Ezeket a kérdéseket beszéld át a pároddal gyerekvállalás előtt

Sok jövőbeli problémától megkímélhetnék magukat a párok, ha a bébiőr választás helyett/mellett a következő kérdésekkel hangolódnának a babavárásra.

Egész listát kapunk a babakelengyéről, mindazokról a dolgokról, amiket okvetlenül szükséges beszerezni még a kisbaba érkezése előtt. Ezek mentén aztán meghozzuk a döntéseket, hogy milyen babakocsit, mellpumpát, légzésfigyelőt és pelenkát válasszunk és megtervezzük, hogy mi kerüljön a kórházi táskába. Fizikai síkon általában mindenki teljes mértékben felkészül a baba érkezésére. Csak mindeközben a párkapcsolatunkat elfelejtjük felkészíteni erre a hatalmas változásra. Ez öreg hiba. Van ugyanis néhány sürgető kérdés, amit még a baba érkezése előtt érdemes átbeszélni. Mutatjuk, melyek ezek.

Gyerekvállalás, mint normatív krízis

Normatív krízis minden olyan esemény, ami az élet természetes velejárója, mégis feje tetejére állítja a korábbi életünket és gondolkodásunkat. Ilyenformán a gyermekvállalás is ide tartozik. Nem csoda, hogy a legtöbb válás a kisbaba érkezése utáni egy évben történik, hiszen felkészületlenül éri a friss szülőket a szerepváltás, a kimerültség és a testi-lelki átrendeződés, ami végbemegy ezalatt az időszak alatt. Egyes nézetek szerint 5 évre van szükség, hogy a gyerek megszületése után beálljon egy új egyensúly. Ez rengeteg idő, ami szinte minden párkapcsolatot próbára tesz. Azonban ha felkészülünk és vannak stratégiáink a felmerülő nehézségekre, sokkal könnyebben vehetjük az akadályokat. A következő kérdések ebben lesznek a segítségünkre.

Amikor már úton van a baba:

Ki és hogyan segít a gyermekágyas időszakban?

A legtöbb anyuka, amikor megtudja, hogy babát vár, lázasan elkezdi tervezgetni a várandóság és szülés körüli teendőket. A szülés utánra azonban már elfelejtünk készülni. Pedig a gyermekágyas időszak legalább annyira megterhelő, mint maga a szülés. Ilyenkor extra segítségre lehet szükségünk. Ki főz? Ki segít a háztartásban? Hogyan tud az apuka könnyíteni anya fájdalmain?

Hogyan tartjuk fent az intimitást a baba érkezése után?

A gyerek érkezése után természetes módon az intimitás háttérbe szorul. Azonban nem engedhetjük, hogy ez egy tartós állapot legyen. Fontos, hogy legyenek forgatókönyveink arra vonatkozóan, hogy hogyan tartjuk fent az intimitást. A testi együttlét hiányában hogyan tartjuk fent a tüzet? Csókkal? Simogatással? Lassú visszarázódással? Hogy kerül sor a kettesben töltött időre?

Hogyan küzdünk meg az alváshiánnyal?

Az alváshiány szörnyű dolgokat tud kihozni az emberből. Nem is gondolnánk, hogy mennyire ki tudunk fordulni önmagunkból a megszokott alvásirutinunk felborulása miatt. Éppen ezért csapatmunkára és kiforrott tervre van szükség, hogy ki mikor kel, hogyan látja el a baba körüli teendőket úgy, hogy a kellő pihenés is meglegyen mindeki számára.

Milyen nevelési stílust választunk? Milyen mintákat adunk tovább?

Nem szükséges, hogy a leendő szülői stílust kötődő, szabadelvű, szigorú, gyengéd vagy bármi, a kettő közöttinek címkézzük, de fontos, hogy megbeszéljük a párunkkal, milyen szülők szeretnénk lenni. Bár nem kell azonos nevelési stílusunk legyen, tény, hogy a hasonló nevelési attitűdök kiszámíthatóságot és biztonságot nyújtanak a gyereknek. Fontos ezért, hogy átbeszéljük a jutalmazás/büntetés eszközeit is az alapvető dolgok mellett. Illetve arról is jó elmélkedni, hogy a saját gyerekkorunkból mi az, amit a szüleink jól csináltak vagy esetleg elrontottak. Mit szeretnénk továbbörökíteni?

Milyen határokat szabunk a rokonoknak, nagyszülőknek?

A határok meghúzása mindig alapvető az egészséges viszonyok kialakításában. A nagyszülők vagy rokonok a legnagyobb jószándék mellett is átléphetnek olykor a határainkon, így jó időben tisztázni, hogy ilyen esetben hogyan reagálunk.

Mennyire óvjuk a gyereket a közösségi médiától?

Az, hogy mennyit osztunk meg a baba életéből az interneten, olyan dolog, amiben egy oldalon kell állnunk szülőként. Milyen babafotók kerülhetnek ki az online térbe? Ez egy nagyon is aktuális kérdés a mai, digitalizált világban, amihez jó, ha megkapjuk a közös nevezőt.

Hogyan készítjük fel a testvért a kisbaba érkezésére?

Hogyha esetleg már vannak gyerekek a családban, akkor arról is fontos gondoskodni, hogy a nagyobbakat miként készítjük fel a kistesó érkezésére. Hogyan tudjuk elkerülni vagy legalábbis megzabolázni például a testvérféltékenységet?

kistesó érkezik
Fotó: AleksandarNakic/ Getty Images

Amikor még csak a gondolat fogant meg:

Mit teszünk, ha nem érkezik természetes úton a baba?

Gyerekvállalás előtt mindannyian azt gondoljuk, hogy minden menni fog, mint a karikacsapás. Amint eldöntjük, hogy bővülhet a család, nemsokára már úton is lesz a kisbaba. Ez azonban sok esetben nem megy ilyen könnyen. Lehet, hogy hónapokat, éveket kell várni vagy esetleg segítségre is szükség lehet a sikeres fogantatáshoz. Meddig vagyunk tehát hajlandóak elmenni egy gyerekért cserébe: belefér a mesterséges megtermékenyítés vagy az örökbefogadás?

Mit teszünk, ha kiderül, hogy nem teljesen egészséges?

Abban sem lehetünk biztosak, hogy egy teljesen egészséges kisbaba szüleivé kell válnunk. Egy rövid gondolatmenet erejéig fussuk át, hogy mik a lehetőségeink, mennyi terhet bírunk elviselni és hogyan alakul ebben az esetben a családképünk.

Hogyan kezeljük a pénzügyeinket?

Nemcsak a lelkünknek, kapcsolatunknak, hanem a pénztárcánknak is meg kell bírnia egy kisbaba érkezését. Ezek nem túl szórakoztató, de szükséges beszélgetések, amik a pénz kérdését járják körül. Érdemes átgondolni a megtakarítások, életbiztosítás és alapvető gyereknevelési költségek anyagi vonzatát is.

Milyen változtatásokat vezetünk be az egészségünk érdekében?

Amikor a fejünkben megfogan egy kisbaba gondolata, akkor elkerülhetetlenül az egészségünk is fókuszba kerül. Nemcsak az édesanya teste kell a legjobb formában legyen, hogy kihordhasson egy egészséges magzatot, hanem az apa egészsége is kulcsfontosságú már a fogantatás előtt is. A hímivarsejtek egészsége döntő lehet, de az sem utolsó tényező, hogy mennyire bírjuk majd az iramot egy kisgyerekkel és milyen élethosszt vetítenek előre a szokásaink.

Nyitókép: Johner Images/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: