7 dolog, amit ne csinálj mielőtt munkába mész, mert rontja a teljesítményed!

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor órákig ülsz egy feladat felett, amit pikk-pakk elvégezhetnél. Változtass a reggeli rutinodon, és hatékonyabb leszel napközben! Mutatjuk, hogyan csináld.

Már a hét első napjaiban is úgy érzed, hogy nem vagy a topon, a munkahelyeden? Pedig semmi megerőltetőt nem csináltál a hétvégén, ráadásul eleget pihentél, mégsem tudsz koncentrálni?

Ahhoz, hogy produktív legyél a munkavégzésben, egyáltalán nem mindegy, hogy az ébredéstől kezdve a munkába indulásig milyen rögzült szokások alapján kezded a napodat” – mondja Deb Lee humánerőforrás-szakértő. Azt mindannyian tudjuk, hogy a reggelek nagymértékben befolyásolhatják a napunkat. Ha rossz hírt kapunk, vagy valamilyen negatív hatás ér a reggeli órákban, az az egész napunkra rányomhatja a bélyegét. Éppen ezért, ha szeretnél a munkában aktív és kiegyensúlyozott lenni, miközben a teljesítményed is fontos, akkor változtass a reggeli rutinodon.

7 dolog, amit ne tegyél mielőtt dolgozni mész, mert a teljesítményed rovására megy:

Ne halogasd a felkelést!

idő, óra, ébredés, időpont ágy
fotó: amriphoto/ Getty Images

Állítsd korábbra az ébresztőórád, adj időt a testednek és a lelkednek, hogy „magához térjen” és felkészüljön a napra. Ha minden percet kicentizel, abban sokkal több a csúszás lehetősége. Ha már a reggelt kapkodva indítod, akkor folyamatosan futni fogsz magad után. Lehet, hogy negyed óra plusz bőven elég, hogy nyugodtabb legyen a napod. Ülj ki a teraszra a kávéddal, lélegezz mélyeket, szívd be a friss levegőt, hallgasd a madarakat, örülj az életnek. Jót tesz az is, ha olvasol pár oldalt, vagy sétálsz a munkahelyedig.

Órára ébredj, ne telefonra!

Az okos eszközök uralta világban hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy a kütyük nélkül megáll az élet. Pedig nem, és képzeld, a mai napig lehet kapni ébresztőórát. (Némelyik dekorációs elemnek sem utolsó). Ha a kéretlen reklámüzenetek vagy egy aludni nem tudó barátod, kollégád éjjel fog üzenni, akkor egészen biztos, hogy az értesítő hangjára felébredsz. Felmérések szerint sokan ilyenkor meg is nézik, mert kíváncsiak, vagy aggódnak, hogy ki és miért üzen ilyen későn. Egy biztos, akármilyen üzeneted jön, nehezebben megy a visszaalvás, már ha sikerül egyáltalán. S ha nem pihentető és elegendő az alvás, akkor garantált a nyűgös reggel, ami aztán elrontja az egész napod.

Ne nyisd meg otthon a céges emaileket!

Fotó: fizkes/Getty Images

A munkanapnak csak az eleje biztos, hiszen soha nem tudhatod, hogy aznap mi vár rád konkrétan. Elképzelhető hogy megbetegszik az egyik kollégád, és emiatt helyette is neked kell dolgoznod, vagy előre hoznak egy határidőt, így kénytelen leszel tovább bent maradni, hogy végezz. Éppen ezért indítsd nyugodtan a napot, és ne kezdj már el reggel otthon a munkahelyi dolgaidra koncentrálni. A legrosszabb, amit tehetsz, ha már a reggeli kávé közben a céges emaileket olvasgatod. Hidd el a munka meg fog várni.

Ne reggelre időzítsd a kínos beszélgetéseket!

Ha úgy feküdtél le előző este, hogy egy problémás helyzetet nem beszéltél meg valakivel (akár személyesen a pároddal, akár telefonon egy baráttal) akkor azt majd délután pótold. Bár érezheted úgy, hogy tele vagy friss és értelmes gondolatokkal, semmiképpen ne rontsd el se a saját, se a másik napját egy kínos beszélgetéssel. Akár mi is lesz a beszélgetés végkimenetele, azon fogsz rágódni később, és nem fogsz tudni rendesen a feladataidra koncentrálni.

Ne írj listákat!

Fotó: Mundus Images/ Getty Images

Reggelente csábító lehet kipihent fejjel összeszedni a gondolataidat a napi teendőkről, de inkább ne tedd! Írd össze este, hogy mi vár rád másnap, vagy, hogy mi kell a közértből, ne reggel húzd ezzel az időt. Abban a pár percben, amit erre szánnál, inkább masszírozd át az arcod, vagy olvass motivációs idézeteket.

Minden napodban legyen valami plusz!

Egyetlen egy dolgot határozz el minden reggel: egy olyan célt aznapra, ami nem a munkádhoz kapcsolódik. Bármennyire is klassz a munkahelyed, vagy imádod a munkádat, ne csak az uralja az életedet. Minden reggel fogadd meg magadnak, hogy aznapra mi az, az akár apró plusz, amit megcsinálsz, ami nem szerves része a mindennapi rutinodnak. Ez lehet az, hogy elmész végre futni, vagy befejezed a könyvet, amit már régóta olvasol, vagy felhívsz és találkozol egy baráttal, akivel régóta nem beszéltetek. Esetleg megnézel egy kiállítást, vagy meglátogatsz egy beteg rokont.

Iktasd ki a zavaró tényezőket!

boldog vidám nő
Natalia_Grabovskaya/GettyImages

Ha pontosan tudod, hogy mi az, ami reggelente zavar, akkor azt próbáld meg kiiktatni, vagy a minimálisra csökkenteni. Természetesen nem arra a kolléganődre gondolunk, akivel az első pillanattól kezdve nem jó a viszonyod, de ha például, tudod, hogy felidegesíted magad a tömött villamoson, akkor menj inkább bringával,  vagy gyalog. Ha lassúnak érzed a kiszolgálást a megszokott kávézódban, akkor keress egy másik reggeliző helyet, vagy készíts magadnak otthon. Ezek az apró változtatások segíthetnek abban, hogy kevesebb stresszel kezd a napot, így több energiád marad a munkára koncentrálni.

Forrás: marieclaire.fr

Nyitókép: Antonio Guillem/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: