Hosszú és boldog kapcsolatra vágysz? Akkor ezt az 5 dolgot inkább egyedül csináld, ne a pároddal!

Bár az egészséges énidő-igény mellett az is változó, ki mit szeret a párjával együtt csinálni, a szakemberek szerint ezt az 5 dolgot inkább külön-külön éljétek meg, hogy a kapcsolatotok izgalmas maradjon.

Amikor a párkapcsolatokról van szó, biztos te sem olyan egyformának képzeled el a párokat, mint ahogy mondjuk a tojások csücsülnek szép rendben a tojástartóban. Mert ahogy minden ember más és más, mindenkinek más az igénye arra, mit csináljanak együtt, illetve hát az emberek egészséges énidő-igénye is különbözhet. És bár gyakran a közös érdeklődési körök, értékek és hobbik hozzák össze a párokat, ahogy a kapcsolatok idővel elmélyülnek és megerősödnek, előfordulhat, hogy már nem, vagy nem úgy élvezed azokat a tevékenységeket, amiket egykor mindketten szerettetek egyedül csinálni. Ilyen lehet a sorozatnézés, a koncertre vagy edzőterembe járás. Mert bár jó együtt, és igen, tudjuk, a párod mindig a kedvenc embered lesz, de néha érdemes eltávolodni picit egymástól, és külön is élményeket szerezni. Ebben a szakemberek is egyetértenek.

Örökké együtt?!

„Azon kívül, hogy ha mindig együtt vagytok, azzal az őrületbe kergethetitek egymást, az egymástól távol töltött idő megadja a kapcsolatnak a megfelelő teret, amire szüksége van a virágzáshoz. Rendkívül problémás lehet a párok számára, ha minden igényüket a partnerük próbálja kielégíteni. Ez egyszerűen nem reális. A partnered nem lehet minden számodra, és te sem lehetsz minden a partnered számára” mondja Crystal Bradshaw pszichoterapeuta, aki a párkapcsolatokra szakosodott. Hozzátéve, hogy bizonyos dolgokat külön-külön, illetve másokkal is megtehettek. Ahogy ő fogalmaz: „szükséged van egy falkára. Szükséged van másokra, hogy betöltsenek bizonyos szerepeket, hogy ne merítsd ki a partneredet. Mindennek lenni egy ember számára túl sok. Ha elvárod a partneredtől, hogy minden szerepet betöltsön, az nagy terhet ró rá és a kapcsolatra”. Ahhoz tehát, hogy a kapcsolatotok egészséges, boldog és virágzó maradjon, érdemes néhány dolgot kihúzni a közös teendők listájáról.

A szakemberek szerint az alábbi 5 programot érdemes külön-külön beiktatni az életetekbe:

1. Tartsatok külön csajos és pasis estéket

Fotó: Unsplash/ Anthony DELANOIX

Az életed új élményekkel gazdagodik azáltal, hogy a párodon kívül más emberekkel is találkozol. Legyen szó baráti beszélgetős programról, vagy egy szuper buliról, a lényeg, hogy másokkal is nyugodtan jól érezheted magad. Ráadásul a szingli barátokkal töltött időnek még egy fontos hozadéka lehet: „Segíthet abban is, hogy jobban értékeljétek egymást és a párkapcsolati időtöket, amikor újra együtt vagytok, ahelyett, hogy ezt természetesnek vennétek” magyarázza Dr. Yvonne Thomas pszichológus.

2. Találkozz a családoddal!

5 anyatípus, Fotó: Halfpoint Images/GettyImages
Fotó: Halfpoint Images/ GettyImages

Nehéz időt szánni a nagymamáddal egy vasárnapi sütizésre, mert az anyósoddal vagy a párod családjával is csak akkor tudtok leülni beszélgetni? A szakemberek szerint érdemes néha egy kis időt beiktatni a saját családotokkal is. Ne hanyagoljátok el ezeket csak azért, mert most már egymásnak is ott vagytok. Beszélgetni is teljesen másképp tudsz a szüleiddel vagy a testvéreddel, ha csak magatok vagytok. „Ha továbbra is erőfeszítéseket teszel a családi kapcsolataidért, akkor kettős jutalmat kapsz. Hiszen megerősítheted ezeket a kapcsolatokat, ahelyett, hogy túlzottan függővé válnál a párodtól és az ő igényeitől” fogalmaz Dr. Yvonne Thomas.

3. Heti egy este a legjobb barátoddal

barát barátnők barátok nők
Fotó: SolStock / Getty Images

Valószínűleg nem szombat este akartok majd együtt elmerülni az éjszaka mámorában (főleg mert a te gondolataid néhány óra után már otthon járnak, a párodnál). De hogy hangzik mondjuk egy szerdai happy hour a kedvenc koktélozós helyeteken? Dr. Mike Dow pszichoterapeuta szerint az, hogy egy estét távol töltesz a párodtól (vagy fogalmazzunk úgy, hogy ő is kap egy szabad estét), segíthet enyhíteni a párkapcsolatra nehezedő esetleges nyomást. „Persze, az egészséges párok gyakran lógnak együtt a barátaikkal. De fontos, hogy néha-néha a legjobb barátoddal is legyen egy kis minőségi közös időtök” mondja.

4. Sportolj és töltődj fel!

mozgás
Fotó: Peopleimages / Getty Images

Talán úgy érzed, ha együtt kocogtok, jobban motiváljátok egymást. De utána a párod inkább kosárlabdázna vagy focizna a barátaival, te pedig ülsz a kispadon és nézed? Vagy fordítva? A szakemberek szerint fontos lehet, hogy bár a közös edzés szórakoztató randi alternatíva, egyikőtöknek sem szabad úgy éreznie, hogy minden edzést együtt kell szervezni. Például, amíg te jógázol, a férjed mehet súlyzós edzésre. Vagy míg ő teniszezik, te menj ki a természetbe a kutyátokkal. Így mindketten feltöltődtök a következő találkozásig vagy közös sportolásig.

5. Legyen saját hobbid!

Feotó: BigCircle/ Getty Images

Azt már biztosan ezerszer is nyugtáztad magadban, milyen fontos az énidő. De az sem mellékes, hogy megteszel-e valamit csak azért, mert neked fontos. Semmi gond nincs azzal, ha téged érdekel egy program, de a párodat nem. Mindkettőtöknek lehetnek eltérő hobbijai. Azonban sokkal rosszabbat teszel a kapcsolatnak, ha ráerőlteted a párodra a saját érdeklődési körödet, mintha teret hagynál mindkettőtöknek.

Ha szeretnél, akkor csatlakozz egy környékbeli könyvklubhoz, főzőtanfolyamhoz, túracsoporthoz, vagy menj el egy kreatív foglalkozásra, esetleg fotózd körbe a várost, ha örömödet leled benne. Nyiss bátran új lehetőségek, időtöltések, hobbik felé, hiszen így új élményekkel gazdagodhatsz és feltöltődhetsz. Amikor pedig újra találkoztok, még több dolgot tudsz majd mesélni a párodnak, és persze, ő is neked.

Forrás: MarthaStewart.com
Nyitókép: Darius Bashar/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: