Megszomjaztál útközben? Ezekből a forrásokból ingyen tölthetsz vizet a kulacsodba

Kincset érő vizeink

Magyarország gazdag ásvány- és gyógyvíz-lelőhelyekben, úton-útfélen találkozhatunk kristálytiszta, hűs vízzel szolgáló fúrt kutakkal és gyógyvizekkel. A klímaválság idején különösen felértékelődtek a természetben fellelhető, iható vizek.

Magyarországon összesen 258 hivatalosan elismert ásványvíz-lelőhely található, amelyek közül 45-50 kút vizét palackozzák. A fúrt artézi kutakat ugyan nem ásványvíz-forrásként tartja számon az EU, mégis érdemes megkóstolni a vizüket. Noha nem mindig magas az ásványianyag-tartalmuk, tiszták, finomak és sokuknak gyógyhatása is lehet. Ilyen a gyömrői artézi kút vize is, amely a helyiek szerint emésztési és nőgyógyászati panaszokat is gyógyít. Az artézi, vagy régiesebb nevén ártézi kútból egyébként két vízzáró réteg közötti nyomás alatt álló víz iható. Ilyen kút számos vidéki településen található, sok helyütt a legtisztább megoldást keresték a falvak, ezért is fúrtak jó mélyre. Akár több száz méterről is érkezhet a vizük.

Az ország legszebb pontjai

A természetesen, emberi beavatkozás nélkül a felszínre törő vizeket is érdemes megkóstolni, de persze csak azokat, amelyek fogyasztásra alkalmasak. Egy forrás amúgy is felemelő látvány, sok közülük – pontosan 3534 – természetvédelmi terület része. A források többnyire turistautak mentén, vagy lakott településrészeken találhatóak. Fontos azonban tudnunk, hogy nem minden forrás vize iható. Ezen a linken megtalálhatod Magyarország fogyasztásra alkalmas forrásainak listáját, a nem fogyaszthatókkal együtt. A tapasztalt természetjáró tisztában van vele, hogy csak úgy, spontán nem ihat bele bármilyen forrás vizébe, hiszen lehet, hogy káros baktériumokat tartalmaz. Az orfűi Büdös-kút például el is árulja magát a nevével.

Érdemes azonban ellátogatni az iható vizű Gégen-kúthoz, ha Pécsett járunk, illetve az itteni Zsolnay-kúthoz is. Szegeden az Anna-forrás a fogyasztásra alkalmas, Tihanyban pedig a Ciprián-forrás, amely az ország egyik legszebb helyén, a barátlakások közelében található. Komárom-Esztergom megye is gazdag iható vizű forrásokban, melyek ugyan nem konkrét városok mellett, hanem varázslatos, erdei kirándulóhelyek közelében találhatók. Ilyen a Barti-forrás, a Majális-forrás, a Hideg forrás és a Holop forrás. A listán ezeket a forrásokat szélességi-hosszúsági fokok jelölik, de a helyi térképen is viszonylag könnyedén megtalálhatók.

Ne a boltba menj, ha megszomjaztál!

Szerencsére már létezik olyan térkép is, amely a közkutakról segít tájékozódni. Valamennyi iható víz listáját tartalmazza, legyen az stílszerűen egy forrás, artézi kút, ivócsap, vagy nyomóskút. A térkép lenyűgöző: egyértelművé teszi, hogy gyakorlatilag szinte bármerre járjunk is, ingyen tudjuk oltani a szomjunkat, ráadásul sokszor kincset érő vízlelőhelyekből. Lehet, hogy mostantól másképp fogsz nézni a nagymamád udvarán álló kútra is…

Szerző: Szajki-Vörös Adél

Nyitókép: crazymedia/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: