Ezek az ország legjobb mentes helyei 2023-ban

A különböző ételintoleranciákkal nem könnyű olyan helyet találni, ahová beülhetünk egy ebédre vagy sütire. Most megkönnyítjük az olvasóink dolgát: megmutatjuk, melyek a legjobb mentes helyek országszerte.

Az ételintolerancia a társadalom egyre szélesebb rétegét érinti. A három leggyakoribb fajtája a laktózintolerancia, azaz a tejcukor-érzékenység, a tejfehérje-intolerancia, mely a felnőtt lakosság 20-30 százalékánál fordul elő, illetve szintén sok panaszt okoz a glutént tartalmazó élelmiszerek fogyasztása is. A menteshelyek.hu azzal a céllal jött létre, hogy feltérképezzék az ország azon vendéglátóipari egységeit, szállodáit és különböző közösségi tereit, ahol az ételérzékenység kihívásaival szembenéző vendégek is nyugodt szívvel fogyaszthatnak.

menteshelyek.hu

A menteshelyek.hu már több éve hirdet szavazást követői között, hogy megtalálják az ország legjobb mentes helyeit. Idén is tizenegy kategóriában hirdettek győztest, a legjobb mentes cukrászdát, szállodát, pékséget, éttermet, bárt, kávézót, boltot, bisztrót, főzőstúdiót, webshopot és drogériát is díjazták. Ezek mind paleo, vegán, cukormentes, regenor, tejfehérjementes, laktózmentes és gluténmentes ételeket gyártó, vendéglátó és forgalmazó helyek.
Külön öröm lehet, hogy a listán nemcsak budapesti, hanem az ország más pontjain megtalálható kedvencek is szerepelnek. A legjobb kávézó plédául Gyulán, a legjobb bár Debrecenben, a legjobb bisztró pedig Békéscsabán található.

Menteshelyek Facebook
Menteshelyek Facebook

Az ország legjobb mentes helyei:

Cukrászda: Zabrakadabra Egészséges Cukrászműhely

A Zabrakadabra már több budapesti vendéglátóhellyel is büszkélkedhet. A cukrászműhelyben helyben készült glutén-, laktóz-, cukormentes, paleo, vegán és hagyományos tortákkal, süteményekkel várják vendégeiket. Kifejezetten fontosnak tartják, hogy kínálatukban a cukorbetegek, a különböző ételallergiában szenvedők, diétázók, fogyókúrázók és mindenki, aki szem előtt tartja az egészségtudatos életmódot megtalálja kedvencét.

Kávézó: Black Sheep Kávéház & Konyha Gyula

A legjobb kávézó kategóriájában idén a gyulai Black Sheep nyert. Kávékülönlegességeket, cukrásztermékeket, reggeliket, desszerteket és főételeket is találunk kínálatukban.

Bolt: Gluténmentes Pékség-Diétázók Boltja Eger

A menteshelyek.hu szavazóinak legtöbbje az egri Gluténmentes Pékség-Diétázók Boltjára adta le voksát. A hevesi vendéglátóipari egységben a diétás és mentes alapanyagok beszerzése mellett friss pékárut és napi menüt is fogyaszthatunk.

Pékség: ZsóFree

A legjobb pékség idén a szentendrei ZsóFree lett. Itt glutén-, laktóz- és tejmentes torták, sütemények, pékáru is része a kínálatnak.

Bár: Freedom Restaurant & Skybar Debrecen

A debreceni Freedom Restaurant & Skybar sem maradt díj nélkül. Ők a legjobb bár kategóriában nyertek. A helyen a különböző ételintoleranciával küzdők mellett a vega és vegetáriánus vendégek is megtalálhatják kedvencüket.

Webshop: Mentes Market

A Mentes Market neve már elárulja a webshop misszióját. Kínálatukban csak olyan termékek szerepelnek, amik megfelelnek a „mentes életünknek”.

Bisztró: Bonita Bisztró Békéscsaba

A legjobb bisztró címet a békéscsabai Bonita nyerte el, ahol az ételeket frissen, hozzáadott adalékadagok nélkül készítik nekünk.

Étterem: Tepszi Ételbár

Az Üllői úti Tepszi étteremben a glutén-, laktóz-, és cukormentes ételek mellett, a ketogén és paleo étrendbe is beilleszthető kínálatból válogathatunk.

Főzőstúdió: GasztroÉn

A budapesti GasztroÉn műhelyében allergénmentes környezetben mesterszakácsok segítségével tanuljuk meg az igazán ízletes és különleges gluténmentes ételek elkészítését. Jó hír, hogy a stúdió már online is indít kurzusokat.

Drogéria: Müller Magyarország 

A legjobb „mentes drogéria” címet a győri Müller vívta ki.

Szálloda: Két Korona Konferencia és Wellness Hotel Balatonszárszó

Szálloda kategóriában sem maradtunk legjobb hely nélkül. Itt a balatonszárszói Két Korona Konferencia és Wellness Hotel lett a legjobb. A szálloda gasztronómiai sokszínűséggel várja vendégeit, akiknek ételeit egyéni kívánságait (vegetáriánus, diabetikus, liszt-, tej-, és tojásmentes ételeket) igényeiknek megfelelően készítjük el.

Nyitókép: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

    Legnépszerűbb cikkek: