Ezeket az illatokat vesd be, ha ingatlant szeretnél eladni!

Amikor belépünk egy lakásba, nemcsak az elénk táruló látvány, hanem az orrunkat megcsapó szagok és illatok is meghatározzák az ingatlanról alkotott véleményünket.

Hosszú időn keresztül úgy tartották, hogy a friss kenyér illata az, amely a legcsábítóbb, ha ingatlanvásárlásról van szó. Ennek érdekében gyakori volt, hogy az érdeklődök érkezése előtt készítették otthon a házi kenyeret. Ez ugyanis annyira kellemes és nyugodt otthonos hangulatot biztosított, amelynek köszönhetően a potenciális vevő jelöltek szinte el sem akartak menni a megtekintett lakásból.

Változó illatok

Ingatlanszakértők szerint az idő és a trendek változásával – bármennyire is kellemes hangulatot áraszt – a friss kenyér illata ma már nem annyira vonzó. A modern lakásokhoz vagy okosotthonokhoz ugyanis már senki nem az otthoni kenyérsütést, vagy tésztadagasztást kapcsolja hozzá. A friss péksütemény illata valóban csábító, de ma már ezt nem otthon, hanem valamelyik hangulatos kávézóban vagy kézműves pékségben szeretik magukba szívni az emberek. „Tapasztalataink szerint az otthon tekintetében frissességre, energikusságra vágynak a tudatos vásárlók, ezért őket már nem lehet lenyűgözni frissen készült kávé vagy kenyér illatával” – mondja Suzanne Royon, illatszakértő.

A szellőztetés rengeteget segít

Ezért sokkal hasznosabb, ha egy-egy vevő jelölt érkezése előtt szellőztetjük a lakást, és friss levegőt engedünk be a szobákba. Különösen fontos ez a nyári hőségben, amikor pillanatok alatt „megáll” a levegő, és esetleg még áporodott szag is képződik. „Ha forgalmas helyen van az ingatlan, ahol a nagy szennyezettség miatt nem praktikus az ablakok kinyitása, akkor válasszunk semleges aromás illatokat, amelyek a friss, tiszta levegő érzetét keltik. Semmiképpen ne a mámorító virágos vagy fűszeres illatokat, mivel ezek akár émelyítőek is lehetnek egy zárt térben” – teszi hozzá Suzanne.

Az illatok tekintetében azért sem árt óvatosnak lenni, mert nem lehet általánosítani, hogy kinek melyik a legmegfelelőbb. Az illat speciális, személyes dolog: van, akit a legkisebb aroma is kifejezetten idegesít, vannak, akik még akkor sem érzik, amikor más már fuldoklik tőle, és az sem szerencsés, ha olyan illatot érzünk, amihez negatív érzéseket csatolunk. Ezért az a legpraktikusabb, ha egyfajta arany középútra törekszünk: ami nem túl sok, miközben valóban ad egyfajta hangulatot a lakásnak.

Figyeljünk az illatok erősségére!

illat gyertya illatok harmónia otthon lakás olvasás pihenés
fotó: Moyo Studio /Getty Images

Egy felmérés alapján sokan a levendulát gondolták a legmegfelelőbb illatnak, de kiderült, hogy azt sem szereti mindenki, sőt, sokan kifejezetten erősnek ítélik. Ami azért nem szerencsés, mert ha valami túlzó, akkor a vevőjelöltek logikusan gondolhatják azt, hogy az erős illattal a lakás tulajdonosai kompenzálni szeretnének valamit, például a csatorna vagy penész szagát.

A szakember azt javasolja, hogy semmiképpen ne essünk túlzásba, és ne illatfelhővel próbáljuk meg elterelni a figyelmet az ingatlan problémáiról. „A tapasztalataink alapján azt szoktuk javasolni, hogy egy diszkrétebb citrusos, vagy tavaszi illatú gyertyát vagy aromasprayt használjanak, ezzel nem nagyon lehet hibázni. De csak olyan mennyiségben, ami a tiszta otthont szimbolizálja. De a frissen mosott ruha illata is gyakran beválik, ehhez elég, ha a látogatók érkezése előtt mosunk egy adag ruhát, amitől kellemes illat lesz a lakásban”.

A lakások többségében ma már nem számít extrának a légkondi sem. Azonban ezt inkább kapcsoljuk ki, negyedórával az érdeklődök érkezése előtt, mert nem tudhatjuk, hogy olyan jön-e, akinek jól esik a hűvösebb levegő, vagy olyan, akit kifejezetten zavar, mert két perc alatt simán megfázik.

Rend a lelke mindennek!

lakberendezés
Fotó: ruizluquepaz / Getty Images

Bár alapvetőnek tűnik egy lakás eladásnál, hogy az érdeklődők érkezése előtt rendet teszünk, ám a szakértő szerint ez közel sem természetes mindenkinek. Voltak már számára kellemetlen percek abból, hogy káosz volt a lakásban. Ezért azt különösen fontosnak tartja kiemelni, hogy csak olyan állapotú lakásban fogadjunk érdeklődőket, amilyenbe mi magunk is beleszeretnénk. Ne az illatokkal és a dekorációval próbáljuk meg elterelni a figyelmet, az csak egy plusz hozzáadott kellemes érzés legyen.

Ezeket az illatokat használd, ha kellemes hangulatú otthonra vágysz:

Illatgyertya

4home.hu, 3895 Ft.

A Deluxe Illatgyertya a frissen mosott pamut illatával. Nem tolakodó, finom illat, elegáns és ízléses kiszerelésben.

Lakásparfüm

douglas.hu, 15290 Ft.

A Rituals Sweet Jasmine lakásillatosító parfümöt a friss citrusfélék és a bogyós gyümölcsök pezsgő és vibráló gyümölcsös illata gazdagítja. A szobaillatosító parfümnek a szantálfa kölcsönöz eleganciát és melegséget.

Illóolaj

medinatural.hu, 2290 Ft.

A Medinatural citrom illóolaja a tisztaság, a frissesség és a harmónia éreztét kelti, ugyanakkor nem tolakodó, és nyugtató illat.

Forrás: livingetc.com

Nyitókép:Liudmila Chernetska/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: