Ezek az ételek meghozzák a gazdagságot: 5 lencsés recept

Minden ünnepnek megvannak a maga sajátosságai, a hagyományok mellett pedig gyakran az is kőbe van vésve, hogy mit együnk ezeken a jeles napokon. Újévkor például kötelező a lencse.

Karácsonykor bejglit és töltött káposztát fogyasztunk, a húsvéti asztalról a sonkát és a tojást eszegetjük, míg május elsején virslivel piknikezünk. Az új esztendő kezdetének első napján pedig nem maradhat el a lencse és a malacsült. Legyen szó levesről, főzelékről vagy éppen salátáról, a forma mindegy is, a lényeg a fő összetevő.

Ezért eszünk lencsét újévkor

Az újévi lencsefogyasztás szokása számos ország kultúrájában fellelhető, hiszen sokak szerint ez az étel szerencsét hoz ránk az új esztendőben. A lencse kerek formája és kis méretei miatt sokaknál a gazdagság és a jólét szimbólumává vált. Más országokban is ugyanezzel a céllal fogyasztanak kerek vagy kör alakú ételeket. A törökök például gránátalmát esznek, a skandinávok heringet fogyasztanak, az amerikaik kukoricát, míg a hollandok kerek fánkokat sütnek annak érdekében, hogy gond nélkül teljen el a következő év tizenkét hónapja. Mi, magyarok, akárcsak az olaszok, a lencsére esküszünk, így mutatunk is pár receptet, hogy mindenkire rámosolyogjon a rég várt szerencse.

Lencsesaláta grillezett zöldségekkel

Hozzávalók: 1 csésze száraz lencse, 2 felkarikázott cukkini, 1 felkockázott padlizsán, 1 fej felkarikázott vörös hagyma, 2 evőkanál olivaolaj, friss petrezselyem, só és bors ízlés szerint

Elkészítés: A lencsét sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Az előkészített cukkinit, padlizsánt és hagymát olívaolajjal kenegetve meggrillezzük. Az aranybarnára sült zöldségeket összekeverjük a lencsével, majd friss petrezselyemmel megszórva, sóval és borssal fűszerezve, melegen tálaljuk!

Fotó: Capelle.r/Getty Images

Lencsefasírt

Hozzávalók: 10 szelet szendvicskenyér, 1 kaliforniai paprika, 3 szál zöldhagyma, 1 csokor petrezselyen, 30 dekagramm főtt lencse, 1 darab tojás

Elkészítés: A lencsét sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A kenyérszeleteket apró darabokra vagdaljuk, sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk és 80 fokon egy órán át szárítjuk a sütőben, majd szétmorzsoljuk. A megmosott paprikát és hagymát felkockázzuk, a petrezselymet pedig összevagdaljuk. A főtt lencséhez az előbbiek mindegyikét és a tojást is hozzáadjuk, majd robotgéppel pépesre keverjük, ezt négy evőkanál pirított kenyérmorzsával összedolgozzuk. A masszából gombócokat formázunk, megforgatjuk őket a maradék morzsában és forró olajon készre sütjük. Különböző mártogatósokkal tálaljuk.

Lencsés zöldségleves kurkumával

Hozzávalók: 1 csésze száraz lencse, 1 fej apróra vágott hagyma, 2 felkarikázott sárgarépa, 2 felkockázott zellerszár, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teáskanál kurkuma, 6 csésze zölség alaplé, só és bors ízlés szerint

Elkészítés: Az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát kevés olajon előpirítjuk, majd hozzáadjuk a sárgarépát és a zellerszárat, azután összepirítjuk őket. Eközben elkészítjük a zöldséges alaplevet, amit egyébként készen is megvásárolhatunk vagy akár leveskockával is megoldhatunk. Miután ez kész, a zöldségeket és a lencsét az alaplébe öntve feltesszük főni, kurkumával, sóval és borssal ízesítjük. Lassú tűzön főzzük, ameddig a lencse meg nem puhul.

Fotó: Chris Cantón/Getty Images

Balzsamos lencse füstölt hússal

Hozzávalók: 50 dekagramm lencse, 1 szál póréhagyma, 2 kápia paprika, 2 szál zeller, 35 dekagramm füstölt csülök vagy tarja, 2 evőkanál olaj, 5 deciliter zöldség alaplé, 6 evőkanál balzsamecet, 1 szál bazsalikom, 1 fél rúd baguette

Elkészítés: A lencsét hideg vízben áztatjuk. A póréhagymát, a paprikát és a zellert megtisztítjuk és felaprítjuk. A füstölt húst felkockázzuk, egy mélyebb serpenyőben olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a póréhagymát és a már leszűrt lencsét, felöntjük az alaplével és kis lángon puhára főzzük. Beletesszük a paprikát és a zellert, és 2-3 perc alatt összefőzzük őket. Ha már készen vagyunk, balzsamecettel ízesítjük és pirított baguette-tel tálaljuk.

Lencsés carbonara

Hozzávalók: 1 csésze száraz lencse, 250 gramm teljes kiőrlésű tészta, 200 gramm felkockázott bacon, 3 darab tojás, 1 csésze reszelt parmezán sajt, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só és bors ízlés szerint

Elkészítés: A lencsét sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és ugyanígy teszünk a tésztával is. Ezt követően a kockára vágott bacont a zúzott fokhagymával egy nagyobb serpenyőben megpirítjuk, a tojásokat pedig egy tálban összekeverjük a reszelt parmezánnal. A lencsét, a tésztát és a bacont összeöntjük, hozzáadjuk a parmezános tojást és máris fogyaszthatjuk.

Fotó: samael334/Getty Images

Nyitókép: Westend61/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek: