ilyen sikeresek?

Népszerűségük és ismertségük igen könnyen magyarázható: az egész egy zseniális reklámfogás.

Hiszen ki ne akarna egy csodabogyótól lefogyni, megfiatalodni vagy újra egészséges lenni? Tény, hogy ezeknek az élelmiszereknek magas az antioxidáns tartalma, de ez nem jelenti azt, hogy helyettesíthetik a kiegyensúlyozott táplálkozást és a mozgást.

Rendszeres testmozgással és egyénre szabott étrenddel kombinálva egy-egy szuperélelmiszer beillesztése az étkezéseidbe támogathatja az egészséget, az anyagcserét, az emésztést, a fogyást, a stresszkezelést, valamint a szív- és érrendszer megfelelő működését.

Honnan származik a szuperélelmiszer kifejezés?

Szuperélemiszerek azok a természetben előforduló táplálékok, amelyek más élelmiszerekhez képest kedvezőbb hatást gyakorolnak az egészségedre azáltal, hogy kiemelkedően magas mennyiségben tartalmazzák az alapvető tápanyagokat.

Mik a makro- és mikrotápanyagok?
Alapvető tápanyagnak nevezzük a makro- és mikrotápanyagokat.
Makrotápanyagok: zsírok, fehérjék, szénhidrátok
Mikrotápanyagok: vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

Az egészséges táplálkozás kihatással van a közérzetedre. Ha megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, energikusnak érzed magad. A szuperélelmiszerek a tápanyagok maximalizálása által segítik egészséged megőrzését.

Mi az a tápanyagsűrűség?

Tápanyagsűrűségnek nevezzük azt a besorolást, amely alapján megállapítható, hogy bizonyos élelmiszerek mennyi mikrotápanyagot tartalmaznak. Dr. Mat Lalonde volt az, aki megalkotott egy tápanyagsűrűségi táblázatot, mely szerint az állati belsőségekben a legmagasabb a tápanyagkoncentráció.

WooHoo-tipp:
Barátkozz meg a gondolattal, hogy hetente egyszer máj is kerüljön az tányérodra!
Milyen létfontosságú tápanyagokat tartalmaz a máj?
B2-, B3-, B9- és B12-vitamin, vas, A-vitamin, réz, kolin, cink, szelén, folát, foszfor, kálium és magnézium.

Miket emlegetünk szuperélelmiszerekként (a teljesség igénye nélkül)?

  • búzafű
  • fahéj
  • áfonya
  • avokádó
  • brokkoli
  • lazac
  • édesburgonya
  • goji bogyó
  • mandula
  • kel
  • spirulina
  • kókusz
  • lenmag

Búzafű

Akár a szabad gyökök elleni harcot, akár a táplálék tápanyagainak maximalizálását célzod meg, a búzafűnek feltétlenül a listád élén kell lennie. Búzafű alatt a közönséges búzanövény friss leveleit értjük. Vitaminokat és ásványi anyagokat, például vasat, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz.

Fogyaszthatod a frissen szedett búzafű levét kipréselve, de kapható már kapszula és por változatban is. A frissen préselt verzió esetén figyelj arra, hogy minél előbb fogyaszd el a levet, mert nagyon hamar oxidálódik, azaz reakcióba lép a levegővel, és tönkremegy.

WooHoo-tipp:
Otthon is nevelhetsz búzafüvet: nem kell hozzá más, mint egy csíráztató edény és tönkölybúzaszemek. A legmagasabb tápérték a biotönkölyből nyerhető ki.

Fahéj

Miért tartozik a szuperélelmiszerek közé?

WooHoo-tipp:
Próbáld ki ezt a fűszert joghurtban, zabkásában vagy a reggeli kávédban, és élvezd számos egészségügyi előnyét!
Fahéj

Áfonya

Bármilyen picike is az áfonya, telis-tele van értékes tápanyagokkal: antioxidánsokban, C-vitaminban, K-vitaminban és mangánban gazdag. Alacsony cukor- és magas rosttartalma miatt még az IR-diétába is beilleszthető. 

Kiemelkedő tulajdonságai:

  • magas az antioxidáns tartalma
  • segítség lehet a daganatos betegségek megelőzésében
  • támogatja az agyműködést
  • gyulladáscsökkentő
  • támogatja az emésztést
  • elősegíti a szív egészségét
Áfonya

Avokádó

Az avokádó egyszeresen telítetlen zsírsavakban, folsavban, C-vitaminban és K-vitaminban gazdag. Többek között a szív egészségéért is felel.

Rengeteg módja van a felhasználásának!

Próbáld ki pirítóson, de hozzáadhatod a salátádhoz, vagy készíthetsz belőle avokádós-csoki mousse-t is.

Brokkoli és kel

A brokkoli és a kel is a keresztesvirágúak családjába tartozik. Ide sorolható még a kelbimbó, a fodros kel, a karfiol, a kelkáposzta, a kínai kel, a pak choi, a retek és a karalábé is. Ezek a növények tele vannak fitonutriensekkel (a növényekből származó tápanyagokat nevezik így), ásványi anyagokkal, vitaminokkal és rostokkal.   

A K-vitamin-tartalmuk az egészséges csontozat szempontjából fontos. Antioxidánsokban gazdagok, A- és C-vitaminnal, valamint foláttal, kalciummal és mangánnal vannak tele.

A keresztesvirágúakban található egy különleges vegyület, az indol-3-carbinol, amelyet a rákgyógyászatban is használnak, továbbá ez a vegyület hatással van a hormonegyensúlyra is.

A brokkoli is szuperélelmiszer

Lazac

A WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján hetente legalább két alkalommal kellene halat fogyasztanunk. Magyarországon az éves halfogyasztás 6 kg/főben mérhető, amely jelentősen elmarad más európai országokétól, ahol ez a szám a 20 kilogrammot is eléri.

Miért fogyassz heti két alkalommal halat?

A halak fogyasztása révén szervezeted egészséges zsírokhoz jut. Az omega-3 zsírsav hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is szerepet játszik, gyulladáscsökkentő hatásáról pedig több tanulmány is beszámol.

Fogyassz lazacot!

Édesburgonya

Ennek a tápláló gyökérzöldségnek magas a C-vitamin-, a kálium-, a mangán- és az A-vitamin-tartalma. Egy csésze főtt édesburgonya az ajánlott napi A-vitamin-mennyiség 769 százalékát, azaz megközelítőleg a nyolcszorosát tartalmazza.

Miket készíthetünk édesburgonyából?

Édesburgonya

Goji bogyó

Az áfonyánál 12-szer nagyobb az antioxidáns szintje a goji bogyónak, ezért nem csoda, hogy ez a növény is itt szerepel a listán. A goji bogyó évszázadok óta a hagyományos kínai orvoslás egyik legfontosabb eleme: a vitalitás, az energia megőrzésére és a hosszú élettartam végett alkalmazzák.

Íze a mazsola és a tőzegáfonya ötvözetére emlékeztet, többnyire édes, némileg fanyar.

Olyan tápanyagok találhatóak benne, amelyek segítenek megelőzni a szem betegségeit, támogatják az immunrendszert, és erős antikarcinogénként is működik, azaz meggátolhatja a rosszindulatú daganatos sejtek szaporodását.

Milyen formában kapható?

  • por
  • szárított bogyó
Goji bogyó

Mandula

Az olajos magvak közül a mandulának a legmagasabb a tápanyagtartalma. Az egyik legjobb kalciumforrások közé tartozik, több milligramm kalciumot tartalmaz adagonként, mint bármely más magféle. Magas az E-vitamin- és a fehérjetartalma is.

WooHo-tipp:
Mindig tarts magadnál egy marék mandulát egy kis dobozban, és ezt vedd elő csoki vagy keksz helyett, ha valamit nassolni szeretnél!

1/4  csésze mandula tápértéke:

  • 207 kalória
  • 5 gramm fehérje
  • 5 gramm rost
  • 7 gramm szénhidrát
  • 5 gramm cukor
  • 16 mg E-vitamin
  • 97 mg magnézium
  • 172 mg foszfor
  • 96 mg kalcium
  • 33 mg vas
Mandula

Spirulina

A spirulina egy algafajta, amely antioxidánsokban, makr- és mikrotápanyagokban rendkívül gazdag. A spirulina fehérjétartalma magasabb, mint a vörös húsé, tartalmazza az összes olyan esszenciális zsírsavat, amelyre a szervezetnek szüksége van, ezenkívül található benne egy sor antioxidáns, plusz vitaminok és ásványi anyagok.

Legnagyobb előnyei:

  • támogatja az immunrendszert
  • a vasraktárak feltöltésére is alkalmas
  • csökkentheti a koleszterinszintet
  • segít energiával feltölteni a szervezetet
  • segíthet a Candida elleni harcban

Ásványi anyagok a spirulinában:

  • réz
  • vas
  • mangán
  • magnézium
  • nátrium
  • kálium
  • cink
  • foszfor
  • kalcium
  • szelén

Vitaminok:

  • B1
  • B2
  • B3
  • B5
  • B6
  • K-vitamin
  • E-vitamin
  • Folát
  • C-vitamin
  • A-vitamin

Milyen formában fogyasztható?

Kapszula, tabletta vagy por formájában is kapható. Ha porként veszed, keverd hozzá a zöld turmixodhoz!

Spirulina

Kókusz

A kókuszdió és a kókuszolaj közepes hosszúságú triglicerid-tartalma igen magas. A közepes hosszúságú trigliceridek olyan jótékony zsírsavak, amelyek antioxidáns tulajdonságuknak köszönhetően segíthetik a béflóra egészséges állapotának fenntartását. Könnyen emészthetőek, nem tárolódnak el zsírként, hanem azonnali energiát biztosítanak a szervezeted számára. Baktériumellenes hatásuk is ismert.

WooHoo-tipp:
Ha fogyni szeretnél, a kókuszolajat használd az ételek elkészítéséhez, csak arra ügyelj, hogy extra szűz, hidegen sajtolt változatot válassz!
Kókusz

Lenmag

A lenmagot az egészséges omega-3 zsírsavak miatt szeretjük, amelyek segíthetnek a gyulladás csökkentésében, javítják az agyműködést és gátolják a rák, valamint a cukorbetegség kialakulását. Ezek a magvak tiaminban (B1-vitamin), magnéziumban, foszforban és mangánban is gazdagok, de fehérjét és rostot is találsz bennük.

WooHoo-tipp:
Legcélszerűbb, ha az őrölt lenmagot választod, ezt könnyebb megemészteni. Add hozzá a reggeli zabkásádhoz, szórd a salátádra, vagy akár a krémlevesed tetejére is tehetsz belőle.
Lenmag

Ahogy azt te is láthatod, nem is olyan nehéz beilleszteni ezeket az élelmiszereket a mindennapi étkezésekbe. Ha már sikerült kialakítanod egy tápanyagokkal teli, energetizáló étrendet, szuperélelmiszerekkel is felturbózhatod azt. Önmagában viszont egyiktől se várj csodát!

Ha segítségre van szükséged:
Ha hiányoznak az alapok, és nem tudod, mikor mit kellene enned, keresd fel a WooHoo táplálkozási szakértőjét, aki bevezet a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás világába (Petri Nóra / food coach / www.eleskarma.com)!

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: