Ezek voltak a Golden Globe-díjátadó legemlékezetesebb pillanatai 2021-ben

Február 28-én este tartották meg a 78. gálát, amelyen ezúttal is a legjobb filmeket, illetve sorozatokat ismerte el a Hollywood Foreign Press Association. Azonban a pandémia miatt ezúttal rendhagyó módon osztották ki a szobrokat.

Bár az utolsó utáni pillanatig reménykedtünk, a koronavírus-járvány miatt a 2021 tavaszi díjátadó szezonnak is át kellett költöznie az online térbe. A február 28-i 78. Golden Globe-gálán alig néhány sztár vett részt személyesen, a többség otthonról izgulta végig a showt, a nyertesek Zoomon keresztül tartották meg a köszönőbeszédeiket. A rendezvény két házigazdája, Amy Poehler és Tina Fey pedig bőven megtartotta egymástól a másfél méteres távolságot: míg az előbbi Los Angelesből, az utóbbi New Yorkból jelentkezett be. A drasztikusan lecsökkentett létszámú közönség soraiban ezúttal nemcsak A-listás Hollywoodi sztárok ültek, hanem olyan egészségügyi dolgozók is, akik a frontvonalban küzdenek a pandémia megfékezése ellen.

Fotó: NBC/Getty Images

Jane Fonda az est sztárja

Az esemény természetesen a hibrid megvalósítás ellenére is bővelkedett emlékezetes és megható percekben, ilyen volt többek között az is, amikor Jane Fonda átvehette a Golden Globe legrangosabb szobrocskáját, a Cecil B. DeMille életműdíjat. És bár ezzel a kitüntetéssel a színésznő lenyűgöző karrierjét szerették volna megünnepelni, Jane mégis tett arról, hogy ne ő kerüljön a reflektorfénybe. „A történetek valóban megváltoztathatják az embereket” – mondta. De van egy sztori, amit félünk meglátni és meghallani magunkkal kapcsolatban ebben az iparban: mégpedig azt, hogy kiknek a hangját tiszteljük és kiét nyomjuk el. Ez a történet arról szól, hogy kinek kínálunk helyet az asztalnál és kit zárunk ki abból a szobából, ahol a döntések megszületnek.” A sztár arra kérte Hollywoodot, hogy mindenkinek adjanak lehetőséget a felszólalásra. „A művészet sosem csak kéz a kézben haladt a történelemmel, hanem utat is mutatott. Szóval legyünk vezetők!” – emelte ki. (Jane beszéde arra is utal, hogy a Golden Globe nyerteseiről döntő Hollywood Foreign Press Association szervezete ellen egyre többen álltak ki amiatt, hogy a tagjaik sorában egyetlen fekete újságíró sincs.)

Fotó: Rich Polk/NBCUniversal/Getty Images

A sokszínűség itt is irányadó

Jane mellett Chloé Zhao is kitüntetett figyelmet kapott a 78. gálán, ő lett az első ázsiai nő, aki hazavihette a Legjobb rendezőnek járó díjat A nomádok földje című filmért. Ám annak ellenére, hogy a HFPA ezen döntése igazán előremutató a diverzitás tudatosításában, sajnos az sem mellékes tény, hogy Chloé mindössze a második nő, aki a kategóriából győztesként kerülhetett ki. (Az első nyertes Barbra Streisand volt 1984-ben, aki a Yentl nevű musicalért kapta meg ezt a szobrot. Azóta pedig jó pár évtized eltelt női kitüntetett nélkül…)

Fotó: Peter Kramer/NBC/Getty Images

A sokszínűség elfogadását illetően fontos kiemelni Jodie Foster bejelentkezését is. A színésznő 2013-ban coming outolt, amikor átvette a Cecil B. DeMille díját, az idei Golden Globe-on pedig nyilvánosan megcsókolta feleségét, Alexandra Hedisont, mielőtt megkapta a Legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést (A The Mauritanian drámában nyújtott alakításáért jelölték őt a kategóriában.) Sokan úgy tartják, ez tökéletesen bemutatta azt, milyen hosszú utat tett meg Jodie, míg végre komfortosan érezhetti magát Hollywoodban.

Fotó: Fotó: Christopher Polk/NBC/Getty Images

Az este legszebb, de mégis szívszorító jelenete azonban talán az volt, amikor Chadwick Boseman özvegye, Taylor Simone Ledward átvette férje díját, amelyet a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című drámáért kapott. „Ő most biztosan valami gyönyörűt, inspirálót mondana, ami erőt adna annak a bennünk élő hangocskának, mely azt súgja nekünk: Képes vagy rá!”

Fotó: Christopher Polk/NBC/Getty Images

A Netflix a befutó

Az idei évben egyébként egyértelműen a Netflix tarolt a gálán. A brit királyi család történetét bemutató A korona című sorozat például 4 díjat is kapott: Emma Corrin bezsebelhette élete első Golden Globe-díját (Legjobb női főszereplő dráma tévésorozatban), amelyet Diana hercegné megformálásért kapott. De nem panaszkodhattak A vezércsel alkotói sem, mert ezt a Netflixes sorozatot is többszörösen kitüntették. Anya Taylor-Joy Emmához hasonlóan megkapta az első Golden Globe-ját Beth Harmon karakterének életre keltéséért (Legjobb női főszereplő televíziós minisorozatban vagy tévéfilmben).

Fotó: Christopher Polk/NBC/Getty Images

De a sztárok természetesen nemcsak elérzékenyülésre adtak okot a közvetítés nézőinek, hanem arra is, hogy elmosolyodjanak egy kicsit ebben a nehéz időszakban: Emma Corrin cicája például Zoomon keresztül megismerkedhetett Sarah Paulson kutyájával (A színésznő Emma kategóriájának másik jelöltje volt a Ratched szériával). Nicole Kidman (A Tudhattad volna című szériával szállt versenybe a Legjobb női főszereplő televíziós minisorozatban vagy tévéfilmben kategóriában) pedig a férje, Keith Urban mellett a lányai, Sunday és Faith társaságában jelentkezett be, akik egyébként ritkán bukkannak fel a színésznő közösségi oldalán.

Fotó: Kevin Mazur/Getty Images

A botrány sem maradt el

A magyarul Arany Glóbuszként emlegetett díjnak egyébként az idei évre eléggé megkopott a fénye. Ugyanis nem csak amiatt érte kritika, hogy nem vesznek fel fekete tagokat HFPA soraiba. A Los Angeles Times egy 2021 februárjában publikált cikkében korrupcióval gyanúsítja a Hollywood Foreign Press Associationt. A vádpontok között szerepel többek között az, hogy a kiválasztott (és kiváltságos) újságírók hihetetlen mértékű juttatást kapnak a stúdióktól vagy maguktól a sztároktól, akiket díjaznak. De az is azerepel a cikkben, hogy gyakorlatilag egyeduralmat építhetnek ki a médiában Hollywoodban. A Los Angeles Times szerint a tagok előtt olyan ajtók állnak nyitva a szakmában, amelyeknek mások a közelébe sem férhetnek. Ők tudósíthatnak elsőként az eseményekről vagy forgatásokról, továbbá olyan interjúkat készíthetnek, amiről egy „átlagos” riporter nem is álmodhat. A HFPA ráadásul adómentességet is élvez, miközben fennáll az adócsalás gyanúja is a köreikben. De felmerült a díjak megvásárlásának gyanúja is: legutóbb éppen idén, amikor a közönségkedvenc, ám a kritikusok által lehúzott Emily Párizsban című Netflixes sorozat két nagyon fontos kategóriában (a Legjobb vígjáték vagy zenés film, valamint a Legjobb színésznő) is jelölést kapott. Talán véletlen egybeesés csak, de a HFPA újságírói közül többen is elutazhattak Párizsba a forgatás alatt, ahol luxuskörülmények között szálltak meg.

A jelöltek és a győztesek teljes listáját itt találod!

Forrás: Entertainment Weekly/People/People
Nyitókép: Rich Polk/NBCUniversal/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: